[ Príspevkov: 19 ] 
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 20.02.08
Prihlásený: 17.04.14
Príspevky: 108
Témy: 22 | 22

Cawte... Teraz mam insi problem (tento uz nie je ako ten predtym :-D )
takze: mam premennu $nazov a v nej napr. Stefanikova ulica
a ja chcem, aby to prepisalo do stefanikova_ulica, to znamena, ze medzery nahradi za podtrznik a vsetko napise malym (a v pripade znakov . , ? ! ( ) ; ich vynecha)


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Registrovaný: 22.11.07
Príspevky: 1368
Témy: 22 | 22
Bydlisko: PD
NapísalOffline : 13.03.2008 6:39 | Nahradenie medzery a zmensenie pismen

<?php
echo str_replace(" ", "_", "Stefanikova ulica");
?>


_________________
Koreňom všetkého zla je nedostatok poznania.
Offline

Správca fóra
Správca fóra
Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Registrovaný: 27.07.07
Príspevky: 3971
Témy: 51 | 51
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32

Kód:
echo strtolower(str_replace(" ","_",ereg_replace("[.,?!();]","",$nazov)));


_________________
Desktop: CPU: AMD Athlon64 3000+ | MB: Biostar K8T890-A9 | VGA: NVIDIA GeForce 6200 LE 256MB | RAM: 2x 1GB A-DATA DDR 400 MHz Dual Kit | HDD: WD Caviar Blue 320GB | DVD: LG GSA-H10N | Keyboard: Chicony KU-0420 Silver/Black | Mouse: Logitech RX1000 | Zdroj: Corsair CX400 400W | CASE: DELUX DLC-MD370 Black | LCD: 20" Samsung 206BW | Repro: Teac XL-20
Notebook: ACER Aspire 4820TG 14" | CPU: Intel Core i5 2,53 GHz | VGA: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB / Intel HD Graphics | RAM: 4GB DDR3 1066 MHz | HDD: 640GB
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Registrovaný: 09.09.07
Prihlásený: 07.11.16
Príspevky: 3128
Témy: 233 | 233
Bydlisko: Nové Zámky

vedeli by ste to aj popisat, ze co je co???


_________________
"It took a lot of work, but this latest Linux patch enables support for machines with 4096 CPUs, up from the old limit of 1024." "Do you have support for smooth full-screen flash video yet?" "No, but who uses that?"
- ak dlho neodpisujem do témy, zabudol som na ňu, takže ma upozornite SS, ak chcete moju odpoveď
Offline

Správca fóra
Správca fóra
Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Registrovaný: 27.07.07
Príspevky: 3971
Témy: 51 | 51
Bydlisko: Bratislava
Vek: 32
NapísalOffline : 13.03.2008 14:09 | Nahradenie medzery a zmensenie pismen

funkcia ereg_replace ti v retazci $nazov zmeni vsetky znaky, ktore su uvedene v hranatych zatvorkach na "" - cize ich vymaze. Dalej str_replace ti nahradi vsetky medzery za podtrzniky a nakoniec strtolower zmeni vsetky velke pismena na male, tot vsio...


_________________
Desktop: CPU: AMD Athlon64 3000+ | MB: Biostar K8T890-A9 | VGA: NVIDIA GeForce 6200 LE 256MB | RAM: 2x 1GB A-DATA DDR 400 MHz Dual Kit | HDD: WD Caviar Blue 320GB | DVD: LG GSA-H10N | Keyboard: Chicony KU-0420 Silver/Black | Mouse: Logitech RX1000 | Zdroj: Corsair CX400 400W | CASE: DELUX DLC-MD370 Black | LCD: 20" Samsung 206BW | Repro: Teac XL-20
Notebook: ACER Aspire 4820TG 14" | CPU: Intel Core i5 2,53 GHz | VGA: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB / Intel HD Graphics | RAM: 4GB DDR3 1066 MHz | HDD: 640GB
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Registrovaný: 09.09.07
Prihlásený: 07.11.16
Príspevky: 3128
Témy: 233 | 233
Bydlisko: Nové Zámky

aky je rozdiel medzi str_replace a ereg_replace?? co ak do ereg_replace das do hranatych medzeru?? to funguje asi len na konkretne znaky, ze,?


