Stránka: 1 z 2
| [ Príspevkov: 39 ] | 1, 2 |
| Autor | Správa |
|---|
Registrovaný: 14.04.09 Prihlásený: 20.09.24 Príspevky: 1188 Témy: 198 | 198 |
Zdravím,
tak dostal som za úlohu urobiť stránku pre našu obec. S tvorbou stránok a designov som sa už dosť dlhý čas nezaoberal (a vôbec keď som sa zaoberal, tak len chvíľu) takže to nieje moc ľahká úloha. Ale oni chcú len niečo jednoduché, vraj stačí tak ako má každá obec, hore v headeri nejaký obrázok obce, erb potom horizonálne menu a obsah. Neskôr by sa to mohlo prerobiť. No keď som si vyhľadal pár stránok obcí, mne osobne sa to dosť nepáči takže som chcel trošku zmeniť štýl na niečo krajšie, neviem či sa mi to podarilo:
Este to nieje tak celkom dorobené, musím nejak sformátovať ten obsah podľa toho, čo mi ešte povedia tak zatiaľ toto.
Ďakujem za názory.
|
|
Registrovaný: 25.12.09 Prihlásený: 02.06.11 Príspevky: 388 Témy: 40 | 40 Bydlisko: Piešťany (B... |
No ja si myslim ze s tim menu je to docela doobry napad aj ked som nikdy o tejto obci nepocul ale ten obrazok sa mi k tej kvetinke (ci erbu alebo co to je) hodi. Len ten zvisok sa mi zda byt volaky biely ale ked vravis ze to este dorobis tak si myslim ze je to dobre. ;-)
_________________ Notebook: ASUS X5DID-SX080V |
|
Registrovaný: 01.04.10 Prihlásený: 08.10.11 Príspevky: 339 Témy: 0 | 0 |
To cierne menu je past na oko.
Inak na tej stranke je prd tazko povedat, vobec sa neda hodnotit ani potencialna pouzitelnost, nic ...
Ten obrazok je celkom pekny ale troska velky, no skus to sem frcnut ked bude hotove viacej.
|
|
Registrovaný: 28.12.10 Prihlásený: 10.05.11 Príspevky: 22 Témy: 3 | 3 |
Pokial su tie kvety v menu erb tak by som sa ich drzal a robil to v tych odtienoch. Menu sa mi zda byt trosku vela a prazdne. Zmenil by som farbu, trosku by som ho dal viac priestorovo. Obrazok je pekny ale nedal by som jeden staticky pre cely web. Tsim je to iba cisto odfotene, takze taktiez by som spravil korekciu farieb. Urcite tam pridaj BG a text mas moc roztiahnuty po celej stranke. Ked si dobre pamatam tak tusim idealne pre citatelnost je okolo 80 znakov na riadok alebo 12 slov priemerne. A font v menu mi pride trosku rozmazany.
|
|
Tie kvety su erb ale som v tom erbe odstranil biele pozadie a to je blbost to vratim len mi musi dat starostka obrazok lebo na nete som nasiel iba take celkom male a ked som to tam supol bolo to strasne take kostrbate.
Ja mam najradsej biele BG ale skusim nieco spravit ako pozadie. Ten text a to vsetko cely obsah este dneska spravim a dam tu. Font v menu neviem preco sa rozmazal ale spravim to ostre.
To menu skusim dat inou farbou teda.
|
|
Registrovaný: 21.02.06 Prihlásený: 08.12.14 Príspevky: 5403 Témy: 30 | 30 Bydlisko: Bratislava |
Font v "logu" je otrasný, to už si tam mohol dať rovno Papyrus, alebo Comic Sans.
Tiež by ma zaujímalo, ako chceš urobiť taký "rozamazaný" font v menu + to menu je dosť nečitateľné (tmavočervená na čiernom podklade), takmer nulový kontrast. A z toho vyplýva vlastne ďalšia vec - dúfam, že vieš, že podla zákona musia byť aj stránky obcí prístupné, inak hrozí za to pokuta (neviem akú budete mať dohodu, ale mohlo by sa stať, že by ju vymáhali od teba).
