[ Príspevkov: 7 ] 
AutorSpráva
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Automatické vytvorenie lokálnej webstránky so zoznamom súborov

Registrovaný: 14.10.07
Prihlásený: 28.08.16
Príspevky: 384
Témy: 99 | 99
Bydlisko: Bratislava

Ahojte.

Mám Raspberry Pi ktorý používam ako domáci server NAS so samba a DLNA serverom na ktorý mám pripojené 4 interné harddisky cez USB-SATA adaptér.
Často si potrebujem pozrieť zoznam súborov a priečinkov (bez otvorenia nejakého súboru), no keďže pevné disky majú obmedzený počet štartov a sú nastavené na auto vypínanie pri dlhšej nečinnosti, vadí mi, že hneď ako otvorím v /mnt nejaký disk, najprv sa musí naštartovať.

Viete mi prosím niekto poradiť ako by mohol Raspberry Pi automaticky vytvoriť a udržiavať aktuálny zoznam súborov na nejakej lokálnej webstránke umiestnenej na vnútornej pamäti?

Predstavujem si to asi tak, že idem pridať/upraviť/zmazať niečo na disku. Tým sa hdd naštartuje a po dokončení zmien, napríklad po dvoch hodinách nečinnosti sa zapíšu zmeny do tej webstránky a následne sa vypne disk.
Nechcel by som aby sa zapisovali zmeny do webstránky hneď pri zmene, lebo tým by zrejme dosť trpel už aj tak slabý výkon.

Tiež by pomohlo ak by mohla byť načítaná štruktúra hdd v RAM alebo tak niekde a hddd by sa naštartoval až pri pokuse o načítanie súboru. Teda nie už pri prezeraní súborovej štruktúry.

Vopred vďaka za rady.


_________________
Notebook: Samsung NP350U2B --- OS: Windows 10 Home 64-bit
Telefón: XiaoMi Redmi Note 2 --- OS: Android 5.1.1
NAS: Raspberry Pi B v1 --- OS: Debian Linux 7.2 (OMV) --- HDDs: 2x WDC WD10 EADS-11M2B2 ; WDC WD20 EURS-63S48Y0 ; WDC WD30
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Automatické vytvorenie lokálnej webstránky so zoznamom súborov

Registrovaný: 19.05.08
Prihlásený: 24.06.22
Príspevky: 663
Témy: 28 | 28
Bydlisko: Slovensko

kedze mas male resource-i webstranku urcite nerob, musite ti tam bezat server(teda ak to nechces mat iba nejake vygenerovane html co mas uplne jedno ci to je html alebo hocaky iny textovy subor) co ti ich cast uhryzne, imho si sprav scheduler, ktory ti najlepsie niekedy v noci spusti script, ktory ti ich vsetky mountne, nasledne najjednoduchsie cez nejaky systemovy prikaz ako "ls -LR" vylistuje vsetky subory, grepom si vyparsujes co potrebujes a hodis do nejakeho vlastneho logu, pripadne vyuzi nejake koderske znalosti ak mas, take ruby by bolo na toto uplne v pohode, pretoze z neho mozes volat aj priamo linuxacke prikazy [http://stackoverflow.com/questions/2232/calling-bash-commands-from-ruby] ;) ak som nepochopil tvoje poziadavky tak sorry


Offline

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ
Automatické vytvorenie lokálnej webstránky so zoznamom súborov

Registrovaný: 19.03.07
Prihlásený: 26.06.22
Príspevky: 7060
Témy: 85 | 85
Bydlisko: BA

To by mohlo fungovat (tiez som to pochopil tak, ze chces zoznam suborov ktore su na disku bez nutnosti otvarat disk)
Proste si cez crontab sprav ten skript, nastav si to tak aby sa ti ten update robil vzdy ked chces (ci uz raz v noci alebo kazde 2-3 hodiny).

Druha alternativa by bolo spravit si daemona, ktory by pocuval na mount-y a vzdy ked sa nieco mountne by po nejakej dobe zbehol kontrolu FS nad tym co bolo mountnute a zapisal by to do zoznamu. Resp by toto mohol spravit chvilku pred tym ako sa unmountne disk (mozno by miesto stranky nebolo zle spravit si skor share-ing suborov (smb/linux share))

Alebo by tiez nebolo zle spravit si nejaky alias, resp skript ktory zavolas a on postupne spravi toto vsetko. Tj mountne disk, zapise zmeny na disk, zdetekuje a zapise zmeny na urovni FS, umountne disk az to vsetko dokonci...