_________________
"It took a lot of work, but this latest Linux patch enables support for machines with 4096 CPUs, up from the old limit of 1024." "Do you have support for smooth full-screen flash video yet?" "No, but who uses that?"
- ak dlho neodpisujem do témy, zabudol som na ňu, takže ma upozornite SS, ak chcete moju odpoveď
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Registrovaný: 01.01.06
Prihlásený: 23.12.16
Príspevky: 366
Témy: 47 | 47
Bydlisko: TT
NapísalOffline : 13.03.2008 19:10 | Nahradenie medzery a zmensenie pismen

str_replace a ereg_replace by malo (v tvojom priklade urcite) robit to iste, akurat inou metodou. Pre konkretne definicie kukni php.net


_________________
He who laughs last has not yet heard the bad news.
-- Bertolt Brecht

medicine student
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Registrovaný: 29.12.05
Prihlásený: 19.10.14
Príspevky: 539
Témy: 62 | 62
Bydlisko: 127.0.0.1 (...
NapísalOffline : 13.03.2008 19:57 | Nahradenie medzery a zmensenie pismen

str_replace nahradi proste retazec za iny retazec, ereg_replace nahradza cez regularne nazvy

a k teme: skus http://php.vrana.cz/vytvoreni-pratelskeho-url.php


_________________
"Kde končí hiphop, začína IQ."
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Registrovaný: 09.09.07
Prihlásený: 07.11.16
Príspevky: 3128
Témy: 233 | 233
Bydlisko: Nové Zámky

Kód:
function uprava_nazvu($uprava) {
    $upraveny = $uprava;
    $upraveny = preg_replace('~[^\\pL0-9_]+~u', '-', $upraveny);
    $upraveny = trim($upraveny, "-");
    $upraveny = iconv("utf-8", "us-ascii//TRANSLIT", $upraveny);
    $upraveny = strtolower($upraveny);
    $upraveny = preg_replace('~[^-a-z0-9_]+~', '', $upraveny);
    echo $upraveny;
}

problem tam je, ze mi to nahradza . (bodku) za pomlcku (-)
a to nechcem...
ako to upravit?? v tychto upravach stringov sa nevyznam...


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 13.11.07
Prihlásený: 20.08.16
Príspevky: 1719
Témy: 0 | 0
NapísalOffline : 15.03.2008 2:58 | Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Kód:
function uprava_nazvu($uprava) {
    $upraveny = $uprava;
    $upraveny = preg_replace('~[^\\pL0-9_.]+~u', '-', $upraveny);
    $upraveny = trim($upraveny, "-");
    $upraveny = iconv("utf-8", "us-ascii//TRANSLIT", $upraveny);
    $upraveny = strtolower($upraveny);
    $upraveny = preg_replace('~[^-a-z0-9_.]+~', '', $upraveny);
    echo $upraveny;
}


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Registrovaný: 09.09.07
Prihlásený: 07.11.16
Príspevky: 3128
Témy: 233 | 233
Bydlisko: Nové Zámky

s funkciami som este nerobil.. ako viem z nich dostat premenne???

preco toto nic nevypise?
Kód:
$text = "mám.dlhé!.vlásočky~ jojo.txt";

function uprava($vstup) {
    $upraveny = $vstup;
    $upraveny = strrchr("$vstup" ,".");
   
    $upravenytext = $vstup;
    $upravenytext = strRev($upravenytext);
    $upravenytext = strchr("$upravenytext" ,".");
    $upravenytext = strRev($upravenytext);
    $upravenytext = str_replace(".", "", $upravenytext);
    $upravenytext = str_replace(" ", "-", $upravenytext);
    $upravenytext = iconv("utf-8", "us-ascii//TRANSLIT", $upravenytext);
    $upravenytext = preg_replace("~[^-a-z0-9_.]+~", "-", $upravenytext);
   
