[ Príspevkov: 15 ] 
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.05.08
Prihlásený: 28.12.13
Príspevky: 117
Témy: 29 | 29

Ahojte,

potrebova by som poradiť v nasledovnom. Mám napr. nasledovný jednoduchý formulár:

Kód:
<form id="form1" name="form1" method="post" action="">
    <select name="clanky" size="1" id="test">
      <option>1</option>
      <option>2</option>
      <option>3</option>
      <option>4</option>
      <option>5</option>
    </select>
  </label>
</form>

no a potreboval by som nasledovné:

- ak si niekto zvolí možnosť 1, tak do premennej $xyz sa načíta 1 (tú premennú ďalej využijem v php)
- ak si niekto zvolí možnosť 3, tak premenná $xyz sa bude rovnať 3 atď...

V PHP následne chcem podľa počtu zadefinovanej v premennej $xyz kontrolovať počet vypísaných informácií.

Vie mi niekto poradiť?

Ďakujem!


Offline

Čestný člen
Čestný člen
Načítanie hodnoty do premennej z formuláru

Registrovaný: 11.08.07
Príspevky: 4110
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Brno

Optionom nastav atributy value a potom pracuj s premennou $_POST['clanky']. Toto su zaklady prace s formularmi, mal by si si najprv pozriet nejaku literaturu.
Kod vkladaj do znacky [code].


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Načítanie hodnoty do premennej z formuláru

Registrovaný: 01.12.09
Prihlásený: 16.03.17
Príspevky: 864
Témy: 26 | 26
Bydlisko: Žilina

A čo sa týka potom toho následného výpisu, nastaviť aby sa cyklus opakoval kým nedosiahne hodnotu $xyz ;)


_________________
PC :ASUSTeK M2A-VM, AMD Phenom X3 8650 AM2 @ 2,3 Ghz, 4 GB RAM DDR2 1800 MHz, SAPPHIRE HD 6770 VAPOR-X 1GB DDR5, 400W Zdroj, 500 GB HDD, Windows Vista 64 bit
Notebook : Asus EEEPC 1201NL, intel Atom N270 512 KB L2 Cache 533 MHz FSB @ 1,6 Ghz, 1 GB DDR2 RAM, nVidia ION, 320 GB HDD, Windows XP 32 bit
Iná technika : LG P500 (806 Mhz, Android 2.3.3 Gingerbread, root, JIT), Koss Pathfinder, kedysi iPhone =(
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.05.08
Prihlásený: 28.12.13
Príspevky: 117
Témy: 29 | 29
Napísal autor témyOffline : 05.07.2011 12:36 | Načítanie hodnoty do premennej z formuláru

Ďuri píše:
Optionom nastav atributy value a potom pracuj s premennou $_POST['clanky']. Toto su zaklady prace s formularmi, mal by si si najprv pozriet nejaku literaturu.
Kod vkladaj do znacky [code].


ok, takže mám to teraz spracované nasledovne:

Kód:
    <form action="spracuj.php" method="post">
    <select name="clanky" size="1" id="clanky">
   
    <option value="1">1</option>
   <option value="2">2</option>
   <option value="3">3</option>
   <option value="4">4</option>
     <option value="5">5</option>
   
    </select>
   <input type="submit" />
</form>


a spracuj.php je:

Kód:
<?php
$abc = $_POST["clanky"];
echo "$abc";
?>


Podla toho je zrejme, ze v premennej abc mam to, co som chcel...

Co potrebujem doriesiť je:

1/ odoslanie formulára bez potvrdenia tlačítkom submit, t.j. automaticky po vybrati hodnoty
2/ spracovať formulár a prideliť predmetnú hodnotu do abc priamo na stránke kde je formular, t.j. premennu abc potrebujem mat vycislenu na stranke kde je formular, nie v externom subore spracuj.php...

neviem, com sa vyjadril zrozumiteľne?