_________________ Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme. |
|
Registrovaný: 28.12.10 Prihlásený: 10.05.11 Príspevky: 22 Témy: 3 | 3 | |
Registrovaný: 27.11.09 Prihlásený: 10.05.13 Príspevky: 254 Témy: 24 | 24 |
shaggy píše: dúfam, že vieš, že podla zákona musia byť aj stránky obcí prístupné, inak hrozí za to pokuta (neviem akú budete mať dohodu, ale mohlo by sa stať, že by ju vymáhali od teba).
To je riadna blbost  za to vzdy zodpoveda prevadzkovatel v tomto pripade VUC a mohol by si mi pls dat odkaz na ten zakon co toto konkretne upravuje, celkom ma to zaujima hlavne to znenie zakona o pristupnosti webovych stranok. Pokial viem je tam len odporucanie na vizualnu komunikaciu.
K designu.
Viem ze vela stranok obci vyzera dost tragicky a ty si bohuzial nasledoval ich vzor. Okrem toho nie je mozne navrhnut design stranok bez toho aby si nevedel co bude ich obsahom. Cize najprv vymamit od zafavatela co vlastne chce, na co maju byt stranky urcene ak to nevie poradit mu na co to vlastne sluzi. Ked mas jasnu predstavu potom nakreslit chlieviky na papier co kde bude a az potom by som zacal kreslit nieco v PS.
Toto nie je webdesign toto je len nedokonceny navrh bez struktury a obsahu.
Je to zbytocna praca pretoze existuje namele mnozstvo sablon kde ked vymenis obrazok bude vyzerat ovela profesionalnejsie ako toto. okrem nevhodneho rozmazaneho menu je tam absolutne nic nehovoriaca fotografia.
Myslim ze kazda obec ma nieco zaujimave co by ju reprezentovalo, erb, logo, nejaky objekt, ked uz nic ine tak by som tam odfotil kostol alebo krcmu  to viac reprezentuje obec ako sipkovy ker:)
Zbytok sa ani hodnotit neda, zatial
_________________ NIKDY NEHOVORÍM, ŽE SA NIEČO NEDÁ UROBIŤ, LEBO VŽDY SA MOŽE NÁJSŤ BLBEC, KTORÝ NEVIE ŽE SA TO NEDÁ A UROBÍ TO ! |
|
Registrovaný: 21.02.06 Prihlásený: 08.12.14 Príspevky: 5403 Témy: 30 | 30 Bydlisko: Bratislava |
pa3ick - môžem na to povedať len dve veci:
1. čítaj poriadne, čo píšem
2. pletieš si pojmy s dojmami
(aj ti vysvetlím prečo)
Ja som napísal:
Citácia: neviem akú budete mať dohodu, ale mohlo by sa stať, že by ju vymáhali od teba Ak obec uvedie, že stránky musia byť v súlade s platnou legislatívou a dodávateľ sa k tomu zaviaže, tak prípadné škody imho idú na neho. Citácia: za to vzdy zodpoveda prevadzkovatel v tomto pripade VUC
Som nevedel, že prevádzkovateľom obce je VÚC. Vidím, že do toho vidíš lepšie ako ja.
A nie, nie je to odporúčanie. Je to zákon (doplnený vyhláškami, ktoré upresňujú, čo všetko do tej "prístupnosti" spadá), v ktorom je definovaná aj pokuta za nedodržanie - ak si dobre pamätám, bol to milión SK, čiže asi 33tis. €.
