| Autor | Správa |
Daron
 Administrátor
 Založený: 08.08.2007 Príspevky: 9368 Bydlisko: Michalovce Vek: 24
 | Zaslal: So 13.09.08 18:02 |   |
Palit HD 4850 512MB DDR3
Balenie karty by sa nemohlo zaobist bez zabiaka, priznacneho pre karty od Palitu. Krabica je strednej velkosti, povedal by som ze mensia ako krabica ktoru som dostal od Asusu k HD3650.
Vnutorny priestor je rozdeleny na 2 casti, v jednej je karta zabalena v "bublinkovom" sacku a krabici, v drhej casti su redukcie, ktore vidite na
obrazku nizsie. Karta ale nebola nijako chranena proti elektrostatickemu naboju, ako tomu bolo u spominanej Asus HD3650, ktora bola polozena na antistatickej podlozke.

Samotna karta je na prvy pohlad kratsia, je to toiz preto, ze Palit si zrejme navrhol vlastne PCB. Napajacie obvody su umiestene od jadra smerom vlavo, teda k casti kde su DVI a TV-OUT vystupy. Tymto krokom zrejme Palit zmensil vyrobne naklady, ci to ma nejaky vpliv na vykon, stabilitu, si rozoberieme nizsie.
Nereferencnym PCB ale vyrobca neskoncil. Karta ma totiz dvojslotove chladenie, podobne chladicu Glaciator, ktore na svojich kartach pouziva Asus. K tomuto chladeniu len dodam tolko, ze je bez Heatpipe, chladi iba jadro, pamate a VRM su len ofukovane vzduchom, ktory vie maly ventilator pekne popohnat. O tom svedci aj hluk, ktory produkuje, jednoznacne to bude najhlucnejsi komponent vo vasom pc, a to ako v 2D, tak aj v 3D. Pri starte PC sa roztoci na plne otacky, ale rychlo "stichne", obavam sa ale ze slovo "stichne" pri tomto chladici nie je na mieste.

Posledny obrazok mozno niektorych sklame. Je tam toiz vidiet plombu, ktora ma zabranit vymene chladica. Schvalne som pouzil slovicko "má", pretoze ako to je v sktocnosti, sa docitate v casti kde sa budem venovat montazi Accelera.
K prevadzkovym vlastnostiam karty som sa uz trochu dosatl pri opise chladenia, cize ak hladate tichu kartu, tak toto rozhodne nie je prave riesenie. Staci ale trosku zrucnosti, 700 Sk a karta sa rozaom moze zmenit z najhlucnejsieho, na najtichsi, pripadne nepocutelny konponent vasho PC. Solezita vec, ktoru musim tuto spomenut je, ze karta ma nemilo prekvapila pri hre Crysis a pri d Marku 06. Ak totiz FPS dosahuje vysokoych hodnot, asi 600, karta zacina piskat vysokym totnom, nastastie sa to deje len pri intre v Crysis a pri nacitavani sceny v dmarku, aj to nie po cely cas, len na zlomok sekundy kym zacnu nabehovat tie "pasiky" symbolizujuce loading. Karta je inak stabilna, po nainstalovani Catalystov 8.8 neboli ziadne problemy. Bezi na referencnych taktoch 625MHz jadro a 993Mhz pre pamate. Teplota karty je priblizne 43° v 2D a zhruba 61° v zatazi. Otacky som bohuzial nereguloval, programo Rivatuner by to ale mal zvladnut.
Arctic Cooling Accelero S1 rev.2
[img]http://www.arctic-cooling.com/vga2.php?idx=147&data=4&disc=#[/img]
Pasivny chladic grafickych kariet so 4 Heatpipe, od Svajciarskej spolocnosti Arctic Cooling, ktory sa tesi mimoriadnej oblube hlavne pre svoj vynikajuci chladiaci vykon a nizku cenu. Tento chladic je vseobecne znamy, tak tu o nom toho vela rozpisovat nebudem, ak niekoho velmi zaujima, moze si o nom viac preciat tuto
Zaujimavostou ale je, ze mne sa do ruk dostal kusok, ktory uz nemal klasicky dlhy pasiv na VRM, ale mal som 4 mensie pasivy, ktore slubovali vacsiu kompatibilitu s kartami radu HD4800. Ine su aj nalepky obalu, ak ste si pozreli link uvedeny vyssie, tak si ich mozte vsimnut.

