[ Príspevkov: 4 ] 
AutorSpráva
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
NapísalOffline : 27.12.2013 17:31 | Nápoj Slovanov, Medovina

Medovina je slovanský nápoj, je to fakticky vykvasený med.
Medovina sa vyraba za studena a za tepla.
Za studena ked sa robí tak do medu ked je rozpustení vo vode sa pridá chemia na stiahnutie bielkovín v mede, vyzráža sa to.
Za tepla ked sa robí medovina sa varí mierne tak aby to nevyvrelo z kotla. Med obsahuje bielkoviny lebo bielkoviny sú peľ, pel tam primiešali včely.
Pri varení sa tvoria peny a tie odchytávame ližicou alebo žufankou. Pena sa tvorí určitý čas podla druhu medu. Môže to bit 20 - 110 min.
Medovinu poznáme svetlú a tmavú. Nie prifarbované ale prirodzené.
Tmavá medovina je z lesných medovicových medov
Svetlá medovina je z kvetových medov. úplne svetlá medovina je farby priesvitná z mierne ružovkastím alebo bledunkozelenkavím svitom. Je to z agátového medu I triedy
Žltá medovina je z kvetového medu ako ovocné stromy, repka, lipa, lucerka atď.
Nevhodní med na vyrobu je med so slnečnice, medovina je odporne kyselá lebo slnečnicový med je kyselí.
Tmavá medovina sa robí z lesných medovicových medov, to robý málo kto. Zatial len ja.
Najdrahšia medovina je z gaštanového medu, 70 euro/L
Grády v medovine sa dosahujú kvalitníma kvasinkami, hlbokoprekvášajúcima.
Medovina môže bit v gradoch 12.5 - 17% alkoholu.
Na medovinu sú kvasinky ktoré fungujú pri vyššej a nískej teplote. Kvasinky ktoré majú fungovat pri min teplote +21C nie sú vhodné na vyrobu medoviny v klembovích pivniciach, preto lebo tam byva teplota aj +7C, by sa moselo kúrit kvoli stabilite na +21C.
Ja používam kvasinky Aktív Hefe 4, sú určené na vyrobu sektov.Kvasinky si dáme mierne predkvasit, za 1 hod sú už aktívne. Potom do uvarenéj medoviny nalejeme ked má +30C.
Kvasinky kvasia v uvarenéj medovine 3 -4 mesiace pretože slad podla muštomeru má 38 cukornatost. Medovina sa aj rýchlo čistí, preto sa aj mosí stáčat, prípadne aj filtrovat.
Medovina zreje min 2 roky.

V kotly je navarená medovina z pravého päpavového medu, je tam mierne nektár z ovocních stromov. Med je z Nosíc a okolia Nimnice.

Nápoj Slovanov, Medovina

Nápoj Slovanov, Medovina


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Nápoj Slovanov, Medovina

Registrovaný: 23.12.10
Prihlásený: 25.07.20
Príspevky: 1055
Témy: 156 | 156
Bydlisko: KK/PP/BA
NapísalOffline : 27.12.2013 17:47 | Nápoj Slovanov, Medovina

hornak vitaj :lol:


_________________
HP ProBook 4530s Intel® Core™ i5-2430M (2.4GHz, 3MB, 2 jadrá)*4GB 1333MHz DDR3*ATI Mobility Radeon HD 6490 1GB + Intel HD Graphics 3000*640GB SATA 5400RPM *Windows 7 Home Premium 64 bitová verzia
Lenovo IdeaPad Z50-70 Intel Core i5 4210 Haswell* NVIDIA GeForce GT 840M 4GB + Intel HD Graphics 4000*SSHD 1TB 5400 otáčok + 8GB cache*RAM 4GB* Full HD (1920 × 1080)*Windows 10 pro

Boh je reálny, pokial nebol deklarovaný ako integer
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Nápoj Slovanov, Medovina

Registrovaný: 18.12.08
Prihlásený: 20.06.20
Príspevky: 18895
Témy: 477 | 477
Bydlisko: Považská By...
NapísalOffline : 27.12.2013 18:28 | Nápoj Slovanov, Medovina

To mi pripomina, ze mi dochadza med a budem od teba asi znovu objednavat. Napisem ti spravu.
Inak co som bol pred vianocami v prahe tak tam to v prepocte vychadzalo na trhoch asi 6eur na pol litra medoviny, chcel som kupit ale cena ma odradila.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Nápoj Slovanov, Medovina

Registrovaný: 14.03.11
Prihlásený: 13.01.21
Príspevky: 808
Témy: 21 | 21
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 02.01.2014 14:39 | Nápoj Slovanov, Medovina

Ja osobne medovinu nemôžem, mám po nej strašné brušné kŕče. Syn tak isto.


 [ Príspevkov: 4 ] 


Nápoj Slovanov, Medovina



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Aky napoj pijete

[ Choď na stránku:Choď na stránku: 1, 2, 3 ]

v Krčma

77

3133

05.12.2014 17:00

Trty

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Vas oblubeny alkoholicky napoj

[ Choď na stránku:Choď na stránku: 1, 2, 3 ]

v Krčma

78

4672

16.08.2009 22:44

Paulooze



© 2005 - 2021 PCforum, edited by JanoF