Offline

Čestný člen
Čestný člen
Načítanie hodnoty do premennej z formuláru

Registrovaný: 11.08.07
Príspevky: 4110
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Brno

To sa riesi Javascriptom (AJAX).


Offline

Čestný člen
Čestný člen
Načítanie hodnoty do premennej z formuláru

Registrovaný: 21.02.06
Prihlásený: 08.12.14
Príspevky: 5447
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Bratislava

Ďuri - nemusí ísť len o AJAX, môže tam byť obyčajný submit, akurát že formulár odošle cez javascript po zmene.
A ak nechce mať spracovanie v spracuj.php, tak nie je problém to spracovanie formulára urobiť priamo v tom súbore, kde je aj formulár, však?


_________________
Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme.
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.05.08
Prihlásený: 28.12.13
Príspevky: 117
Témy: 29 | 29
Napísal autor témyOffline : 05.07.2011 15:57 | Načítanie hodnoty do premennej z formuláru

shaggy píše:
Ďuri - nemusí ísť len o AJAX, môže tam byť obyčajný submit, akurát že formulár odošle cez javascript po zmene.
A ak nechce mať spracovanie v spracuj.php, tak nie je problém to spracovanie formulára urobiť priamo v tom súbore, kde je aj formulár, však?


Áno, presne o takéto riešenie mi ide. Ale ako to spraviť? Nejaký konkrétny návrh?
Ďakujem pekne!


Offline

Čestný člen
Čestný člen
Načítanie hodnoty do premennej z formuláru

Registrovaný: 21.02.06
Prihlásený: 08.12.14
Príspevky: 5447
Témy: 30 | 30
Bydlisko: Bratislava

Však v mojom príspevku máš návrh, ako to urobiť.


_________________
Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme.
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.05.08
Prihlásený: 28.12.13
Príspevky: 117
Témy: 29 | 29
Napísal autor témyOffline : 05.07.2011 17:00 | Načítanie hodnoty do premennej z formuláru

shaggy píše:
Však v mojom príspevku máš návrh, ako to urobiť.


ok, už to mám aj s tým ajaxom. Zostal mi však nasledovný problém:

- premennú mám stále načítanú v spracuj.php

- keď vypíšem články, ktoré mám spracované v druhom php, napr. vystup.php, akým spôsobom sem môžem dostať hodnotu premennej zo spracuj.php?

Ide mi o to, že:

v spracuj.php sa urci hodnota premennej i, napr i=4
vo vystup.php potrebujem pracovat s tou premennou i, pretoze tuto hodnotu porovnavam aby som urcil pozadovany pocet vypisanych clankov...

Vie niekto pomoct?


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Načítanie hodnoty do premennej z formuláru

Registrovaný: 14.11.10
Prihlásený: 22.09.17
Príspevky: 129
Témy: 27 | 27

skus pouzit COOKIES alebo SESSIONS


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.05.08
Prihlásený: 28.12.13
Príspevky: 117
Témy: 29 | 29
Napísal autor témyOffline : 06.07.2011 23:52 | Načítanie hodnoty do premennej z formuláru

venom2 píše:
skus pouzit COOKIES alebo SESSIONS


aha, to sa zdá byť dobrý nápad, ideálne asi to sessions... S tým som ale ešte nerobil, ako to dotiahnuť správnou syntaxou...

Keď teda v subore spracuj.php mam zadefinovanu premennu $abc, ako hodnotu tejto premennej cez session dostanem do toho hlavného súboru s formulárom? - napr. formular.php?