    $pripona = $upraveny;
    $nazov_suboru = $upravenytext;
}



$vysledok = uprava($text);


echo $nazov_suboru;
echo $pripona;

ide o to, ako viem dostat z funkcie premennu


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 04.04.07
Prihlásený: 20.11.17
Príspevky: 531
Témy: 34 | 34
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 15.03.2008 13:32 | Nahradenie medzery a zmensenie pismen

premenne, ktore chces pouzivat mimo funkcie musis oznacit ako globalne:
Kód:
$text = "mám.dlhé!.vlásočky~ jojo.txt";

function uprava($vstup) {

    global $nazov_suboru;
    global $pripona;
   
    $upraveny = $vstup;
    $upraveny = strrchr("$vstup" ,".");
   
    $upravenytext = $vstup;
    $upravenytext = strRev($upravenytext);
    $upravenytext = strchr("$upravenytext" ,".");
    $upravenytext = strRev($upravenytext);
    $upravenytext = str_replace(".", "", $upravenytext);
    $upravenytext = str_replace(" ", "-", $upravenytext);
    $upravenytext = iconv("utf-8", "us-ascii//TRANSLIT", $upravenytext);
    $upravenytext = preg_replace("~[^-a-z0-9_.]+~", "-", $upravenytext);
   
    $pripona = $upraveny;
    $nazov_suboru = $upravenytext;
}



$vysledok = uprava($text);


echo $nazov_suboru;
echo $pripona;


_________________
CPU: AMD Phenom II 940 QUAD X4 BE AM2+, chladic: Arctic Cooling Freezer 64 Pro, RAM: 4GB DDR2 800MHz PC6400, MB: M2N-E SLI, VGA: RX 4870 GAINWARD HD4870 1GB, HDD: WD 1TB, Zdroj: CORSAIR 750W TX
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Registrovaný: 09.09.07
Prihlásený: 07.11.16
Príspevky: 3128
Témy: 233 | 233
Bydlisko: Nové Zámky

ahaa.. diki.. to som nevedel...


_________________
"It took a lot of work, but this latest Linux patch enables support for machines with 4096 CPUs, up from the old limit of 1024." "Do you have support for smooth full-screen flash video yet?" "No, but who uses that?"
- ak dlho neodpisujem do témy, zabudol som na ňu, takže ma upozornite SS, ak chcete moju odpoveď
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Registrovaný: 01.01.06
Prihlásený: 23.12.16
Príspevky: 366
Témy: 47 | 47
Bydlisko: TT
NapísalOffline : 15.03.2008 15:29 | Nahradenie medzery a zmensenie pismen

premennu, ktoru chces, aby ti funkcia vyplula, das do prikazu return()
Kód:
function ahoj();
{
$pozdrav="AHoj, ako sa mas?";
return($pozdrav);
};

echo ahoj();



vysledok na monitore:
AHoj, ako sa mas?


_________________
He who laughs last has not yet heard the bad news.
-- Bertolt Brecht

medicine student
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Registrovaný: 09.09.07
Prihlásený: 07.11.16
Príspevky: 3128
Témy: 233 | 233
Bydlisko: Nové Zámky

tie global je riesenie...
toto viem, ze tak je... ale ja potrebujem zadefinovat viac premennych a nie vypisovat ich...


_________________
"It took a lot of work, but this latest Linux patch enables support for machines with 4096 CPUs, up from the old limit of 1024." "Do you have support for smooth full-screen flash video yet?" "No, but who uses that?"
- ak dlho neodpisujem do témy, zabudol som na ňu, takže ma upozornite SS, ak chcete moju odpoveď
Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 13.11.07
Prihlásený: 20.08.16
Príspevky: 1719
Témy: 0 | 0
NapísalOffline : 15.03.2008 16:58 | Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Nastavovanie globálnych premenných asi nie je najlepší nápad. Ja by som radšej použil to return a vrátil by som pole (teda niečo ako return array($nazov_suboru, $pripona);).


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 04.04.07
Prihlásený: 20.11.17
Príspevky: 531
Témy: 34 | 34
Bydlisko: Bratislava
NapísalOffline : 15.03.2008 17:03 | Nahradenie medzery a zmensenie pismen

co je zle na nastaveni premennej na globalnu???


