Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 6 ] | |
| Autor | Správa |
|---|
Registrovaný: 14.01.10 Prihlásený: 16.09.25 Príspevky: 320 Témy: 49 | 49 |
Hneď na úvod sa chcem ospravedlniť. Potrebujem sa vyventilovať, lebo ma ide rozpučiť od jedu. Jedná sa o používanie pomenovania "umelá inteligencia" ako marketingový dáždnikový termín pre všetko čo súvisí zo štatistickými, jazykovými a ostatnými modelmi založenými na princípoch neurálnych sietí a strojového učenia. Ide ma poraziť, že zbastardizovanie termínu AI na tieto účely vedie k absolútnemu nepochopeniu princípu fungovania a účelu týchto technologií zo strany širokej verejnosti a k šíreniu strachu a množeniu otázok typu "Zoberie nám umelá inteligencia robotu?" Nie nezoberie. Nie preto, že by na to umelá inteligencia nestačila, ale preto, že nič ani len trochu podobné umelej inteligencií nemáme!  Vrie mi krv ked mi úplne neznalí ľudia mi s úplnou vážnosťou hovria - "Ako môžeš tvrdiť, že chatgpt nerozmýšla a nemá inteligenciu, však sa so mnou rozpráva a pozri aké odpovede mi dáva!" - Po tomto nasleduje moja snaha o zjednodušené vysvetlenie princípu fungovania veľkých jazykových modelov, často končiaca podozrievavým pohľadom od danej osoby. Naozaj ma upodozrievajú že si to vymýšlam, lebo "Však všade na internete píšu že...."  Nevládzem, nemám dosť energie aby som bojoval s pomaly celým svetom, ktorý sa rozhodol, že keďže to má lepší marketingový "cveng", tak budeme od dnes miesto "leňochoda" používať slovo "tiger". Čo na tom že slovo tiger už má svoj úplne iný význam. Však je to tiež zviera a to je dosť podobné. Čo na tom, že sa ľudia budú báť leňochoda - "Však nás môže zožrať!" A ja len kričím, že či sa už všetci zbláznili, ale jediné čo dosiahnem, že sa ako na blázna pozerajú na mňa. A po nespočetných rozhovoroch som zistil že akú veľkú zodpovednosť za toto nesie to nešťastné pomenovanie! Ľudia si samozrejme na základe neho vytvoria nejakú milnú predstavu princípu činnosti tejto technológie. Potom si už ľahko vyvodia nesprávne závery. To prekliate pomenovanie je zodpovedné za 70% celého chaosu okolo týchto technológií. Viete si predstaviť, že by sa marketéri a médiá rozhodli že od dnes budeme volať všetky konektory súvisiace s počítačom USB konektor? Je jedno či by to bol VGA, DVI, SATA.... Všetko by internet a verejnosť volala USB. "Však cez všetky prechádzajú dáta - je to úplne jedno!" Viete si predstaviť ten chaos? Čo ma na tom najviac vytáča? Dôvod prečo sa to deje. Sprostý (vedel by som použiť iný výraz, ale radšej sa zdržím) marketing! Na teraz stačí, lebo cítim že mi len zbytočne stúpa krvný tlak.... HOWGH.
|
|
Registrovaný: 01.05.05 Príspevky: 13557 Témy: 1483 | 1483 Bydlisko: Bratislava |
Ono to ani nie je zbastardizovanie terminu AI, lebo co je AI? Vsetci rovnako ako pises rozmyslajuci ludia si pletu AGI s AI, chatgpt a ine na prvy pohlad pre nich ako nieco co vazne dokaze nahradit cloveka lebo ako odpoveda, no nedokaze...ako v takychto diskusiach toto dokazujem je ze nech svojmu oblubenemu chatgpt daju uplne jednoduchu vec a to skopirovat mu nejaky odstavec kde su aspon dve tri dlhsie vety, nech ho cely otoci odzadu a po tomto som zistil ze hned zmenia nazor a nemusim sa trapit s tym vysvetlovat, ze vsetky tie modely su len vedecke kalkulacky na steroidoch a nic viac, ktore odpovedaju na zaklade pravdepodobnosti a vektorizacie dat, kde je problem to v jednoduchosti opisat ako to cele funguje a tento priklad sa mi osvedcil, ze ak to nedokaze takto jednoduchu vec, tak to cloveka nikdy nenahradi a od skutocnej AGI sme tak daleko, ze sme este okolo toho ani nesli  ano praca s textom super vec, vymyslat nezmyselne texty pre marketerov super vec, hranie sa ci hladanie niecoho super vec, spracovanie nejakych dat, isto super vec, ale urcite si treba vzdy odpovede aj overovat. Nejaky specialny model urceny na programovanie trebars moze z casti isto nahradit programatorov, ale aj tak vystupny kod cez skutocneho cloveka prechadza, tusim ms to tak uz robi, ale nikdy to nenahradi ludi, bude to vzdy len ako nejaka pomocka, tak ako kalkulacka v minulosti a nemuseli sme pocitat na prstoch  Citácia: "Zoberie nám umelá inteligencia robotu? Nie nezoberie. Nie preto, že by na to umelá inteligencia nestačila, ale preto, že nič ani len trochu podobné umelej inteligencií nemáme!  