Existujúci RAID 0 a nová doskaAhojte, doska sa odporúčala do večných lovíšť a zostali mi dva funkčné disky nakonfigurované na RAID 0. Má niekto skúsenosť s tým, či sa dajú tieto disky zapojiť do inej dosky a dostať z nich dáta, alebo musím znovu nakonfigurovať raid 0? Predpokladám, že tým pádom by som o dáta prišiel. pri raid 0 len tak po domacky na 98% nezachranis nic, pretoze rozlozenie dat po diskoch si riesil samotny raid radic. Ked to zapichnes do stejnej dosky co je rovnako nastavena, mohlo by to nabehnut, inac cakaj, ze to nepojde. Skusenost s tym mam, ide to bez vacsich problemov, ale trva to nekonecne dlho. Za predpokladu, ze disky a data na nich su neposkodene, budes potrebovat RAID Reconstructor a Captain Nemo Pro zo stranky http://www.runtime.org/ Mal som presne ten isty problem, ako Ty - mrtva doska a disky v RAID0.. Pripojil som oba disky normalne do ineho compu, RAID Reconstructor analyzuje parametre pola (poradie diskov, velkost bloku, atd...), vytvori virtualny image (.vim) a ten si importujes do Captain Nemo Pro. Potom uz len kopirujes data na zalozny disk. Mal som tam okolo 600-700GB dat a comp mi bezal non-stop okolo 10 dni.. Najlepsie na tom bolo, ze ked som potom disky pripojil na novu dosku a nastavil RAID0 s rovnakym poradim diskov, pole zostalo neporusene (predtym som mal ICH7R, teraz ICH10R). Ale tie data mi aj tak stali za to cakanie na cele zalohovanie.. Dík, skúsim raid na inej doske. Takže, trochu som sa v tom hrabal a fídbak je asi takýto: Niekedy (overené praxou) sa môže stať že aj po výmene dosky za rovnaký kus (v rámci záruky napríklad) RAID po pripojení diskov už nenabehne. Ťažko povedať čím to je spôsobené, ale stáva sa. Našťastie mám prístup k hw takže som mohol testovať. Najprv som skúšal dosku s integrovaným SAS controlerom - nenabehlo. Potom prišiel na rad Alienware Area-51 s nvidia chipsetom - nenabehlo. Nakoniec sme našli Alienware - Aurora s Intel X58 Express chipsetom. Čuduj sa svete disky naskočili a už sa zálohovalo. Zaujímavé je, že moja doska mala Intel Q35 chipset. Takže INTEL RULEZZZ Presne tak, intel zachovava spatnu kompatibilitu, ako som pisal - z ICH7R na ICH10R to slo bez problemov.. Takze suhlasim s Tebou - intel je intel.. ...
Existujúci RAID 0 a nová doska
|