[ Príspevkov: 11 ] 
AutorSpráva
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
NapísalOffline : 13.11.2015 12:17 | Casovac

Ahojte,

prisiel som si sem pre radu pretoze ja som z elektroniky hrozne duty a neviem co presnejsie hladat.
Na praxi mame tento polrok zostrojit jeden logicky obvod. Klasika - pripravit plosak, naspajkovat suciastky a otestovat funkcnost.
Chcel by som spravit casovac - presnejsie: casovac sa zapoji do obvodu (napr. nabijacka) a po 10sekundach obvod odpoji - prestane nim tiect prud.
Taketo nieco som mal teda na mysli. Ak mate iny, zaujimavejsi napad tak kludne sem s nim.
Potreboval by som od vas radu kde by som nasiel schemu takehoto niecoho, pripadne niecoho ineho ak nebude moznost. Dik :)


Offline

Správca fóra
Správca fóra
Casovac

Registrovaný: 08.08.09
Príspevky: 12413
Témy: 41 | 41
Bydlisko: Martin
NapísalOffline : 13.11.2015 12:31 | Casovac

Na začiatok je dobré si ujasniť, čo si predstavuješ pod pojmom logický obvod a čo si pod týmto pojmom predstavuje ten, čo ti tú úlohu zadal?
Pretože logický obvod (či kombinačný, alebo sekvenčný/automat) nebude vedieť sám od seba počítať sekundy a ani sa sám od seba nerozhodne, že keď dopočíta do desať, tak sa reštartuje a vypne výstup.
Normálne by som (ja) takéto zadanie riešil buď starou známou 555-kou v prípade že by mi stačilo to raz nastaviť, spustiť a potom len používať, alebo mikrokontrolérom, keby som chcel využívať jeho zjavné výhody a bol ochotný akceptovať nevýhody. Ani jedno však nie je logický obvod a preto moja otázka na začiatku.


Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 14.11.2015 11:37 | Casovac

Tak som to s profesorom este raz prediskutoval a nemusi to byt len logicky obvod preto pristupil aj na moj napad s casovacom.
Tiez spomenul 555-ku. Takze to postavim na nej. Vies mi poradit aj ohladom schemy? Najlepsie nieco hotove, co len nazehlim na plosak, vyleptam a naspajkujem.
Pripadne viem schemu zostavit aj v softvery Eagle len nemam ani predstavu co vsetko tam bude treba lebo ako som povedal, pre mna je takato elektronika nezaujimava. Ja som skor na softver.


Offline

Správca fóra
Správca fóra
Casovac

Registrovaný: 08.08.09
Príspevky: 12413
Témy: 41 | 41
Bydlisko: Martin
NapísalOffline : 14.11.2015 12:13 | Casovac

Dobrý výber, xx555 je asi najuniverzálnejší integráč aký existuje. Pokiaľ potrebuješ, aby sa výstup zapol na x sekúnd a potom sa vypol až kým na jeho vstup opäť neoprieš o zem, nájdi si niečo o jeho monostabilnom zapojení. Okrem DIP8 integráča je na doske len bižutéria vo forme dvoch rezistorov (R[sub]L[/sub] je len pull-up) a dvoch kondenzátorov + pokiaľ potrebuješ na výstupe ovládať väčší prúd (> 200mA), tak ešte potrebuješ tranzistor s dvoma rezistormi v zapojení spínača, vyrobiť dosku hádam zvládneš aj sám.
Napríklad schéma (nájdeš aj v datasheet-e str. 10)

Casovac

Časová konštanta výstupného pulzu je určená vzorcom t[sub]w[/sub] = ln(3) x R[sub]A[/sub] x C, [ln(3) je približne 1.1] takže pre čas t[sub]w[/sub] ≐ 10s môžeš použiť C = 10μF elyt a k nemu rezistor R[sub]A[/sub] = 1MΩ.


Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 14.11.2015 12:29 | Casovac

Super, dakujem velmi pekne killer. Vidno, ze sa v tom naozaj vyznas. Postnem tu potom nejaky ten progress, pripadne uz mozno aj funkcny vyrobok ak bude buduci piatok nejaky cas nazvys.


Offline

Správca fóra
Správca fóra
Casovac

Registrovaný: 08.08.09
Príspevky: 12413
Témy: 41 | 41
Bydlisko: Martin
NapísalOffline : 14.11.2015 12:37 | Casovac

Jj, sám som zvedavý, ako si s tým poradíš. Je to pekné a jednoduché zapojenie, dá sa s ním celkom úspešne experimentovať. Napríklad zmenou časovej konštanty (namiesto rezistora lineárny potenciometer správnej veľkosti) sa môžeš pohrať s dĺžkou zapnutia výstupu v relatívne veľkom rozsahu (podľa datasheet-u pri vhodne zvolenom pomere odporu a kapacity rádovo až hodiny) a môže to byť snáď aj trochu užitočné :)
Čo sa týka toho tranzistora, keď budeš mať predstavu, čo s tým chceš spínať (a nestačí pre demonštráciu funkčnosti obyčajná LED dióda), tak aj na to sa môžeme pozrieť.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Casovac

Registrovaný: 07.04.12
Prihlásený: 27.05.17
Príspevky: 764
Témy: 48 | 48
Bydlisko: Trenčín/Brno
NapísalOffline : 14.11.2015 13:55 | Casovac

Len taký detail, ak by si tam predsa dával potenciometer, je fajn k nemu dať do série nejaký pevný odpor, aby ti tam nevznikla 0 pri vytočení pot. do jednej polohy.