Vrie mi krv ked mi úplne neznalí ľudia mi s úplnou vážnosťou hovria - "Ako môžeš tvrdiť, že chatgpt nerozmýšla a nemá inteligenciu, však sa so mnou rozpráva a pozri aké odpovede mi dáva!" - Po tomto nasleduje moja snaha o zjednodušené vysvetlenie princípu" vystup chatgpt píše: "upicnirp eneitelsv anédušodzej o ahans ajom ejedulasan otomoP - "!avád im edevdopo eká irzoP a avárpsor uon om as kuav ,uicnegillet a ámem a alášýmzoren tpgtahc ēž ,ťiďrvt šemel oz akA" - "airvoh uoťsonžáv uonĺúp s im aiduľ ílanzne enĺpu im dek vrk im eirV :waj: !emáme íicnegillet jeluem énobodop uholrt nel ina čin ,etarp ale ,alíčatsen aiicnegillet álemu ot an yb éž ,ot erp eiN .eirebozen eiN ?utorob aicnegillet álemu mán eireboZ" s tymto prikladom som snad na nejaky cas ukoncil diskusiu okolo toho ako onedhlo AI ovladne svet s par ludmi, ked si to sami vyskusali, tak im to asi doplo  lebo toto dokaze prvak na zakladke ci kedy sa uci pisat, myslim si ze by to zvladol aj skolkar ktory vie uz kreslit aby to prekreslil aspon odzadu aj ked znakom nebude rozumiet...tak potom pride prekvapenie, ze ako to ze to nevie, ved mi opisal presny postup ako uvarit polievku (obrazne povedane)  nehovoriac o temach o ktorych ma velmi malo informacii, tak halucinacie pripravuje ako rec pre prezidenta na nejakom summite  Tu je cela moja odpoved prepisana chatgpt, co len dokazuje co pisem, pracu s textom a vymyslanim si dokaze exceletne a to nemoze nikto popriet, ak clovek zada presne co chce, data, tak usetri kopec casu kazdemu kto vie ako to vyuzit samozrejme, toto uz znie krajsie Citácia: Vo verejnom diskurze dochádza často k zámene pojmov „umelá inteligencia“ (AI) a „všeobecná umelá inteligencia“ (AGI). Táto terminologická nepresnosť však nie je len dôsledkom „zbastardizovania“ pojmu AI, ale skôr nepochopenia toho, čo AI v skutočnosti predstavuje. Mnohí ľudia – často aj tí, ktorí sa považujú za technologicky rozhľadených – si automaticky spájajú AI s AGI, teda so systémom, ktorý je schopný samostatného, ľudsky podobného uvažovania. Keď vidia, ako ChatGPT odpovedá na otázky, nadobúdajú dojem, že ide o niečo, čo reálne môže nahradiť človeka. No to je zásadné nepochopenie.
Jednoduchý a veľmi účinný spôsob, ako v takýchto diskusiách ilustrujem obmedzenia dnešných modelov, je zadať im úlohu: vezmi odstavec s niekoľkými dlhšími vetami a otoč ho celý odzadu – nie slová, ale písmená. Väčšina veľkých jazykových modelov v tom okamihu zlyhá. A práve tento moment slúži ako účinné precitnutie – ľudia si uvedomia, že ak systém nezvládne takúto triviálnu úlohu, nie je možné hovoriť o inteligencii v ľudskom zmysle. V skutočnosti sú tieto modely len pokročilé „vedecké kalkulačky“ pracujúce na báze pravdepodobnostných výpočtov a vektorizácie dát. Nič viac.
Sú skvelé v práci s textom, výborné pri tvorbe marketingových obsahov, hľadaní informácií alebo pri spracovaní dát. Využitie majú aj v programovaní – špecializované modely dokážu pomôcť pri generovaní kódu a niektoré firmy, ako napríklad Microsoft, už tieto nástroje integrujú do svojich vývojových procesov. No aj tak je výstup vždy overovaný človekom. Tak, ako kedysi kalkulačka uľahčila výpočty, no nenahradila schopnosť matematiky, AI zostáva len nástrojom – sofistikovaným, no stále len nástrojom.