_________________
CPU: AMD Phenom II 940 QUAD X4 BE AM2+, chladic: Arctic Cooling Freezer 64 Pro, RAM: 4GB DDR2 800MHz PC6400, MB: M2N-E SLI, VGA: RX 4870 GAINWARD HD4870 1GB, HDD: WD 1TB, Zdroj: CORSAIR 750W TX
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Nahradenie medzery a zmensenie pismen

Registrovaný: 01.01.06
Prihlásený: 23.12.16
Príspevky: 366
Témy: 47 | 47
Bydlisko: TT
NapísalOffline : 15.03.2008 17:41 | Nahradenie medzery a zmensenie pismen

chrono píše:
Nastavovanie globálnych premenných asi nie je najlepší nápad. Ja by som radšej použil to return a vrátil by som pole (teda niečo ako return array($nazov_suboru, $pripona);).


toto riesenie znie zaujimavo a lepsie ako globale premenne :)


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 13.11.07
Prihlásený: 20.08.16
Príspevky: 1719
Témy: 0 | 0
NapísalOffline : 15.03.2008 18:16 | Nahradenie medzery a zmensenie pismen

djsulo píše:
co je zle na nastaveni premennej na globalnu???
Globálne premenné majú význam, ale keď chcem, aby mi nejaká funkcia niečo vrátila, určite je lepšie použiť return (a nie globálne premenné). Ak by si pri každej funkcii použil namiesto return tie globálne premenné, o chvíľu by si ich tam mal kopec (a takže by sa to napr. rozdeľovalo do samostatných súborov, nebolo by to dostatočne univerzálne...).

Inak okrem návratu poľa sa dá použiť aj niečo ako:
Kód:
function test($subor, &$nazov_suboru, &$pripona)
{
        $p = strrpos($subor, ".");
        if ($p === false) {
                $nazov_suboru = $subor;
                $pripona = "";
        } else {
                $nazov_suboru = substr($subor, 0, $p);
                $pripona = substr($subor, $p);
        }
}

test("subor.aa.txt", $aa, $bb);

echo $aa, " ", $bb, "<br>";


 [ Príspevkov: 19 ] 


Nahradenie medzery a zmensenie pismen



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Medzery

v HTML, XHTML, XML, CSS

3

473

10.09.2008 20:56

SilverSurfer

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Medzery

v PHP, ASP

27

758

09.03.2008 20:36

emer

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Zmazanie medzery

v HTML, XHTML, XML, CSS

1

279

05.03.2009 8:15

djsulo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Zakodovanie medzery

v PHP, ASP

7

277

02.03.2009 19:34

Ďuri

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Tabulator vz medzery

v Ostatné

6

647

10.04.2011 15:32

walther

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Medzery v Pascale

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

2

393

22.03.2011 16:16

Cleo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

nahradenie textu

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

2

103

16.06.2015 2:27

p4tooo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Nahradenie HDD

v Pevné disky a radiče

17

658

21.04.2010 9:54

LeQuit

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

coding style - medzery alebo tabulátory?

v PHP, ASP

6

266

08.02.2010 13:21

rooobertek

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

nechcené medzery medzi div - ami

v HTML, XHTML, XML, CSS

2

272

26.01.2010 12:24

davider137

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

jQuery, nahradenie textu

v JavaScript, VBScript, Ajax

3

299

01.06.2011 11:12

newboy1

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

nahradenie integrovanej grafiky

v Grafické karty

10

319

09.02.2012 12:17

payo99

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Spravne nahradenie eregi_replace

v PHP, ASP

5

169

13.01.2016 13:15

BX

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Medzery medzi obrázkami podľa šírky divu

v HTML, XHTML, XML, CSS

0

543

11.12.2011 17:53

1daemon1

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Nahradenie www by pap

v PHP, ASP

3

320

07.02.2011 0:05

shaggy

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Nahradenie tagov v retazci

v PHP, ASP

3

178

17.06.2012 18:47

Ďuri



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF