Najvhodnejsie distro pre amatera?V 2007mom uz tiez nepametam ako to bolo. vtedy som sa hral akurat tak s ubuntu a aj to som tam dokopy nic nerobil.ubuntu to mal pekne cez DEB balicky rovno zo svojho webu, ponahadzoval som ich normalne cez terminal v deskt. prostredi a po restarte je novy kernel.Inac sa mi podarilo uz aj nahodit arch, podla postupu na YT nabootujem do konzoly, lognem sa dnu a skoncil som lebo tam z nejakeho dovodu nemam internet. netusim preco, ked system nabootovany z cdcka ho mal.musim sa pozret po nejakom postupe. ale bol to masaker, chlap v postupe mal este aj nejaku starsiu verziu s inym cfdiskom, tak mu to tam ukazovalo ine veci. Mas dve moznosti, bud pouzit NetworkManager: nabootuj livecd, pripoj do /mnt instalaciu chrootni sa: pacman -S networkmanagersystemctl enable NetworkManagerDruha moznost je dhcpcd po starte instalacie, netreba live, cez ip link zistis jak mas oznaceny net, a potom: dhcpcd nieco jak enp0s3Tiez to mozes zautomatizovat: systemctl enable dhcpcd@to označenie Internet vies spojazdnit aj priamo v konzoledoinstaluj k network-manageru aj nmtui utilitku (pripadne pouzi nmcli) cez ktoru by si mal byt schopny nastavit pripojeniepacman -S networkmanager nmtuiUbuntu je dnes uz celkom inde, ale tiez sa stretatam s nepochopitelnymi bugmi ako novy ubuntu-server 16.04 a celkom nefunkcny autofs/nfs client... Ja si pamatam este ked bola mandriva top distro. V tych rokoch asi fakt najpouzitelnejsie distro pre zaciatocnikov kde dokonca aj ovladace (proprietarne - 3D) fungovali po nainstalovani systemu a clovek mohol hravat hry.Tot som nasiel moju mandrivu este s KDE 3.5. Rok to bol tak 2008 a ja som mal vtedy asi 15. Pozeram, ze uz vtedy som mal spojazdnene hry cez wine Tusim to bola nejaka polska verziahttp://www.abclinuxu.cz/images/screenshots/9/8/118389-kde-3-5-7-50693.jpg ...
Najvhodnejsie distro pre amatera? |