Citácia (preformulovaná v profesionálnom štýle):
„Zoberie nám umelá inteligencia prácu? Nie, nezoberie. Nie preto, že by na to nestačila, ale preto, že v súčasnosti nič, čo by sa čo i len vzdialene podobalo skutočnej umelej inteligencii, ešte nemáme. Je frustrujúce, keď mi ľudia bez hlbšieho porozumenia s plnou vážnosťou tvrdia: ‚Ako môžeš povedať, že ChatGPT nerozmýšľa a nemá inteligenciu? Veď sa so mnou rozpráva a odpovedá úplne logicky!‘ – Na čo vždy reagujem snahou o zjednodušené vysvetlenie princípov fungovania týchto modelov.“
Ukážková úloha, ktorú som spomenul (napr. otočenie textu dozadu), potom často zmení u ľudí pohľad rýchlejšie než akékoľvek odborné vysvetlenie.
Takýmto spôsobom sa mi darí aspoň dočasne ukončiť diskusiu o tom, ako „AI čoskoro ovládne svet“. Keď si ľudia sami vyskúšajú podobnú úlohu, zvyčajne im dôjde, že súčasné modely nedosahujú úroveň, ktorú si pod pojmom „inteligencia“ predstavujú. Táto jednoduchá úloha je zvládnuteľná pre dieťa na základnej škole – možno dokonca pre škôlkara, ktorý už ovláda kreslenie. A predsa ju model nezvládne. Pre ľudí je to často šok – „Ako je možné, že to nedokáže, keď mi pred chvíľou presne opísal, ako uvariť polievku?“ Nehovoriac o prípadoch, keď model dostane tému, v ktorej nemá dostatok dát – vtedy produkuje takzvané „halucinácie“, niekedy s presvedčivosťou hodnou prejavu pre prezidenta na medzinárodnom summite.
_________________ Streacom DA2 | SilverStone Titanium SX800-LTI 800W | ASRock X299E-ITX/ac | Intel Core i9-9980XE & be quiet! Dark Rock TF | Kingston HyperX Impact 64 GB DDR4 2666 MHz | NVIDIA Titan RTX 24 GB | Intel SSD Optane 905P 480 GB NVMe U.2 & Intel SSD 750 1,2 TB NVMe U.2 & Intel SSD 660p 2 TB NVMe M.2 & Seagate BackUp Plus Portable 56 TB USB | 55" 4K OLED Dell Alienware AW5520QF | Ergotron LX Wall Mount Keyboard Arm | Logitech Craft | Logitech G603 | Logitech F710 | Harman Kardon Sabre SB 35 & Sennheiser RS 175 | Microsoft Windows 11 Enterprise | APC Back-UPS BE-850 VA | Lenovo ThinkPad X1 Carbon | SilverStone ML05B Milo | Corsair SF600 SFX 600W | ASRock X99E-ITX/ac | Intel Xeon E5-2683 v4 & NOCTUA NH-L12S | Kingston HyperX Savage 32 GB DDR4 2400 MHz | NVIDIA GeForce GT 710 1 GB | Intel SSD Optane Memory 32 GB NVMe M.2 & Intel SSD 730 240 GB SATA & Samsung SSD 860 1 TB | Ubuntu 24.04 LTS | Dell Wyse 3040 | Intel Atom x5-Z8350 | 2 GB DDR3 1600 MHz | 16 GB eMMC | 24" EIZO FlexScan EV2451 | Alpine Linux + XFCE4 |
|
Len chcem upresniť, že netvrdím že LLM a iné modely vytvorené pomocou strojového učenia sú zlé. Sú to užitočné pomôcky a aj ja ich používam na zjednodušenie a urýchlenie svojej práce. Mňa štve, že to za každú cenu volajú AI - artificial intelligence - umelá inteligencia. Nie, nie len že to nie je umelá inteligencia, ale odvážim sa tvrdiť, že to má s umelou inteligenciu spoločné len málo. Citácia: Vsetci rovnako ako pises rozmyslajuci ludia si pletu AGI s AI... Toto práve ukazuje v čom je problém. Vieš odkial sa vzal termín AGI? Ľudia skrátka potrebovali nový názov, keďže marketéri a médiá vo veľkom používajú AI na veci ktoré nemajú nič s umelou inteligenciou. Takže bolo treba vymyslieť nový termín, aby sa dalo rozlíšiť o čom človek hovorí. A najhoršie je, že ten nový názov - AGI - všeobecná umelá inteligencia - ešte vlastne odobril tú "krádež" pôvodného výrazu. Ľudia potom z toho majú dojem, že tie technológie označované ako AI sú istým spôsobom umelá inteligencia, len nie všeobecná. A toto je absolútna lož, prekrúcanie skutočnosti a absolútny nezmysel. Aj takéto zámerné marketingové zákernosti v pomenovaní potom vytvárajú v ľuďoch nesprávny dojem, že tie systémy pracujú na princípe nejakého "umelého vedomia" či skutočnej inteligencie.
