[ Príspevkov: 10 ] 
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 01.05.07
Prihlásený: 14.04.17
Príspevky: 413
Témy: 150 | 150

ahojte,

tentoraz ma sem nedohnala núdza ale zvedavosť;

mám takýto kod (cvičenie z knihy):
Kód:
<?php
$odoslane = $_POST['odoslane'];
if ($odoslane==0)
{
?>

<form action="lekcia6.php" method="post">
Prvá premenná: <input type="text" name="a" ><br><r>
Druhá premenná: <input type="text" name="b><br><br>
<select name="operacia">
<option value="1">Sčítanie</option>
<option value="2">Odčítanie</option>
<option value="3">Násobenie</option>
<option value="4">Delenie</option>
</select><br><br>
<input type="hidden" name="odoslane" value="1">
<input type="submit" value="Vypočítat">
</form>

<?php

}

else
{
   $operacia = $_POST['operacia'];
   $a = $_POST['a'];
   $b = $_POST['b'];

   
   if ($operacia==1)
   {
   $sucet=$a+$b;
   echo $a . " + " . $b . " = " . $sucet;
   }
   

   elseif ($operacia==2)
   {
   $rozdiel=$a-$b;
   echo $a . " - " . $b . " = " . $rozdiel;
   }
   
   elseif ($operacia==3)
   {
   $sucin=$a*$b;
   echo $a . " * " . $b . " = " . $sucin;
   }

   else
   {
   $podiel=$a/$b;
   echo $a . " / " . $b . " = " . $podiel;
   }
}
   

?>


ulohou bolo vytvorit formular kde sa zadaju dva čísla a požadovaná operacia a po odoslani sa vyhodi výsledok; funguje mi to v pohode; avšak ak som dal toto
Kód:
   $a = $_POST['a'];
   $b = $_POST['b'];

na začiatok skriptu, takže tento vyzeral (zmena je v bolde) takto:
Kód:
<?php
$odoslane = $_POST['odoslane'];
[b]   $a = $_POST['a'];
   $b = $_POST['b'];[/b]
if ($odoslane==0)
{
?>

<form action="lekcia6.php" method="post">
Prvá premenná: <input type="text" name="a" ><br><r>
Druhá premenná: <input type="text" name="b" ><br><br>
<select name="operacia">
<option value="1">Sčítanie</option>
<option value="2">Odčítanie</option>
<option value="3">Násobenie</option>
<option value="4">Delenie</option>
</select><br><br>
<input type="hidden" name="odoslane" value="1">
<input type="submit" value="Vypočítat">
</form>

<?php

}

else
{
   $operacia = $_POST['operacia'];

   
   if ($operacia==1)
   {
   $sucet=$a+$b;
   echo $a . " + " . $b . " = " . $sucet;
   }
   

   elseif ($operacia==2)
   {
   $rozdiel=$a-$b;
   echo $a . " - " . $b . " = " . $rozdiel;
   }
   
   elseif ($operacia==3)
   {
   $sucin=$a*$b;
   echo $a . " * " . $b . " = " . $sucin;
   }

   else
   {
   $podiel=$a/$b;
   echo $a . " / " . $b . " = " . $podiel;
   }
}
   

?>


tak mi vyhadzovalo hlášku ktorú vidíte v nadpise tejto diskusie. čo nechápem je to prečo mi takú hlášku nevyhodilo pri tejto časti kodu

"$operacia = $_POST['operacia'];"

ktorá sa nachádza na začiatku; pritom obe pochádzajú z formulára; tak nechápem;

skúšal som experimentovat (dat tomu prazdnu value) ale neprišeil som na to prečo to je tak.

takže moja otázka znie: prečo je to tak? vedeli by ste prosím niekto sa k tomu nejako vyjadrit? [/code]


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Notice: Undefined index: a in C:\wamp\www\lekcia6.php on lin

Registrovaný: 09.06.10
Prihlásený: 30.11.12
Príspevky: 20
Témy: 1 | 1

na vsetky POSTY dat isset teda

Kód:
isset($_POST["nieco"])


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Notice: Undefined index: a in C:\wamp\www\lekcia6.php on lin

Registrovaný: 05.09.09
Príspevky: 1157
Témy: 127 | 127
Bydlisko: Lehota pod ...

Tie dva riadky musia byť v tej vetve else(post>0), lebo inak priraďuješ niečo čo neexistuje. To ti aj parser napísal - undefined index - nič také nie je definované, keďže si nič neposlal. Definované je to vtedy, keď to pošleš odniekiaľ cez post.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 01.05.07
Prihlásený: 14.04.17
Príspevky: 413
Témy: 150 | 150

camo píše:
Tie dva riadky musia byť v tej vetve else(post>0), lebo inak priraďuješ niečo čo neexistuje. To ti aj parser napísal - undefined index - nič také nie je definované, keďže si nič neposlal. Definované je to vtedy, keď to pošleš odniekiaľ cez post.



no to práve chápem. ale nechápem prečo mi tú istú hlášku nevyhodilo aj pri "$odoslane = $_POST['odoslane']; " ----to je tiež hodnota ktorú posielam cez POST


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Notice: Undefined index: a in C:\wamp\www\lekcia6.php on lin

Registrovaný: 05.09.09
Príspevky: 1157
Témy: 127 | 127
Bydlisko: Lehota pod ...

