Kúpa routraDobrý večer, chcel by som sa poradiť aky router by bol najvýhodnejši ak by som chcel donho napojiť externý harddisk a vzdielat ho v sieti a aj cez internet ak by to bolo mozne kedze byvam na intraku a disk zo sebou trepat stale je nemyslitelne myslel som ze by som sa nan mohol pripajat cez net... rozhodujem sa medzi http://www.alza.sk/tp-link-tl-wdr4300-d334211.htm a http://www.alza.sk/tp-link-tl-wr1043nd-d515738.htm . Co sa tyka routeru, zrejme by som siel do drahsej varianty, ktora uz podporuje 5GHz. (over si vsak, ze vsetky tvoje zariadenia podporuju 5GHz wifi, to je standart 802.11a. Ak 5 GHz nechces / nepotrebujes, chybu nespravis zrejme ani lacnejsou variantov (v pripade ze okolie nie je velmi zarusene inymi wifinami).Otazka skor je, ty si chces pripojit ten router spolu s diskom na intraku? Ak sa jedna o akademicku siet, urcite by som sa informoval u spravcov siete, ci mozes pouzivat i nekoncove zariadenia (napr. router). Na mnoho internatoch je toto zakazane, aby sa predislo zdielaniu internetu a prinasaju potencialne bezpecnostne diery do siete. Zisti si, ci mas pristupnu verejnu IP adresu (to by na intraku nemal byt problem) inak budes musiet pouzit sluzby typu DynDNS... druha vec je, ze napr. na nasom intraku su wi-fi routre zakazane a na mojej izbe chytam 10 wi-fi sieti Mnohokrat je to o tichej tolerancii, predsa len sme v roku 2014 a skoro kazdy ma nejaky smartphone, popripade chce internet z postele na notebooku / tablete. U nas sme to riesili tak, ze ludia sa museli prihlasit, dali to nam nakonfigurovat a spravovali sme ich domace routre, pokial sa doriesi situacia s celointerakovou WiFi. Kto sa neprihlasil bol na nejaku dobu odpojeny. Avsak viem ze na inych internatoch nic taketo neexistuje a nikto s tebou o tom nebude diskutovat a rovno ta odpoji. (Samozrejme ak spravcom na tom zalezi a o siet sa aj staraju). No ja som to myslel tak ze router s diskom budu doma a ja na intraku a odtial pripajat na domov na siet Tak to je potom v pohode, staci ti verejna IP doma / popr. nejaka DynDNS sluzba...mozno sam router ma v sebe nejaky software ktory to nejak user-friendly spristupni... ...
Kúpa routra |