|
|
Registrovaný: 01.05.05 Príspevky: 13557 Témy: 1483 | 1483 Bydlisko: Bratislava |
Nic v zlom ale AGI nie je nejake nove pomenovanie, ktore vzniklo vcera a silne pochybujem, ze za nim stoja nejaki marketeri. Stoja za nim vyskumnici AI, konkretne asi zjavne Shane Legg ktory vymyslel pomenovanie pred 20 rokmi ako citam, ja som sa nejako pomenovaniu nevenoval a v podstate mi to je fuk, ale chapem ze to chceli nejako rozlisit, kedze AI sa zacalo hovorit nie teraz ale uz v minulosti vsetkemu co malo automatizovanu inteligentnu funkciu. Vsetky tie modely sa daju povazovat za AI lebo splnaju zakladne podmienky AI, dokazu vykonavat ulohy, rozpoznavaju obraz, rec, vedia robit preklady, generovat texty, ale aj spracovavat data a pod. No nedokaze ti taky model povedat ako sa ma, nedokaze citit, nema emocie a to by hypoteticky mala vediet AGI, ktora je zaroven aj AI. To ale nemeni nic na tom, ze skrz nazvu umela inteligencia nam to takto bolo podavane vo filmoch a zrazu tu ma clovek system ktory s nim komunikuje a dokaze vykonavat aj ulohy, tak to v nom evokuje ze tu uz mame AGI, ale nemame a navyse tie slabsie povahy ziju v domneni, ze im tieto modely za par rokov zoberu aj pracu, ale robotika tu je uz roky rokuce vid automobilky a plno dalsich kde robotika uz davno vytlaca ludsku pracovnu silu. Takze nejaky model sam o sebe asi tazko niekoho oberie o pracu, bude to proste len lepsia kalkulacka na pomoc a ulahcenie nejakej prace a popravde velmi neverim ze do par rokov AGI vobec pride, ako ludstvo sme stale za opicami a aj aktualne modely ako vidis maju problem s uplne trivialnou vecou ako otocit blby text, isto podobnych prikladov co nezvladaju sa najde mozno aj viac. Je mi sice proti srsti tomu hovorit AI, ale nemam s tym problem kedze splnaju poziadavky AI. Viem si predstavit produkt robota ktory by dokazal spracovat informacie za pomoci takych modelov a vykonavat pracu podla mnou zadanych poziadaviek, ci uz napisanych, alebo recou, take nieco ako vysledny produkt niekedy v blizkej buducnosti vidim ako realitu ktora tu moze byt, ale AGI urcite nie, nemame na take nieco ani nechnologie a hlavne nemame ponatia ako vedomie vznika.
_________________ Streacom DA2 | SilverStone Titanium SX800-LTI 800W | ASRock X299E-ITX/ac | Intel Core i9-9980XE & be quiet! Dark Rock TF | Kingston HyperX Impact 64 GB DDR4 2666 MHz | NVIDIA Titan RTX 24 GB | Intel SSD Optane 905P 480 GB NVMe U.2 & Intel SSD 750 1,2 TB NVMe U.2 & Intel SSD 660p 2 TB NVMe M.2 & Seagate BackUp Plus Portable 56 TB USB | 55" 4K OLED Dell Alienware AW5520QF | Ergotron LX Wall Mount Keyboard Arm | Logitech Craft | Logitech G603 | Logitech F710 | Harman Kardon Sabre SB 35 & Sennheiser RS 175 | Microsoft Windows 11 Enterprise | APC Back-UPS BE-850 VA | Lenovo ThinkPad X1 Carbon | SilverStone ML05B Milo | Corsair SF600 SFX 600W | ASRock X99E-ITX/ac | Intel Xeon E5-2683 v4 & NOCTUA NH-L12S | Kingston HyperX Savage 32 GB DDR4 2400 MHz | NVIDIA GeForce GT 710 1 GB | Intel SSD Optane Memory 32 GB NVMe M.2 & Intel SSD 730 240 GB SATA & Samsung SSD 860 1 TB | Ubuntu 24.04 LTS | Dell Wyse 3040 | Intel Atom x5-Z8350 | 2 GB DDR3 1600 MHz | 16 GB eMMC | 24" EIZO FlexScan EV2451 | Alpine Linux + XFCE4 |
|