_________________
Notebook: Dell Inspiron 15-7537= i5-4200U|nVidia GT 750M 2GB|RAM 6GB|250GB Samsung 850 EVO|W8.1|Dell U2515H ++ Dell Urban 2.0
Chladiaca: Cooler Master NotePal U3 PLUS strieborná
Disky: Western Digital Elements 1TB USB 2.0; Seagate Expansion 2TB USB 3.0
Príslušenstvo: A4tech Bloody V3 V-Track Core 3 + A4tech Bloody B-070; A4tech Bloody B120; A4tech Bloody G501; ATH-M40x
Monitor: Dell U2515H
Mobil: Xiaomi Redmi Note 3 Special Edition
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 09.04.2016 17:23 | Casovac

Zdravim, nebudem otvarat dalsiu temu.
Jedna sa o podobny projekt do skoly, cas ma tlaci, v piatok je termin odovzdania vyrobku, ktory musi obsahovat par SMD suciastok (je jedno co bude SMD).
Napada vas nieco uzitocne a jednoduche? Ked nie uzitocne, aspon jednoduche. Idealne, ak poznate nejaku kniznicu hotovych navrhov, ktore by som rovno hodil v skole do frezy a nasledne uz pajkoval.


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Casovac

Registrovaný: 07.04.12
Prihlásený: 27.05.17
Príspevky: 764
Témy: 48 | 48
Bydlisko: Trenčín/Brno
NapísalOffline : 09.04.2016 18:03 | Casovac

AJ niečo konkrétne, aspoň oblasť, čo by si chcel?, alebo je to jedno, hlavne nech obsahuje SMD.


_________________
Notebook: Dell Inspiron 15-7537= i5-4200U|nVidia GT 750M 2GB|RAM 6GB|250GB Samsung 850 EVO|W8.1|Dell U2515H ++ Dell Urban 2.0
Chladiaca: Cooler Master NotePal U3 PLUS strieborná
Disky: Western Digital Elements 1TB USB 2.0; Seagate Expansion 2TB USB 3.0
Príslušenstvo: A4tech Bloody V3 V-Track Core 3 + A4tech Bloody B-070; A4tech Bloody B120; A4tech Bloody G501; ATH-M40x
Monitor: Dell U2515H
Mobil: Xiaomi Redmi Note 3 Special Edition
Offline

Zmazaný užívateľ
Zmazaný užívateľ
Obrázok užívateľa
Napísal autor témyOffline : 09.04.2016 18:07 | Casovac

uplne jedno, vzhladom na to, ze to nutne potrebujem odovzdat 15.4 hlavne nech to je co najjednoduchsie..
aby som popisal svoj vztah k tomu.. je to povinny predmet takze asi tolko :lol:


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Casovac

Registrovaný: 07.04.12
Prihlásený: 27.05.17
Príspevky: 764
Témy: 48 | 48
Bydlisko: Trenčín/Brno
NapísalOffline : 09.04.2016 18:56 | Casovac

Snáď to nebude ako reklama.
http://paja-trb.cz/konstrukce/index.html a vyber si čo ti je "najjednoduchšie".


_________________
Notebook: Dell Inspiron 15-7537= i5-4200U|nVidia GT 750M 2GB|RAM 6GB|250GB Samsung 850 EVO|W8.1|Dell U2515H ++ Dell Urban 2.0
Chladiaca: Cooler Master NotePal U3 PLUS strieborná
Disky: Western Digital Elements 1TB USB 2.0; Seagate Expansion 2TB USB 3.0
Príslušenstvo: A4tech Bloody V3 V-Track Core 3 + A4tech Bloody B-070; A4tech Bloody B120; A4tech Bloody G501; ATH-M40x
Monitor: Dell U2515H
Mobil: Xiaomi Redmi Note 3 Special Edition
 [ Príspevkov: 11 ] 


Casovac



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Časovač

v HTML, XHTML, XML, CSS

4

758

10.09.2010 20:11

coldak

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

časovač

v Elektronika

2

632

17.11.2007 23:01

PLaYeR

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Schéma: Časovač

v Elektronika

0

3059

23.01.2007 6:42

Elektronic

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

PHP časovač

v PHP, ASP

2

379

18.09.2012 19:19

adamec213

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

časovač stránky

v HTML, XHTML, XML, CSS

15

1070

28.03.2007 18:13

p360t

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Java casovac

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

1

214

05.02.2013 11:21

XOLOO

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Casovac na ploche

v Ostatné programy

0

132

09.07.2012 11:07

sick_boy

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

VB: Timer (časovač)

v Delphi, Visual Basic

0

1608

19.08.2007 15:25

VerbaTom



© 2005 - 2017 PCforum, edited by JanoF