_________________
Desktop: CPU AMD R7 1700x @ 3.85GHz | Cooling be quiet! Dark Rock Pro 4 | MB ASRock X470 Taichi Ult. | RAM 4x8GB DDR4 G-SKILL TridentZ RGB 3000 CL16-16-16-36 | VGA Powercolor VEGA56 + Raijintek Morpheus II | SSD Crucial MX300 525GB | HDD Seagate Ironwolf 3TB 5900rpm | PSU CORSAIR RM750X | MONITOR AOC Q3279VWFD8 | MOUSE HyperX Pulsefire FPS + Razer eXactMat | HyperX Alloy FPS Brown | HyperX Cloud | ARCH x64 &
Notebook: DELL inspiron 7537 i7 4500U, 16GB RAM, nv750, FHD IPS,Crucial M4 128GB | ARCH x64 & Surface Go 8/128 &
Mobil: LG v40 ThinQ (2018) & SBC: Raspberry pi 0 | 3B+ & Headphones: Senheiser HD58X | AKG K551 + detachable cable mod | Linsoul TIN T2 | KZ SZN
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Automatické vytvorenie lokálnej webstránky so zoznamom súborov

Registrovaný: 19.05.08
Prihlásený: 24.06.22
Príspevky: 663
Témy: 28 | 28
Bydlisko: Slovensko

Ked uz to tu bolo spomenute tak som si povedal, ze si spravim nieco podobne pre seba, a tak reku, ze podelim sa, mozno sa niekomu hodi. Je to v ruby parameter je nazov disku (sdb1,sdb2,...) mountne disk, vytvori 3 textove subory (video,hudba,obrazky), vyhlada a zapise tam file_path suboru z disku, zatvori subory a unmountne disky, nic zlozite mozes si pozmenit podla seba.
Kód:
require 'pry'
require 'fileutils'

if ARGV.empty?
   puts "Nezadany ziadny disk, pustaj v tvare: 'ruby nazov.rb disk1 disk2 disk3 ...'.\nPriklad: ruby listovanie.rb sdb1"
end

folder=Dir.getwd

file_movie=File.open(File.join(folder,"filmy.txt"),"w")
file_music=File.open(File.join(folder,"hudba.txt"),"w")
file_img=File.open(File.join(folder,"obrazky.txt"),"w")

obrazky=File.join("**/*","*.{jpg,jpeg,bmp,png}")
videa=File.join("**/*","*.{mp4,avi,mov,flv,mkv,wmv,3gp}")
hudba=File.join("**/*","*.{mp3,gsm,ogg,flac,wav,wma}")

Dir.chdir("/mnt")
ARGV.each do |n|
   %x[sudo mkdir #{n}]
   %x[sudo mount -t ntfs /dev/#{n} /mnt/#{n}]

    puts "Vyhladavam filmy a zapisujem do zoznamu"
   file_movie.puts Dir.glob(videa).reject {|file_path| File.directory? file_path}

    puts "Vyhladavam hudbu a zapisujem do zoznamu"
   file_music.puts Dir.glob(hudba).reject {|file_path| File.directory? file_path}

    puts "Vyhladavam obrazky a zapisujem do zoznamu"
   file_img.puts Dir.glob(obrazky).reject {|file_path| File.directory? file_path}


   %x[sudo umount /mnt/#{n}]
end
file_movie.close
file_music.close
file_img.close

Dir.chdir(folder)


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Automatické vytvorenie lokálnej webstránky so zoznamom súborov

Registrovaný: 14.10.07
Prihlásený: 28.08.16
Príspevky: 384
Témy: 99 | 99
Bydlisko: Bratislava

Ja ale nechcem automaticke mountovanie, zapis suborov a automaticke odmountnutie.
Ja mam disky stale mountnute, ale cez hdparm sa mi po tusim hodine ci dvoch same uspia.
Preto potrebujem, aby sa po zmene (pridanie/odstranenie/zmena) suboru/priecinku aktualizoval zoznam zmien ci uz ako text alebo este lepsie v html. Je to naozaj pravda ze nepotrebujem aby bezal webserver, ale uplne mi staci mat na vnutornej pamati (sd karta) html subor. No ak by bolo tvorenie html suboru zlozite, staci aj aspon trochu formatovany txt.