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Načítanie hodnoty do premennej z formuláru

Registrovaný: 14.11.10
Prihlásený: 22.09.17
Príspevky: 129
Témy: 27 | 27

rovnako ako keby si to chcel dostat v tom istom subore, ibaze musis to robit cez pole session, pokial obidva tvoje php skripty budu umiestnene na rovnakom serveri a nezavries prehliadac, hodnota session ostane zachovana.

vyskusaj si toto, malo by ti to fungovat:
v tom spracuj.php si zadefinuj premennu
Kód:
$_SESSION['abc'] = 123;

potom vo formular.php si ju daj vypisat
Kód:
echo ("hodnota abc je: " . $_SESSION['abc']);



inak podla nazvov skriptov vidim ze samotny formular a spracovanie mas rozdelene do dvoch suborov, da sa to vsetko spravit aj v jednom subore, pozri si funkciu isset() pripadne empty(), urcite sa ti to skor ci neskor zide :)


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.05.08
Prihlásený: 28.12.13
Príspevky: 117
Témy: 29 | 29
Napísal autor témyOffline : 07.07.2011 23:55 | Načítanie hodnoty do premennej z formuláru

[quote="venom2"]rovnako ako keby si to chcel dostat v tom istom subore, ibaze musis to robit cez pole session, pokial obidva tvoje php skripty budu umiestnene na rovnakom serveri a nezavries prehliadac, hodnota session ostane zachovana.

vyskusaj si toto, malo by ti to fungovat:
v tom spracuj.php si zadefinuj premennu
Kód:
$_SESSION['abc'] = 123;

potom vo formular.php si ju daj vypisat
Kód:
echo ("hodnota abc je: " . $_SESSION['abc']);



----------------------

dakujem Ti pekne. Pravdupovediac ten postup veľmi nefunguje, neviem ale prečo? Keď spustím ako prvý ten súbor kde mám formulár, tam nastáva prvý problém, pretože ešte bez odskoku na spracuj.php je session abc bez hodnoty. Následne cez formulár vyberiem počet, skočí do spracuj.php a vráti sa, avšak pri vypísaní echa session proste nič nevypíše... Kde môže byť chyba?

Musí to byť teda tak, že echo session vypíše až potom, čo sa urobí pred tým odskok na spracuj.php. Ďalej je otázne, prečo hodnotu zo session systém nevypíše...?


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Načítanie hodnoty do premennej z formuláru

Registrovaný: 14.11.10
Prihlásený: 22.09.17
Príspevky: 129
Témy: 27 | 27

neviem preco ti to nefunguje, ale ja som si to teraz odskusal a slapalo to, pravdepodobne si do tych php sktiptov nenapisal prikaz pre zacatie session, ale to je predsa napisane v tom navode na linuxsofte, ktory som ti tu dal, ja som ti napisal len hruby postup. Cize ak to tam nemas, tak na zaciatok vsetkych suborov, pripadne ak mas sablonu tak do sablony vloz prikaz
Kód:
<? session_start(); ?>



trosku sa nudim tak ti sem napisem cely kod, ktory mne funguje:

php1.php:
Kód:
<? session_start(); ?>         <!-- zacatie session -->
<form action="php1.php?odoslane" method="post">   <!-- odoslanie formulara do toho isteho suboru -->
   <input type="text" name="premenna" size="10"> <!-- vstupne textove pole -->
   <input type="submit" name="odoslat" value="OK"> <!-- tlacidlo pre odoslanie formulara -->
</form>
<?
   if(isset($_REQUEST['odoslat'])) //ak sa stlacilo tlacidlo s menom "odoslat" vykonaj...
   {
      $_SESSION['premenna'] = $_POST['premenna']; // priradenie premennej do session
      echo ("hodnota premennej je: " . $_SESSION['premenna']); //vypis session premennej
   }
?>


a takisto mi to zobrazi aj v druhom subore, php2.php:
Kód:
<? session_start();
echo ("hodnota abc je: " . $_SESSION['premenna']);
?>