_________________ Neradím a nekomunikujem cez SS, ak niečo potrebujete, máte iné možnosti: Ak vám zmizla téma, alebo sa vám niečo nepáči. Ak potrebujete nahlásiť príspevok/človeka, reportujte ho. Ak máte s niečim problém, riešte to v danej téme. |
|
No, tak som to dorobil:
Kód: http://i52.tinypic.com/kds4mr.png
Menu neviem preco mi rozmazavalo, ja som ho robil ostre. Nechcem ziadny profesionalny design, to ani nedokazem a oni to ani nepotrebuju, chcel som len aby to bolo trosku ine pretoze ked som si pozeral stranky obci cez google, vsetky su rovnake.
|
|
Registrovaný: 27.07.07 Príspevky: 3948 Témy: 51 | 51 Bydlisko: Bratislava |
pa3ick píše: To je riadna blbost  za to vzdy zodpoveda prevadzkovatel v tomto pripade VUC a mohol by si mi pls dat odkaz na ten zakon co toto konkretne upravuje, celkom ma to zaujima hlavne to znenie zakona o pristupnosti webovych stranok. Pokial viem je tam len odporucanie na vizualnu komunikaciu. Citácia: (1) Povinnými požiadavkami sú a) dodržiavanie pravidiel prístupného webu s prioritou 1 z dokumentu „Web Content Accessibility Guidelines 1.0“, a to nasledovných bodov: 1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 2.1, 2.2, 3.5, 3.6, 4.3, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 6.3, 7.1, 9.1, 10.4, 11.4, 12.1, 12.4, 13.6, 14.1 a bodu 8.1 v prípade, ak je funkčnosť dôležitá a zároveň nie je prezentovaná aj na nejakom inom mieste, b) dodržiavanie zásad prístupného webu z materiálu „Dokumentácia zásad prístupnosti webových stránok pre používateľov s ťažkým zrakovým postihnutím“, a to nasledovných bodov: 5, 7, 9, 10, 11, 13, 14.
(2) Odporúčanou požiadavkou je dodržiavanie pravidiel prístupného webu s prioritou 2 a s prioritou 3 z dokumentu „Web Content Accessibility Guidelines 1.0“, a to nasledovných bodov: 1.5, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.7, 4.1, 4.2, 5.3, 5.4, 5.5, 5.6, 6.4, 6.5, 7.2, 7.3, 7.4, 7.5, 8.1, 9.2, 9.3, 9.4, 9.5, 10.1, 10.2, 10.3, 10.5, 11.1, 11.2, 11.3, 12.2, 12.3, 13.1, 13.2, 13.3, 13.4, 13.5, 13.7, 13.8, 13.9, 13.10, 14.2, 14.3.
_________________ NTB: Acer Aspire 4820TG 14" | CPU: Intel Core i5 2,53 GHz | VGA: ATI Mobility Radeon HD5650 1GB | RAM: 8GB DDR3 1066 MHz | HDD: 1TB SSD WD BLUE |
|
Diki za citaciu, ale aky to je zakon ?.... blbost som myslel tu zodpovednost
_________________ NIKDY NEHOVORÍM, ŽE SA NIEČO NEDÁ UROBIŤ, LEBO VŽDY SA MOŽE NÁJSŤ BLBEC, KTORÝ NEVIE ŽE SA TO NEDÁ A UROBÍ TO ! |
|
Registrovaný: 03.04.08 Prihlásený: 10.12.19 Príspevky: 4667 Témy: 37 | 37 Bydlisko: Trnava |
_________________ Hmmm .... Hrošíček ... [Homer] |
|
Samozrejme - pokutu dostane vždy obec. Ale nie je problém si definovať zmluvu tak, aby všetky náklady a sankcie plynúce z nekvalitnej práce znášal dodávateľ.
Jednoducho povedané - obec nie je odborník. Objedná si napr. čističku odpadových vôd a od dodávateľa bude žiadať, aby spĺňala všetky normy. Dodávateľ je fušer, urobí im nepodarok, obec dostane pokutu, ale bude krytá tým, čo od dodávateľa žiadala a môže sa s nim súdiť.
Podobne to bude aj pri stránke.
|
Ok dakujem za info, niektore tie zakony su dost prisne ale budem sa snazit to spravit tak, ako treba. Snad staci ak sa budem riadit linkom ktory postol peter.povazan.
