Ďakujem všetkým za odpovede. K problému len dodatok (možno pre tých ktorí buú robíť v budúcnosti a sú si trochu neistí

).
Samozrejme záloha dát na iné úložisko.!!
Takže som dal DVD s W10 stlačením F12 pri štarte prešiel na boot z DVD (myslim že tam písalo niečo s UEFI

)
Po načítani s DVD som dal opraviť to však nebolo úspešné takže som prešiel na inštaláciu. Dal som najprv tú so zachovaním dát no vypísalo mi že na disk GPT sa nedá inštalovať OS. Skúsil som aj úplne novú inštaláciu to iste.. Tak so potom vymazal všetky partície.. Hm samozrejme disk bol tým padom nebootovateľný atd. Skúsil som znovu inštaláciu s rovnakým výsledkom ako vyššie spomenuté. Skúsil som aj externý format HDD (vyňatím HDD a pripojením cez káble mimo PC) Neskôr som si našiel návod
https://hddrecover.ru/sk/flash-drives/how-to-remove-gpt-protection-from-a-hard-disk-gpt-or-mbr-how-to-find-the-disk-partition-style-in-the-simplest-ways/a cez príkazový riadok konvertoval GPT na MBR. Potom už inštalácia z DVD prebehla normálne a OS je aj aktivovaný takže sa to podarilo.
Ešte raz všetkým ďakujem. Ospravedlňujem sa za trochu možno viac laickejší popis riešenia nepamätam si totiž úplne presné popisky jednotlivých krokov. Niečo také som robil first time