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Obrázok užívateľa

Registrovaný: 12.05.08
Prihlásený: 28.12.13
Príspevky: 117
Témy: 29 | 29
Napísal autor témyOffline : 08.07.2011 18:25 | Načítanie hodnoty do premennej z formuláru

venom2 píše:
neviem preco ti to nefunguje, ale ja som si to teraz odskusal a slapalo to, pravdepodobne si do tych php sktiptov nenapisal prikaz pre zacatie session, ale to je predsa napisane v tom navode na linuxsofte, ktory som ti tu dal, ja som ti napisal len hruby postup. Cize ak to tam nemas, tak na zaciatok vsetkych suborov, pripadne ak mas sablonu tak do sablony vloz prikaz
Kód:
<? session_start(); ?>



trosku sa nudim tak ti sem napisem cely kod, ktory mne funguje:

php1.php:
Kód:
<? session_start(); ?>         <!-- zacatie session -->
<form action="php1.php?odoslane" method="post">   <!-- odoslanie formulara do toho isteho suboru -->
   <input type="text" name="premenna" size="10"> <!-- vstupne textove pole -->
   <input type="submit" name="odoslat" value="OK"> <!-- tlacidlo pre odoslanie formulara -->
</form>
<?
   if(isset($_REQUEST['odoslat'])) //ak sa stlacilo tlacidlo s menom "odoslat" vykonaj...
   {
      $_SESSION['premenna'] = $_POST['premenna']; // priradenie premennej do session
      echo ("hodnota premennej je: " . $_SESSION['premenna']); //vypis session premennej
   }
?>


a takisto mi to zobrazi aj v druhom subore, php2.php:
Kód:
<? session_start();
echo ("hodnota abc je: " . $_SESSION['premenna']);
?>


Ach áno, nebol som celkom pozorný, zabudol som to session spustiť. Ok, vyskúšam to..., som rád, že si sa nudil :-), veľmi Ti ďakujem!


 [ Príspevkov: 15 ] 


Načítanie hodnoty do premennej z formuláru



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Nacitanie formularu z db

v PHP, ASP

2

290

22.07.2008 21:25

funny102

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

C++ API Vykreslenie hodnoty premennej

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

2

95

04.03.2013 23:38

Grash

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

predanie hodnoty premennej z JS do PHP

v JavaScript, VBScript, Ajax

10

901

10.07.2010 7:31

coldak

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

mysql nacitanie do premennej

v Databázy

9

1400

11.07.2006 13:20

mokus

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP- zmena hodnoty premennej po kliknuti na tlacitko

v PHP, ASP

11

473

11.04.2008 16:54

chrono

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Priradenie hodnoty do premennej => obrazok sa nenakresli

v JavaScript, VBScript, Ajax

4

341

04.04.2011 20:51

neviemco

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Nacitanie oznaceneho textu do premennej

v JavaScript, VBScript, Ajax

10

292

19.04.2012 12:46

susedx

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

nacitanie obsahu suboru do premennej

v JavaScript, VBScript, Ajax

9

753

05.03.2008 13:45

stenley

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Vyplňování formulářů

v Grafické programy

5

327

25.02.2011 14:10

Willi1

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

SPRACOVANIE FORMULARU

v PHP, ASP

5

712

02.07.2006 21:50

Freelan

Táto téma je zamknutá, nemôžete posielať nové príspevky alebo odpovedať na staršie.

Stylovanie formularu

v HTML, XHTML, XML, CSS

3

227

28.07.2010 20:25

shaggy

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Tvorba Objednávkového Formuláru

v PHP, ASP

12

769

13.03.2008 8:23

wotan

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Viacnásobné odoslanie formuláru

v PHP, ASP

15

575

03.09.2011 21:57

camo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Minimalizovanie formuláru (Delphi)

v Delphi, Visual Basic

17

427

02.04.2012 17:04

jucho29

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Ulozenie formularu pred odoslanim

v PHP, ASP

2

154

23.12.2011 7:54

Han5vk

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Ukladanie formularu do suboru

v Delphi, Visual Basic

2

335

15.04.2010 12:28

coldak



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF