| Autor | Správa |
OmeGa
 Moderátor
 Založený: 13.01.2007 Príspevky: 10311 Bydlisko: Dorú Araeba Country: Alagaësia Vek: 22
 | Zaslal: Ne 30.11.08 20:15 |   |
Bootovanie z USB kluca sa nam moze hodit pri niekolkych prilezitostiach, avsak najma pri testovani pamati cez memtest v dosovskej verzii (ktory je omnoho lepsi ako win verzia), a pri flashovani biosu z dos prostredia.
Co na to teda potrebujeme, okrem dosky/nb schopnych bootovat z USB?
1. USB velkosti aspon 2MB (myslim ze s tym nebude problem)
2. Program HP USB Disk Storage Format Tool (napriklad odtialto)
1. Vlozime USB kluc do PC. Z usb kluca si skopirujte vsetky veci inam, pretoze kluc sa formatovanim zmaze, a nechcete prijst o nejake dolezite data, ze.
2. Nainstalujte utilitu od HP, spustime ju.
3. Treba nastavit, ktory kluc chceme formatovat, ako sa ma volat, aky filesystem ma mat.
Ako default mozeme brat Fat32 filesystem, quick format, nazov BOOT a Create a DOS startup disk.
Zaskrtnite Using Internal MS-DOS system
Dajte Start, suhlaste ze stratite data, a po chvili je bootovacie usb hotove. Jeho funkcnost si mozete overit pri bootovani vasho pc.
mozete si nan pridat memtest, alebo ine uzitocne DOSove utility.
Enjoy  |
_________________ PC: ASUS P5B deluxe, E8200 @ 3.6GHz @ 1.1675V, ATi 4670, WD 640GB Samsung 2TB, SB Audigy 2 @ kX drivers, Leadtek DTV 2000H; NB: Fujitsu Siemens Amilo Pi 2530; Foto: Canon EOS 500D @ Tamron VC 17-50mm F/2.8 & Tamron 55-200 F/4-5.6
Neposkytujem poradenstvo cez ICQ
"You have not lived, until you found something worth dying for"
Ak nieco potrebujete a dlhsie sa neozyvam, skuste IRC
Naposledy upravil OmeGa dňa Ne 30.11.08 23:19, celkom upravené 1 krát. | |
      |
 |
br4n0
 Skúsený užívateľ
 Založený: 22.03.2007 Príspevky: 2110 Bydlisko: Bratislava V
 | Zaslal: Ne 30.11.08 23:09 |   |
DOS je už súčasťou HP USB Tool, viď tu. |
_________________ DESKTOP: Intel Pentium Dual Core E2180, Gigabyte GA-P31-DS3L, 3GB DDR2 800Mhz, ASUS Radeon HD3650 256MB, ASUS DRW-1608P3S, Hitachi Deskstar T7K250 160GB, Fortron FSP350-60GLN
NTB: HP 510: Intel Celeron M360, 512MB DDR2 533MHz, Intel GMA 900, Hitachi Travelstar 4K120 40GB, Sony CRX880A | |
  |
 |
OmeGa
 Moderátor
 Založený: 13.01.2007 Príspevky: 10311 Bydlisko: Dorú Araeba Country: Alagaësia Vek: 22
 | Zaslal: Ne 30.11.08 23:17 |   |
z toho linku co som dal sa to neda, proste sa tam neda kliknut. takze si si isty ze to z tvojho ide? tak ok, dam tvoj link a prerobim to dik |
_________________ PC: ASUS P5B deluxe, E8200 @ 3.6GHz @ 1.1675V, ATi 4670, WD 640GB Samsung 2TB, SB Audigy 2 @ kX drivers, Leadtek DTV 2000H; NB: Fujitsu Siemens Amilo Pi 2530; Foto: Canon EOS 500D @ Tamron VC 17-50mm F/2.8 & Tamron 55-200 F/4-5.6
Neposkytujem poradenstvo cez ICQ
"You have not lived, until you found something worth dying for"
Ak nieco potrebujete a dlhsie sa neozyvam, skuste IRC | |
      |
 |
stavač
 Zablokovaný užívateľ
 Založený: 13.04.2009 Príspevky: 34
 | Zaslal: Po 13.04.09 15:27 |   |
BOTOVANIE VISTI Z USK KLUčA, čiže priprava čo tu opisuješ to nie je bohvie čo, na to aby som si to pripravil akurat potrebujem vistu na dvd a USB kluč, kluč si pripravym na pc alebo na notbuku s os vista aleboXP a to takto:
Ako prvé, pripojíme USB disk do niektorého USB 2.0 portu
Spustíme príkazový riadok Windows, tzv. “command prompt”: v ponuke štart - spusti … a do okienka ktoré nám vyskočí napíšeme - cmd, čím sa nám otvorí čierne okienko s príkazovým riadkom
diskpart - týmto príkazom spustíme textový interpreter na úpravu diskov, odielov atď
list disk - dáme si zobraziť prípojené disky a zapamätáme si, ktorý je náš usb kľúč
select disk 1 - za predpokladu, že nám predchádzajúci príkaz označil náš USB disk ako disk 1. V opačnom prípade doplníme čislo podľa výsledku predchádzajúceho kroku
clean - zruší všetko na disku, vrátané partícií (asi je jasné ako dôležitý je správny výber disku pri posledom kroku)
create partition primary - vytváranie partície disku
select partition 1
active
format fs=fat32 - použijeme súborový system FAT32
assign - pridelí disku písmeno prípadne bod pripojenia
exit - opustíme interpreter diskpart
Teraz máme USB disk pripravený ako primárny disk na bootovanie. Ako posledné potrebujeme na náš USB disk prekopírovať inštalačku Windows Vista, na kopirovanie možme použit winNC, najlepšie ked budete kupovat USB Disk tak treba kupit s funkciov ReadyBoost 8GB aj večši može byt, bez tejto funkcie Vam nemusi spolupracovat pc z USB klučom čiže diskom, podobne sa da spravyt aj hdd, v biose si nastavíte boot z hdd ale nie z usb kluča, potom zasunete kluč a vychadzate z biosa restartom stlačite klavesu F12 a sa Vam zjavi predvolba botovania a tu date na usb Vašho kluča potvrdite a mosi to fungovat,vistu nainštalujete za 23min. , nič taškeho čo by ste nezvladly.[/b] |
| |
  |
 |
TOMxEU
 Užívateľ
 Založený: 10.10.2006 Príspevky: 2582 Bydlisko: Trnava Vek: 29
 | Zaslal: Po 13.04.09 15:47 |   |
Alebo trosku jednoduchsie, sformatujeme USB kluc na FAT32 (NTFS nebootuje), skopirujeme na neho vsetko z DVD a pri spusteni PC dame bootovat z USB.  |
_________________ [ Acer E642 | CCleaner | Chrome | KC SUMo | Windows 8 ] ( DEP / NortonDNSB / SEHOP / UAC / WiFiRouter ) | |
   |
 |
stavač
 Zablokovaný užívateľ
 Založený: 13.04.2009 Príspevky: 34
 | Zaslal: Po 13.04.09 16:24 |   |
| TOMxEU napísal: | Alebo trosku jednoduchsie, sformatujeme USB kluc na FAT32 (NTFS nebootuje), skopirujeme na neho vsetko z DVD a pri spusteni PC dame bootovat z USB.  |
To je jasne že FAT32 botuje len nie každy počitač sa chova rovnako, ja som toho už dost nabotoval a najviac z hdd diskov, niektore počitače sa daju nabotovat aj z NTFS DISKOV Ked sa tam nakopiruje windovs, maš pekneho vlka a ja si tam dam stavača NKS, ja som v robote každy den čiže robym aj dnes, dnes som spravyl 11 pc a s toho10 notbukov, inak vista ma tu vyhodu že hu možeš inštalovat tu istu tej rady trebars premium a kluče použiješ tie čo su nalepene na obale počitača a ešte jednoduchšie jak XP. |
| |
  |
 |
M@Xo
 Užívateľ
 Založený: 31.03.2008 Príspevky: 271 Bydlisko: Turčianske Teplice
 | Zaslal: Ne 10.05.09 21:53 |   |
| citácia: | | Zaskrtnite Using Internal MS-DOS system |