A teraz prosim k tomuto designu: Kód: http://i52.tinypic.com/kds4mr.png
Naposledy upravil 1daemon1 dňa 29.01.2011 12:52, celkovo upravené 1
|
|
Diki, pozrem si to, rysuje sa jedna statna zakazka tak sa to zide.
@shagy
Ospravedlnujem sa, tu dohodu som prehliadol, samozrejme sa to da zmluvne osetrit a snakcie preniest na dovatela, ale zodpovednost vzdy nesie prevadzkovatel.
|
Pod tym obrazkok mas moc volneho miesta, hodil by sa tam vzdy nadpis niecoho. napr. historia a pod.
Ten box, kde mas lorem ipsum - pripravujeme pridane... nehodi sa mi tam farba toho boxu. Zda sa mi, ze ten podbox ide torksu do modra. Vyhladananie, najcitanejsie clanky zlepsi pismo, toto je velmi jednoduche. A v tych ramikoch by som dal mozno inner shadow alebo nieco, trosku to ozivit. A farba fontu v menu je trosicku zle citatelna. Skus to este trosku doladit, zamerat sa na detaily, este mi to pride rozpracovane.
btw imho patrik, je pekne ze si skritzoval vsetky stranky pre obce ale tvoj post nic nepomohol, shegy ty tusim len cakas kedy sa pohadat a je tu 20 postov uplne mimo temy, pritom stacil jeden plus jeden odkaz.
|
|
Citácia: od tym obrazkok mas moc volneho miesta, hodil by sa tam vzdy nadpis niecoho. napr. historia a pod. Rozmyslam, ze tam dam nazov aktualne vybranej polozky v menu, dobry napad ? Citácia: Ten box, kde mas lorem ipsum - pripravujeme pridane... nehodi sa mi tam farba toho boxu. Zda sa mi, ze ten podbox ide torksu do modra. To bude len opticky klam ktory robi asi to pozadie, v skutocnosti je to cisto seda, ziadny naznak modrej. index farby je c5c5c5. Citácia: Vyhladananie, najcitanejsie clanky zlepsi pismo, toto je velmi jednoduche. Nieco vymyslim. Citácia: A v tych ramikoch by som dal mozno inner shadow alebo nieco, trosku to ozivit. Akosi si to tam neviem predstavit ale vyskusam. Citácia: A farba fontu v menu je trosicku zle citatelna.
No, myslim ze citatelne to je v pohode aj ked mohlo by byt lepsie. Aj by som dal tmavsiu hnedu len to uz hranici s ciernou ale aj tak ju dam viac tmavu.
Dakujem. // pridané po 1 hodine 41 minútach od posledného príspevkuTak spravil som upravy co sa dalo, teraz mam toto:
Kód: http://i56.tinypic.com/mabeo9.png
Co si o tom myslite ?
|
|
Registrovaný: 26.11.06 Prihlásený: 09.10.24 Príspevky: 4118 Témy: 319 | 319 Bydlisko: HE/BA |
Že by si mohol prestať dávať odkazy do kódu.
Farby sú hrozné - zastaralé, vyblednuté a zošednuté.
Bolo by dobré občas použiť veľké začiatočné písmeno a občas zmeniť veľkosť písma. Napríklad dátum nemusí byť rovnako veľký ako nadpis, ktorý má rovnakú veľkosť ako text.
|
|
Naco sa trapis zober nejaku peknu WP sablonu uprav ju a mas vystarane. Aj stranku aj CMS. Toto je proste zle. Nevies co bude obsahom ?
Chyba ti header, to menu je obrovske a nic nehovoriace a podla mna horizontalne by bolo menej ohyzdne. Vyhladavanie sa dava vpravo hore, takto nie je jasne v com sa bude vyhladavat. Napis uvodna strana je co ?  To by mi malo byt jasne z navigacie kde sa nachadzam. Preco ma hlavna stranka layout blogu ?
