Zdravím,
Tiež mi posledná aktualizácia narobila starosti - BSOD + neustále reštarty
Prvý krát som ju len odinštaloval s tým, že Microsoft zamaká a druhý pokus bude OK, nebol
.
Včera som sa rozhodol aktualizácie natvrdo vypnúť.
najskôr môžete skúsiť presvedčiť microsoft, že vaše internetové pripojenie má spoplatnené data, potom by už nemal automaticky aktualizácie sťahovať:
https://cudo.sk/vypnutie-automatickych-aktualizacii-vo-windows-10/Skúsim popísať ako som postupoval ja, ak vás ešte dačo napadne pls doplňte, dúfam že návod pomôže:
0. POZOR!!! POSTUP SOM NEJAK LEPIL SÁM - JE NA VLASTNÉ RIZIKO!!! URČITE NEDOPORUČUJEM NESKÚSENÝM UŽÍVATEĽOM!!!
- snažil som sa vypnúť všetky služby/tasky ktoré majú niečo spoločné s aktualizáciami, je možné, že niektoré vypínať netreba, naopak dúfam že som na nejakú dôležitú nezabudol
1. cez safe mode som odinštaloval poslednú aktualizáciu funkcií (to je tá veľká, polročná), windows nabehol
2. vymazal som C:\Windows\SoftwareDistribution
3. zastavil služby súvisiace s aktualizáciami (stop + disable + recorvery-take no action):
- windows update
- windows update medic service
- update orchestrator
3.1. najprv som skúsil disable služieb cez cez services.msc (spustiť ako správca), no napr. windows update medic service nemá opravnenia ani Admin
3.2. tie čo nešli som vypínal cez regedit (spustiť ako správca + zálohovať editované vetvy!!!), napr:
- HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\WaaSMedicSvc
- položku "start" nastaviť na 4
- zmeniť položku "failure" podľa "dobre" nastavenej služby (napr. ak ste službu "windows update" už nastavili v service.services.msc, použite HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\wuauserv)
- v service.msc skontrolovať že je všetko správne nastavené
4. vymazal som tieto služby z "po spustení" (správca úloh - spustenie)
5. Microsoft navyše nahádzal spúšťanie týchto služieb aj do TASK SCHEDULERA, klasicky cez task scheduler ich všetky nevypnete - na niektoré potrebujete SYSTEM práva,
5.1. Spustite taskschd.msc ako správca, vypol som (disable) tasky v priečinkoch:
- library\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator
- library\Microsoft\Windows\WaaSMedic
- library\Microsoft\Windows\WindowsUpdate
- library\Microsoft\Windows\UpdateAssistant
S tými, ktoré sa takto vypnúť nejdú sa treba pohrať:
5.2. Tasky sú v C:\Windows\system32\Tasks\Microsoft\Windows\ ...
5.3. Pridal som k problémovým taskom Administrators práva (vlastnosti-zabezpečenie-spresniť-Zmeniť-spresniť-hľadať-vybrať Administrators-skontrolovať-OK-OK-Použiť-OK)
5.4. Potom vo vlastnosti-zabezpečenie-upraviť som pre Administrators dal plné práva
Cez grafiku (taskschd.msc) sa tasky stále vypnúť nedajú, cez powershell to už šlo:
5.5. otvoriť powershell s admin právami
5.6. príkazy na disable taskov, napr:
Disable-ScheduledTask -TaskName "Microsoft\Windows\WaaSMedic\PerformRemediation"
5.7. v task manageri skontrolujte či sú tasky disable
6. reštart
7. ... všetko, teraz sa len modliť že tam microsoft nemá ešte ďalšie nástroje na ochranu proti drzým majiteľom Win10 a že už problémové aktualizácie dajú pokoj
.
zopár ďalších postrehov na ktoré som narazil:
- disable služieb v cmd (nefungovalo): C:\WINDOWS\system32>schtasks /change /tn "\Microsoft\Windows\WaaSMedic\PerformRemediation" /disable
- príkaz na grantovanie práv k taskom z cmd, no tiež nejak nešiel: C:\WINDOWS\system32>ICACLS "%SYSTEMROOT%\System32\Tasks\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator\*.*" /grant uzivatel:f
- súbory taskov sú xml, v časti <settings> som skúšal meniť parameter <Enabled>true</Enabled> na false - žiaľ nepomohlo