Asi som sa zle vyjadril. Nemyslel som tým že AGI vymysleli marketéri. Chcel som povedať, že keďže si marketéri "ukradli" pojem AI, tak výskumníci museli nájsť nové pomenovanie, ktoré bude mať význam pôvodného termínu AI. A mne sa tiež až tak o tie konkrétne pomenovania nejedná. Je to len malý krôčik zlým smerom v dnešnom pokazenom svete. Mne vadí, že takýmto nenápadným spôsobom menia to, ako ľudia vo všeobecnosti vnímajú tieto technológie. Mne to v princípe pripomína niečo ako skrytú reklamu. Nerobí to podľa mňa dobrotu, keď sú ľuďom podstrkávané informácie, ktoré ovplivňujú ich vnímanie sveta, bez toho aby si to uvedomili. Preto som zásadne proti sociálnym sieťam (nemám profil na žiadnej), a neznášam cielene algoritmicky podstrkávané informácie a reklamu. Ovplivňuje to totiž ako ľudia vnímajú svet a veci okolo seba a väčšinou si ani neuvdomujú, že sú takto ovplivňovaní. Nie je potom prekvapivé, že mnoho ľudí žije v "bubline" rovnakých názorov. Keďže sleduje istý druh obsahu, algoritmus mu stále podstrkáva veci takpovediac "z rovnakého súdku". Tým pádom potom nie je človek prinútený, aby vlastné názory kriticky prehodnotil a konfrontoval s realitou. A hŕstka ľudí môže mať pocit, že ich názor zdiela väčšina ľudí, keďže na internete ich algoritmy držia vo vlastnej bubline. A k môjmu prvému príspevku - sranda že so mnou súhlasí ešte aj ten ich jazykový model  : Citácia: Pojem „Umelá inteligencia“ siaha do 50. rokov 20. storočia:
Po prvýkrát ho použil John McCarthy v roku 1956 na konferencii v Dartmouthe.
V tom čase sa „AI“ vo všeobecnosti vzťahovalo na akýkoľvek pokus prinútiť stroje vykonávať úlohy, ktoré vyžadujú inteligenciu, ak ich vykonáva človek.
Presuňme sa do súčasnosti:
Označenie „AI“ pre modely strojového učenia (hlboké učenie, veľké jazykové modely, difúzne modely) bolo postupne prijaté najmä:
marketingovými oddeleniami
médiami
startupmi hľadajúcimi financovanie
investormi a rizikovým kapitálom
technologickými firmami propagujúcimi svoje produkty
Technicky vedci pôvodne používali užšie pojmy:
neurónové siete
hlboké učenie
štatistické učenie
rozpoznávanie vzorov
spracovanie prirodzeného jazyka (NLP)
Ale tieto pojmy pre verejnosť neznejú ani zďaleka tak atraktívne ako AI.
Je to technicky nesprávne?
Technicky máš pravdu:
Veľké jazykové modely, difúzne modely, generátory obrázkov atď. sú komplexné štatistické systémy na rozpoznávanie vzorov, trénované na obrovských množstvách dát.
Nemajú:
uvedomenie
porozumenie
uvažovanie (v prísnom kognitívnom zmysle)
vedomie
skutočnú všeobecnú inteligenciu
Nie sú „inteligentné“ v zmysle, ako si to pôvodne predstavovali John McCarthy alebo Alan Turing.
No vo svete marketingu je dnes „AI“ všeobecné označenie pre akýkoľvek pokročilý výpočtový systém, ktorý vytvára výstupy pôsobiace ako „inteligentné“.
|
|
Ja v AI modeloch nejaky zasadny problem nevidim, tak tomu bolo aj pri kalkulacke, AI modely maju zmysel ak su pouzivane s rozumom a clovek ma aspon stipku inteligencie si data co vypluje overit. Ved dnes uz nema zjavne zmysel ani citat clanky na weboch, nahodou som sa dostal k tomuto clanku, zaujal ma nadpis a ako spravny blbec som na to klikol https://mysmezeny.sk/2025/08/byvate-v-panelaku-za-tuto-drobnost-vam-hrozi-pokuta-az-16-000-e/ a autor uz nema ani potrebu si text po sebe aspon jeden krat precitat. Na AI modely sa zjavne spolieha vo velkom a bojim sa toho, ze skrz toho skor dnesne generacie mladych osprosteju tak, ze uz nebude pomoci  vid: 
|
Stránka: 1 z 1
| [ Príspevkov: 6 ] | |
|