Vďaka za reakcie.
Popýtal som sa na viacerých fórach a zatiaľ mi to vychádza nasledovne:
Procesor je mi skoro zhodne doporučený AMD Ryzen. Niekde však 5, niekde 7.
Grafika GeForce GTX 1050 alebo 1060.
RAM 2x8 GB, ideálne nie menej ako 3000 MHz.
SSD rôzne značky, 250 GB.
HDD rôzne značky, 1, 2 alebo 3 TB.
Zdroj a skrinka samozrejme rôzne, alebo aj aby som si ponechal tie, čo mám (šlo by to do starej skrinky osadiť? Radšej by som to riešil všetko naraz pod jednou strechou...).
Čo sa týka procesoru a grafiky, skutočne si neviem na základe vlastných znalostí dať dokopy, čo je pre mňa postačujúce (čiže na jednej strane nie predražené, na druhej, aby ma jeden či druhý komponent neobmedzoval pri práci.)
Poviem príklad: Dnes na spomínanej starej zostave upravujem fotku vo Photoshope, počnúc raw modulom, ďalej vrstvy, filtre, retuš, výbery, končiac ukladaním farebných variant, spájaním viac záberov do širokouhlých fotiek, apod... – a funguje to tak, že napríklad pri použití filtrov čakám rádovo sekundy až desiatky sekúnd, kým úprava zbehne, aby som mohol pokračovať ďalej, pri spájaní fotiek (pomocou photomerge) dokonca rádovo minúty až desiatky minút.
V rámci tejto investície by som sa týchto „nadčasov“ rád zbavil, alebo ich aspoň eliminoval na možné minimum.
Pokiaľ mám nejaké euro dať navyše, kľudne uberiem z toho disku, vystačím si aj s 1 TB (aj tak všetko zálohujem externe) a pridám k výkonu.
SSD 250 je myslím ok, aj RAM 2x8.
Suma sumárum: viac rôznych rád, strácam sa...

----------------------------------------------------------
Ivan-K: Monitor teraz vôbec neriešim.
dark_globe, Ivan-K a Miso122: S procesorom ste ma dost zamotali...

Co je teda spravna cesta?
Vdaka.