To je pravda, teraz sme dvaja čo to nechápu... :shock:

EDIT:
Mne ten tvoj kód vyhadzuje aj Undefined index: odoslane
Nerobí to len vtedy, keď si to pozerám v PSPade, teda keď to neprejde cez parser PHP. Keď to pozerám cez localhost tak reaguje normálne ako som písal.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Notice: Undefined index: a in C:\wamp\www\lekcia6.php on lin

Registrovaný: 09.09.07
Prihlásený: 07.11.16
Príspevky: 3128
Témy: 233 | 233
Bydlisko: Nové Zámky

bud to osetri ako pisal PanLolec
alebo si vypni notice :)


_________________
"It took a lot of work, but this latest Linux patch enables support for machines with 4096 CPUs, up from the old limit of 1024." "Do you have support for smooth full-screen flash video yet?" "No, but who uses that?"
- ak dlho neodpisujem do témy, zabudol som na ňu, takže ma upozornite SS, ak chcete moju odpoveď
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 01.05.07
Prihlásený: 14.04.17
Príspevky: 413
Témy: 150 | 150

no chystám sa nastudovat si to isset ako radí panlolec; zatial som to skúšal bez nastudovania (experimentovanie podla prikladov na nete) a vyhadzovalo mi to blbosti - lebo sa k tej premennej priradila nejaka hodnota


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Notice: Undefined index: a in C:\wamp\www\lekcia6.php on lin

Registrovaný: 09.09.07
Prihlásený: 07.11.16
Príspevky: 3128
Témy: 233 | 233
Bydlisko: Nové Zámky

mozes pouzit aj
if(!empty())
to je na tebe :) Ja mam radsej empty...


_________________
"It took a lot of work, but this latest Linux patch enables support for machines with 4096 CPUs, up from the old limit of 1024." "Do you have support for smooth full-screen flash video yet?" "No, but who uses that?"
- ak dlho neodpisujem do témy, zabudol som na ňu, takže ma upozornite SS, ak chcete moju odpoveď
Offline

Správca fóra
Správca fóra
Notice: Undefined index: a in C:\wamp\www\lekcia6.php on lin

Registrovaný: 27.07.07
Príspevky: 3971
Témy: 51 | 51
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32

davider137 píše:
no to práve chápem. ale nechápem prečo mi tú istú hlášku nevyhodilo aj pri "$odoslane = $_POST['odoslane']; " ----to je tiež hodnota ktorú posielam cez POST

notice vypisuje pri kazdej nedefinovanej premennej, teda aj pri $_POST['odoslane'], mozes pouzit napr. nasledujuci zapis pre kontrolu, ci bol formular uz odoslany:
Kód:
if($_POST) {
   //odoslany
} else {
   //neodoslany
}


_________________
Desktop: CPU: AMD Athlon64 3000+ | MB: Biostar K8T890-A9 | VGA: NVIDIA GeForce 6200 LE 256MB | RAM: 2x 1GB A-DATA DDR 400 MHz Dual Kit | HDD: WD Caviar Blue 320GB | DVD: LG GSA-H10N | Keyboard: Chicony KU-0420 Silver/Black | Mouse: Logitech RX1000 | Zdroj: Corsair CX400 400W | CASE: DELUX DLC-MD370 Black | LCD: 20" Samsung 206BW | Repro: Teac XL-20
Notebook: ACER Aspire 4820TG 14" | CPU: Intel Core i5 2,53 GHz | VGA: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB / Intel HD Graphics | RAM: 4GB DDR3 1066 MHz | HDD: 640GB
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 06.08.10
Prihlásený: 26.11.10
Príspevky: 5
Témy: 0 | 0

defaultne nastavenie phpecka (v php.ini) je E_ALL & ~E_NOTICE. To znamena ze php vypisuje chyby ale nie upozornenia. Tieto maju len informacny charakter a ich vypis sa zapina pocas vyvoja aplikacie. Takze nie je to ziadna chyba ktoru treba osetrovat. Staci nastavit php


 [ Príspevkov: 10 ] 


Notice: Undefined index: a in C:\wamp\www\lekcia6.php on lin



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Notice: Undefined variable

v PHP, ASP

4

208

02.06.2012 16:25

pogo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

nechapem tomuto oznameniu (Notice:Undefined...)

v PHP, ASP

10

499

12.06.2009 20:39

mienkofax

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Acer EX5620G-5A2G25Mi 15.4C/T5550/2G/250/W/C/B/Lin

v Notebooky a netbooky

5

275

28.06.2008 11:50

ScorpionSX

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

[VYRIESENE] Undefined function

v PHP, ASP

2

304

09.03.2009 12:51

max-m

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Úprava kódu, undefined variable

v PHP, ASP

7

179

06.03.2016 14:23

killer

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

NOTICE: The number of disks is not adequate to create a raid

v Pevné disky a radiče

6

923

01.08.2007 20:06

Morpheus

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Fatal error: Call to undefined function mysql_connect()

v PHP, ASP

5

465

05.02.2011 16:45

gamelaster

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Codeblocks a SDL,error undefined reference to 'WinMain@16'

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

6

577

20.11.2010 18:32

reDo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Karel : "undefined reference to `world' "

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

18

259

10.05.2013 22:44

Sue271

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

input index

v PHP, ASP

6

336

05.07.2009 19:42

php30

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

jQuery .index()

v JavaScript, VBScript, Ajax

2

400

20.02.2011 10:20

Ando

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

z-index?

v HTML, XHTML, XML, CSS

14

915

11.09.2008 16:25

rooobertek

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Z-Index

v HTML, XHTML, XML, CSS

2

116

29.10.2017 0:42

GamerSK

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

search index

v Databázy

2

306

11.01.2010 16:13

Unlink

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Google index

v Ostatné

1

154

06.03.2016 8:56

killer

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

INDEX POLA

v JavaScript, VBScript, Ajax

1

442

15.10.2009 11:39

Ďuri



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF