Medovina je slovanský nápoj, je to fakticky vykvasený med.
Medovina sa vyraba za studena a za tepla.
Za studena ked sa robí tak do medu ked je rozpustení vo vode sa pridá chemia na stiahnutie bielkovín v mede, vyzráža sa to.
Za tepla ked sa robí medovina sa varí mierne tak aby to nevyvrelo z kotla. Med obsahuje bielkoviny lebo bielkoviny sú peľ, pel tam primiešali včely.
Pri varení sa tvoria peny a tie odchytávame ližicou alebo žufankou. Pena sa tvorí určitý čas podla druhu medu. Môže to bit 20 - 110 min.
Medovinu poznáme svetlú a tmavú. Nie prifarbované ale prirodzené.
Tmavá medovina je z lesných medovicových medov
Svetlá medovina je z kvetových medov. úplne svetlá medovina je farby priesvitná z mierne ružovkastím alebo bledunkozelenkavím svitom. Je to z agátového medu I triedy
Žltá medovina je z kvetového medu ako ovocné stromy, repka, lipa, lucerka atď.
Nevhodní med na vyrobu je med so slnečnice, medovina je odporne kyselá lebo slnečnicový med je kyselí.
Tmavá medovina sa robí z lesných medovicových medov, to robý málo kto. Zatial len ja.
Najdrahšia medovina je z gaštanového medu, 70 euro/L
Grády v medovine sa dosahujú kvalitníma kvasinkami, hlbokoprekvášajúcima.
Medovina môže bit v gradoch 12.5 - 17% alkoholu.
Na medovinu sú kvasinky ktoré fungujú pri vyššej a nískej teplote. Kvasinky ktoré majú fungovat pri min teplote +21C nie sú vhodné na vyrobu medoviny v klembovích pivniciach, preto lebo tam byva teplota aj +7C, by sa moselo kúrit kvoli stabilite na +21C.
Ja používam kvasinky Aktív Hefe 4, sú určené na vyrobu sektov.Kvasinky si dáme mierne predkvasit, za 1 hod sú už aktívne. Potom do uvarenéj medoviny nalejeme ked má +30C.
Kvasinky kvasia v uvarenéj medovine 3 -4 mesiace pretože slad podla muštomeru má 38 cukornatost. Medovina sa aj rýchlo čistí, preto sa aj mosí stáčat, prípadne aj filtrovat.
Medovina zreje min 2 roky.
V kotly je navarená medovina z pravého päpavového medu, je tam mierne nektár z ovocních stromov. Med je z Nosíc a okolia Nimnice.