Ja by som dals skor noeco o obci nejake predstavenoie ilustrovane fotkami, zvolil nejaky trojstlpcovi layout(O obci, zastupitelstvo, zaujimavosti) a pod to dal jeden clanok alebo heslovite novinky s odkazom na blog.
Skus sa inspirovat niekde ako vyzerasju stranky miest a obci.
|
Flety píše: Že by si mohol prestať dávať odkazy do kódu. mohol Flety píše: Farby sú hrozné - zastaralé, vyblednuté a zošednuté. No, ake by som mal pouzit ? Mozno niesu najpestrejsie ale podla mna sa na stranku s touto temou hodia. No grafik niesom ale z tohto som trochu mimo lebo mne sa tie farby pacia. Snazil som sa pokracovat vo farbach z obrazka. Flety píše: Bolo by dobré občas použiť veľké začiatočné písmeno a občas zmeniť veľkosť písma. Napríklad dátum nemusí byť rovnako veľký ako nadpis, ktorý má rovnakú veľkosť ako text. Okrem nadpisu "najcitaniejsie clanky" nevidim ziadny nadpis s rovnakou velkostou ako text. A taktiez nevidim miesto kde by mi chybalo velke zaciatocne pismeno. No zmenil som farbu pozadia a text "najcitanejsie clanky" som dal vacsi. http://i52.tinypic.com/2qknux2.pngpa3ick píše: Nevies co bude obsahom ? Temu mam, na obsahu sa dohodneme, ja chcem len ohodnotit tento design. pa3ick píše: Chyba ti header, to menu je obrovske a nic nehovoriace a podla mna horizontalne by bolo menej ohyzdne. Noa ze chyba ? Menu sa sirku 300px, to podla mna nieje tak vela, vysku taku kolko som potreboval. A o com by malo hovorit ? Citácia: Vyhladavanie sa dava vpravo hore, takto nie je jasne v com sa bude vyhladavat. Preco nemoze byt tam, kde ho mam ? Kde inde by sa vyhladavalo ak nie na tej stranke ? Alebo ako si to myslel ze nieje jasne kde. Citácia: Napis uvodna strana je co ? To by mi malo byt jasne z navigacie kde sa nachadzam. Preco ma hlavna stranka layout blogu ? No chcel som niecim ten priestor vyplnit a toto sa mi zdalo vohne. No, asi sa to nehodi, porozmyslam co tam dat. No, tak na hlavnej stranke by mali byt pridane clanky, novinky, nijak inak ma nenapadlo ako to rozlozit. Citácia: Ja by som dals skor noeco o obci nejake predstavenoie ilustrovane fotkami, zvolil nejaky trojstlpcovi layout(O obci, zastupitelstvo, zaujimavosti) a pod to dal jeden clanok alebo heslovite novinky s odkazom na blog. Porozmyslam nad tym. Citácia: Skus sa inspirovat niekde ako vyzerasju stranky miest a obci.
Mas odkaz na nejaky pekny web ? Cez google som nasiel same
 .
//Nema to vyznam. Prerobim to cele a skusim nieco ine potom to tu dam. S tymto sa asi nikdy nepohnem k dobremu vysledku.
|
|
Registrovaný: 03.04.08 Prihlásený: 10.12.19 Príspevky: 4667 Témy: 37 | 37 Bydlisko: Trnava |
1daemon1 píše: Nema to vyznam. Prerobim to cele a skusim nieco ine potom to tu dam. S tymto sa asi nikdy nepohnem k dobremu vysledku.
presne tak nenechaj sa odradit, ak sa tomu budes venovat a mas aspon trochu cit vysledky sa dostavia ...
pozri si rozne galerie stranok to co sa ti znich zapaci si zapamataj a potom pouzi v spojeny s inimi vecami. Aj techniku treba trosku "obkukat" ... vsetko chce len cas ..