_________________
Notebook: Samsung NP350U2B --- OS: Windows 10 Home 64-bit
Telefón: XiaoMi Redmi Note 2 --- OS: Android 5.1.1
NAS: Raspberry Pi B v1 --- OS: Debian Linux 7.2 (OMV) --- HDDs: 2x WDC WD10 EADS-11M2B2 ; WDC WD20 EURS-63S48Y0 ; WDC WD30
Offline

Užívateľ
Užívateľ
Automatické vytvorenie lokálnej webstránky so zoznamom súborov

Registrovaný: 19.05.08
Prihlásený: 24.06.22
Príspevky: 663
Témy: 28 | 28
Bydlisko: Slovensko

html mas normalny textovy dokument s koncovkou .html s tym ze pouzivas specialne tagy(<title></title><h1></h1> atp.) na formatovanie AFAIK.
neviem o tom, ze by sa viedol nejaky systemovy log o poslednych zmenenych suboroch, ak hej tak super, ak nie tak by boli z mojho pohladu 2 jednoduche riesenia:
1. vytvorit zoznam nanovo do nejakeho tempu, zistit diff. a tie si nejakym sposobom spracujes
2. cele si to spravit podla datumov kedy bol subor vytvoreny/modifikovany
Aspon toto napadlo mna, mozno niekto ma iny napad ;)


Offline

Užívateľ
Užívateľ
Automatické vytvorenie lokálnej webstránky so zoznamom súborov

Registrovaný: 14.10.07
Prihlásený: 28.08.16
Príspevky: 384
Témy: 99 | 99
Bydlisko: Bratislava

s tym html viem. ale radsej si to zobrazim v pekne a prehladnej forme v prehliadaci ak sa da ako cisty text s odenterovanymi subormi.
Nebol by problem vytvorit vzdy zoznam nanovo. Na diskoch mam hlavne velke subory, takze tych suborov nie je az tak vela. za par sekund by to malo byt hotove.
cez cron job by som vedel naplanovat automaticke vytvarania kazdu jednotku casu. Ale to by sa nikdy disky nevypli. Ja potrebujem, aby sa spustila uloha vytvarania zoznamu iba dajme tomu 10 minut po poslednej suborovej zmene. Takze disky sa pri necinnosti budu moct vypnut a nebudu zbytocne nastartovane az do potreby otvorit ci pridat/upravit/vymazat nejaky subor.


_________________
Notebook: Samsung NP350U2B --- OS: Windows 10 Home 64-bit
Telefón: XiaoMi Redmi Note 2 --- OS: Android 5.1.1
NAS: Raspberry Pi B v1 --- OS: Debian Linux 7.2 (OMV) --- HDDs: 2x WDC WD10 EADS-11M2B2 ; WDC WD20 EURS-63S48Y0 ; WDC WD30
 [ Príspevkov: 7 ] 


Automatické vytvorenie lokálnej webstránky so zoznamom súborov



Podobné témy

 Témy  Odpovede  Zobrazenia  Posledný príspevok 
V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

simulacia webstranky v lokalnej sieti

v Ostatné

10

645

18.11.2009 20:08

Tominator

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Automatické vytvorenie subdomén databáz....

v Webhosting a servery

0

657

04.03.2010 19:03

kovacdavid

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Automaticke vytvorenie subdomeny pomocou PHP

v PHP, ASP

2

1131

28.12.2009 22:08

shaggy

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Program na vytvorenie obrazu ISO so súborov na disku

v Ostatné programy

6

19465

29.03.2008 11:07

tinozv

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

program na na vytvorenie zoznamu suborov

v Ostatné programy

5

2782

08.03.2009 17:40

prandof

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

chatovanie vramci lokalnej siete

v Assembler, C, C++, Pascal, Java

1

365

29.06.2012 16:50

Fico

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Ako pridat zopar suborov do image *.nrg suborov?

v Ostatné programy

7

1053

30.08.2007 12:33

paulix

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

skryt IP adresu v lokalnej sieti?

v Sieťové a internetové programy

2

1630

09.11.2005 16:03

Luks

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Dve internetové pripojenia do lokalnej siete

v Siete

1

306

11.08.2016 21:42

KocuR

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

zistenie mac adresy v lokalnej sieti

v PHP, ASP

3

3199

06.08.2010 10:21

pogo

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

preposielanie e-mailov po lokalnej sieti

v Sieťové a internetové programy

2

437

25.06.2009 14:13

frenkacik

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

[Python]Ako spraviť z lokálnej premennej globálnu

v Perl, Python, Ruby, CGI

4

618

12.10.2013 20:08

freeze

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Zdielanie disku v lokalnej sieti pod Win Vista

v Siete

2

1023

01.08.2007 23:05

cbaa

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Zdielanie priecinku len s urcitymi ludmi v lokalnej sieti

v Operačné systémy Microsoft

3

378

14.10.2018 14:09

mato59

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Kritika webstránky

v Webdesign

4

655

11.08.2011 19:15

Bajzik

V tomto fóre nie sú ďalšie neprečítané témy.

Prerobenie webstranky

v Kôš

8

127

22.11.2016 18:20

brmbo



© 2005 - 2022 PCforum, edited by JanoF