neda sa to.. jednoducha taka volba tu nieje
to co si pisal je blbost, skusal som to a akurat mi vyhodilo: | citácia: | | Chyba systemu, vyberte disk. Stacenim Enter restartujete system. |
problem ale mam najma pri davani .iso suboru rozbaleneho cez daemona ako bootovaci subor na flashdisk, aby som si mohol instalovat XP |
| |
      |
 |
TOMxEU
 Užívateľ
 Založený: 10.10.2006 Príspevky: 2582 Bydlisko: Trnava Vek: 29
 | Zaslal: Ne 10.05.09 22:09 |   |
| M@Xo napísal: | | Chyba systemu, vyberte disk. Stacenim Enter restartujete system. |
Mne to funguje, instaloval som tak XP, Vistu aj W7 na roznych PC, ale zavisi aj na typu USB a doske, ako bootuje z USB. |
_________________ [ Acer E642 | CCleaner | Chrome | KC SUMo | Windows 8 ] ( DEP / NortonDNSB / SEHOP / UAC / WiFiRouter ) | |
   |
 |
piskvorko
 Zablokovaný užívateľ
 Založený: 26.07.2007 Príspevky: 1885
 | Zaslal: Ne 10.05.09 22:27 |   |
nechcem robit mudreho alebo nebudem mazat usbcko neham si nanom setko co potrebujem , nemusim to kopirovat naspat do pc ... stahnem neake boot cd de je setko od totalkomandera po antivirusi aine utility a hotovo jedina robota je napalit to image . |
| |
  |
 |
M@Xo
 Užívateľ
 |
| piskvorko napísal: | nechcem robit mudreho alebo nebudem mazat usbcko neham si nanom setko co potrebujem , nemusim to kopirovat naspat do pc ... stahnem neake boot cd de je setko od totalkomandera po antivirusi aine utility a hotovo jedina robota je napalit to image . |
toto by nebolo zle, keby mi fungovala mechanika..  |
| |
      |
 |
Draex
 Užívateľ
 Založený: 27.11.2008 Príspevky: 631 Bydlisko: Veľký Krtíš
 | Zaslal: Ne 24.05.09 19:54 |   |
a nie kazdy ma dvd napalovacku |
_________________ Pesimista vidí problém pri každej príležitosti. Optimista vidí príležitosť pri každom probléme. ~ Winston Churchill
Link na blog v profile | |
       |
 |
Spirit
 Čestný člen
 Založený: 15.06.2005 Príspevky: 8245 Bydlisko: Košice Bydliště: Brno
 | Zaslal: Ne 24.05.09 20:41 |   |
Priznam sa, ze za posledny rok som pouzil na NB napalku iba vynimocne, desktop ktory som si nedavno vyskladal mechaniku nema ziadnu a teda vsetko riesim cez USB. Ked uz nic, je USB prenosnejsie, praktickejsie a hlavne neporovnatelne rychlejsie (instalacia OS, spustanie live OS a pod.). |
_________________ Asus P5KC, E8400 @4.5GHz Thermaright Ultra 120 Extreme, 2x2GB Vitesta EE, Asus Matrix 4850 Accelero S1 + S12B FLX
AC Fusion 550R, Coolermaster Elite 330 + 2x S12B FLX, Razer Lachesis, Z-2300 | |
    |
 |
maniacse
 Užívateľ
 Založený: 31.07.2009 Príspevky: 1
 | Zaslal: Pi 31.07.09 10:15 |   |
| piskvorko napísal: | nechcem robit mudreho alebo nebudem mazat usbcko neham si nanom setko co potrebujem , nemusim to kopirovat naspat do pc ... stahnem neake boot cd de je setko od totalkomandera po antivirusi aine utility a hotovo jedina robota je napalit to image . |
no a potom ten spaleny image na dvd doktoreho otvoru na ASUS EeePC 900A narvem?  |
| |
  |
 |
M@Xo
 Užívateľ
 | Zaslal: So 13.02.10 11:58 |   |
mam to, ale predsa mi pri bootovani nenajde FLash disk... co mam robit?? |
| |
      |
 |
SilverSurfer