_________________ Hmmm .... Hrošíček ... [Homer] |
|
Zasa ked si date do google.sk "obec" tak drviva vacsina tych stranok je podstatne hnusnejsia ako tento navrh, urcite je co zlepsovat, ale uz by sa to dalo prekusnut 
|
|
Ako prve si sprav zakladny navrh layoutu, uplne obycajny prehladny na zaklade toho co tam chces mat. Potom tomu sprav dobru typografiu. Nemusi to byt trendove a neviem co vsetko, dobra typografia je 90% a vzdy to bude prehladne jednoduche dobre citatelne. A ako posledne sprav detaily...
Neriad sa tym, ze ti niekto povie to je hnusne. On prave odisiel z cssmanie a nechape, ze nie kazdy web musi byt site of the day, ze. Kludne to sprav konzervativne, typograficky spravne, negycove a bude to fajn.
|
|
Forty- - to, že sú ostatné hnusné znamená, že aj táto musí byť?
peter.povazan - nie každý tu chodí na cssmaniu (či čo to je), niektorí čo robia grafiku ju proste robiť vedia. Ja by som mu skôr odporučil nepočúvať ľudí, čo robia grafiku mesiac, ich výtvory sú podpriemerné, ale už sa hrajú na webdizajn štúdio a ponúkajú to za peniaze.
// pridané po 2 minútach od posledného príspevku
Neberte to ako útok, len proste nemám rád takéto spiatočnícke kecy len preto, že ostatní to robia zle, alebo ste tiež začiatočníci. Keby som sa ja zakaždým obdivoval svoju prácu a nechcel by som sa podobať na najlepších, tak nie som dnes tam, kde som.
|
sheggy, ja som 4 roky programatorom, to ze som zacal s web designom je ina vec. To, ze za mesiac su moje prace podla teba podpriemerne je neuspech? Prepac ale musim sa smiat...  nebooj za chvilku budu nadpriemerne... 
|
|
No vidíš, ak si programátor tak dlho, tak by si mal vedieť, že žiadny dobrý web developer nebude ovládať všetko - buď je programátor, alebo grafik.
Len mi to prišlo smiešne - tvoje webdizajny, ktoré si sem dal hodnotiť sú podpriemerné. A ty budeš hovoriť o ostatných, čo mu radia, že " práve prišli z cssmanie a nechápu, že nie každý web musí byť site of the day".
edit: človek zabudne opísať jedno slovo a hneď tu musíte spamovať? Láskavo sa vyjadrujte k téme. 
|
shaggy píše: Forty- - to, že sú ostatné hnusné znamená, že aj táto musí byť?
To netvrdim, len som chcel trocha pozdvihnut sebavedomie autora ;-)
Ako hovorim, roboty je tam este ajajaaaj.
|
|
No, tak som to cele prerobil:
http://i55.tinypic.com/20arw5s.png
Co si o tom myslite ?
//
Teraz rozmyslam ze na mieste kde je ten velky obrazok by bol vzdy nejaky iny, dajme tomu jeden z troch. A ta fotogaleria co vidite na obrazku by v lavo nebola vzdy. Bola by len pri kolonke "O OBCI" na lavo a pri ostatnych kolonach by tam bolo nieco ine. Ale samotna galeria by bola vacsia.
|
|
Ty sa toho čierneho písma na tmavozelenom podklade asi fakt nezbavíš. Farebne je to stále veľmi zlé. To čo bolo dobré na predošlej verzii si dal preč a urobil si novú, rovnako zlú.
Čo bolo lepšie na starej verzii:
- hlavička - ten väčší obrázok sa mi viac páčil, pokojne ho nechaj na celú šírku hlavičky a menu daj cez to.
- logo - v tejto novej ti chýba znak, stále skúšaš nové fonty.
Čo je lepšie v tejto verzii:
- usporiadanie - pätička a ten horný pás s vyhľadávaním je určite lepšie, ako bol v starej verzii
- podfarbenie obsahu už nie je také hnusné, ale stále mi to neladí
|
Stránka: 1 z 2
| [ Príspevkov: 39 ] | 1, 2 |
|