Dobry den,
mam doma stary pocitac s parametrami : AMD STHLON 64 X2 5600+ KA790GX 4GB DDR2 ATI RADEON 3300
Potreboval by som ho vymenit za nieco novsie.
Pouzitie : 1.spracovanie fotiek : - rodinne fotky maleho syna na bicykli, pretekoch a podobne, turisticke vylety - obcas si robim z troch/styroch panoram fotky - mam kompakt s 12Mpx, mozno dostaneme Olympus Stylus 1, zrkadlovku ani miroless nepouzivam - obvykle len v ZONER photostudiu upravim nejake jednoduche upravy, nie v RAW , nechce sa mi nad jednou fotkou hodiny maturovat - PHOTOSHOP neplanujem - fotky pozeram len na PC, par do albumu 10x15 vytlacene, vacsi format nepouzivam - ale zase fotky upravim len tak aby sa dali pozerat na nejakom cyklofestivale, pocas premietania zazitkov z akcie, fotky su v pocitaci, projektor ich premieta na platno a autor komentuje svoje zazitky
2. spracovanie videa : - spracovanie videa z fotaku resp. outdoor kamery 1920x1080 - pre predstavu : kamarat mi doniesol videa natocene z outdoor kamery z cykloexpedice: Format *.MTS, 1920x1080 25fps, cas cca 2.30minuty velkost cca 200MB. Alebo vo formate *.MOV 1920x1080 25fps, cas cca 5minut velkost cca 500MB. - su to videa, kde sa niekde zastavili pustili kameru, natacali okolie a komentovali co vidia alebo videa kde sadli na bicykel a pustili sa nejakou cestou, kopcom - poziadavky: tych videi je kazdy den niekolko, takze prezriet si kazde video, zostrihat len na zaujimave useky, v nejakom softe trosku zkorigovat roztrasenie, ale skor len spravit napr. z 5minutoveho videa 2minutove - vysledkom by malo byt nejake video, ktore by sa dalo pustat kamaratom ale aj na nejakom malom miestnom cyklofestivale - ziadne extra upravy, efekty a podobne .... video sa pusti na projektor a autor do mikrofonu komentuje dej co kde zazili - program COREL VIDEO STUDIO alebo take niečo
Proste aby sa zato nemusel "hanbit" kde sa to pusti niekde na verejnosti.
3. hry : Nehrajem, neplanujem.
4. Notebook alebo PC : Keby som chcel notebook tak beriem niečo s IPS displayom, ale tam mi vychadza cena od cca 700€ a v pripade problemov,servisu nechem zostat mesiac bez neho. Myslím že PC ma môže výjsť lacnejšie, neskôr môžem dokúpiť viac pamäte, lepší disk, IPS monitor a podobne. Takže notebook nie.
5. Cena : Cena by mala byť čo najnižšia, rodinný rozpočet nedovolí. Neviem posúdiť, dokážem sa zmestiť do sumy 500€? Alebo musím ísť ozaj vyššie? Tie fotky môj počítač utiahne aj teraz, ale to video mi robí problém.
6. Konfiguracia : Dlho som sa skladaniu PC nevenoval, takže potrebujem konfiguráciu (obvykle odporúčate nakúpiť komponenty z alzy), ale nevyznam sa v tom co naozaj k sebe pasuje, ktora skrinka, ktorá matičná doska sa tam zmestí a podobne .... ake kable, hlucnost. Proste Vami odporúčané komponenty kúpim, zložiť a zapojiť to viem, doinštalujem čo potrebujem a funguje. Alebo kúpim rovno celú postavenú zostavu a mám vyriešené.
Čo by som teda potreboval : - poradiť ktoré komponenty procesor, grafika, pamäť aspoň v minimálnej konfigurácii potrebujem. - poradiť priamo nejakú zostavu komponentov, ktoré keď kúpim v ALZE, AGEME a poskladám dokopy tak zase na pár rokov si vystačím, prípadne postupne časom obmením
Ďakujem, Peter
|