1,2V na 5V je to možne?Dobrý deň.Potreboval by som od vás poradiť, vyvíjame (tým) práve jedno zariadenie ktoré je v podstate vylepšenie Powerbanku (externej batérie).Ale naše znalosti z elektrotechniky sú v koncoch pri tejto problematike, tak sa obraciam na vás.Mám bateriu GP GP5M70 (dokumentacia http://www.tme.eu/sk/Document/1e1f2d9c97a9109299815495f1085e47/5m70.pdf) ktorá funguje na 1,2 V a potreboval by som z nej pomocou DC/DC meniča spraviť 5V/1A na nabíjanie mobilného telefónu.Len si nie sme istý či to DC/DC menič ktorý ma vstup 0,9V až 5V zvládne tak aby využil plnú kapacitu batérie (610 mAh).Ako detail dodám že v zariadení by malo byť v konečnom dôsledku zapojených asi 10 týchto článkov paralelne.Ďakujem vám za poradenie. odporúčam vyskúšať reálnymi testami - najlepšia škola Rozumiem tomu správne že vylepšujete powerbanku bez znalostí elektrotechniky?Problém je v tom, že ak chceš na výstupe z meniča dostať 5V/1A, v ideálnych podmienkach by si mu musel byť schopný pri napätí 1,2V dodať aspoň 5A. Ako dlho to tie tvoje batérie zvládnu? UF to je zas dotaz...1. Pouzit NiMH bateriu na poverbanku je hlupost pretoze trpia pamatovym efektom.2. Bateriove clanky by sa nemali zapajat paralelne.3. Potrebujes 5V a mas 1,2V clanky tak ich zapoj do serie a nemusis riesit hovadiny... Len zo zvedavosti....to o paralelnom zapajani plati len pre NiMH, alebo aj pre normalne tuzkove baterie? Vseobecne pre baterie. Pri paralelnom zapojeni clankov nedokazes zarucit ze sa budu vsetky clanky vybijat rovnako ( suvisi to s vnutornym odporom clankov a premenlivym napatim na clankoch ked sa vybijaju ) a moze nastat stav ked sa budu vybijat navzajom... aha...lebo som myslel, ze ked potrebujem vacsiu kapacitu pri rovnakom napati (viac mAh), tak jednoducho zapojim do paralelky 2-4 tuzkove a som vybaveny No potrebujem aby to napajalo spotrebic kludne aj pol roka, takze tam uz je riziko samovybitia.... fungovat to bude ale dobre riesenie to proste neni. napr v powerbankach uplne bezne vidim ze su clanky paralelne ale vsade kde sa to mysli vazne su clanky vzdy v serii (napr notebooky) a to este aj s tzv. battery cell balancerom aby sa zabezpecilo rovnomerne vybijanie... ...
1,2V na 5V je to možne? |