Xilence 120mm Red Wing Fan
Kedze Accelro je, ako som spominal, pasivny chladic a cielom vymeny chladica nie je len znizit hluk ale aj teploty, rozhodol som sa osadit na Accelero aj tento ventilator. Firma Xilence je podobne ako AC znama svojim omerom cena/vykon, hlavne co sa tyka ventilatorov, ktore sa vyznacuju zvlast nizkymi hodnotami hluku, pri solidnom prietoku vzduchu.
Specifikacie su nasledujuce:
Rozmery: 120x120x25 mm
Voltáž: 12 VDC
Voltáž pri štarte: 6 VDC
Odber: < 1,2 W
Napätie: < 0,10 A
Výkon ventilátora: 1.400 ot./min +/- 10%
Typ ložiska: hydro bearing
Prietok: 68 CFM
Tlak vzduchu: 2,3 mmAq
Hluk: 21,2 dB
Váha: 140 g
Konektor: 4pin (hdd), 3pin molex
Certifikáty: CE
(zdroj - tichepc.sk)

Montaz
Upozornenie: Pri nasledujucom konani moze dojst k strate zaruky na kartu, pripadne k jej zniceniu, vsetko robite na vlastne riziko.
Zacneme odstranenim plomby. Postup je asi nasledujuci. Karta je v PC a na chvilku som spustil nejaku hru, staci ca 5 minut. Potom kartu v klude vyberieme z PC, pripravime si ihlu a opatrne nom plombu odlepujeme. Je to naozaj jednoduche, netreba to ale podcenovat, plomba je akoby narezana, aby sa jednoducho potrhala. (Poznamka: Tento postup osobne nepovazujm za podvod, kedze osobne som si objedaval referencnu kartu, na ktorej by ziadna plomba byt nemala. Taktiez nikomu nehovorim aby plombu opatovne lepil na miesto a snazil sa klamat predajcovi pri naslednej reklamacii.)

Nalsedne mozme pristupit k demontazi povodneho chladica, ktory drzia 4 sruby. Po ich odsruboavni, je mozne chladic jednoducho zlozit. Odkryje sa tym jadro RV770, srdce karty.

Teraz prichadza, aspon pre mna, najhorsia cast, pretoze na jadre ostal povlak z povodnej pasty, ktory je tvrdy ako kamen. pritom kartu som pouzival s povodnym chladenim zhruba 5-6hodin, z toho v 3D a zatazi mozno 2 hodiny. Aj za tento cast pasta zahorla a zatuhla. Skusal som to odstranit obavzom namocenym v liehu, bez vysledku, preto som bol nuteny nechtom jemne a opatrne oskrabat celu plochu jadra. nasledne som ho precistil lieheom, rovnako aj pamate, ktore som pregumoval klasickou gumou na ceruzke. To by malo zarucit ze pasivy na pamatiach budu drzat a neodlepia sa.

Ako vidno z obrazkov, jeden pasiv je treba ohnut, inak koliduje s Heatpipe. Nasledne je uz montaz velmi jednoducha, na pamate a VRM nalepime pasivy, accelero polozime na stol, tak aby HP smerovali nahor, polozime kartu, zlicujeme otvory pre sruby a prisrubujeme. Je potrebne dotahovat rovnomerne, aby nedoslo k odlomeniu rohu jadra. Pod sruby pouzijeme dodavane cervene podlozky.
Sucastou balenia su aj 2 cierne distancne stlpiky, tie som ale umiestnil az po namontovani chladica, zdalo sa mi to takto lahsie.

Ventilator som pripevnil pomocou 4 stahovacich pasok, pricom drzia o Heatpipe. Na spodnu cast ventilatora, teda tu, ktoa sa dotyka pasivu, som nalepil penove tesnenie, ktore sa bezne pouziva na tesnenie okien, a je bezne dostupne v obchodoch, oblepil som stredovu cast a cast kde su montazne diery. To by malo zabranit prenosu vybracii z ventilatora do pasivu a zaroven sa takto vyhente kolizii lopatiek ventilatora a hornej casti distancneho stlpika. To je z montaze asi vsetko. Este dodam, ze tym, ze karta ma PCB kratsie ako referencna, tak problem nastava pri odpojovani napajania, preotze nie je celkom pristupne, kedze ho prekryva pasiv, to je ale len drobne minus.

Teploty
Karta si podla Rivatunera udrziava v 2D teploty 35-36° v 3D sa teplota pohybuje okolo 42-43°, ventilator ale ide na 1400RPM, po zregulovani teploty zrejme stupnu, potom updatnem clanok.
Na zaver by som sa chcel ospravedlnit za pravopisne chyby, skor asi preklepy, a za kvalitu fotografii.  |
_________________ I gather speed from you fucking with me | |
      |
 |
I_hate_Vista
 Užívateľ
 Založený: 10.08.2008 Príspevky: 325 Bydlisko: ZA
 | Zaslal: So 13.09.08 20:42 |   |
Mám 1 otázku:
Išiel by som aj ja do kúpy, no ja by som skôr volil Accelero TWIN TURBO . Bol by lepší? |
_________________ Ladies and gentlemen, Steeeeeeeeeve Ballmer-a po tomto vystúpení prišla Vista | |
  |
 |
pepek.namornik
 Užívateľ
 Založený: 31.08.2007 Príspevky: 2181 Bydlisko: Bratislava
 | Zaslal: So 13.09.08 20:46 |   |
ja ho mam. mozem povedat. ze ked fany idu na 50% tak ich nepocut a teploty su 45st, v zatazi 60st |
_________________ Desktop:Asus P5Q Pro, e7200@3,17GHz + AC Freezer 7 Pro, Gainward 4850 + AC Accelero Twin Turbo, A-Data 4GB DDR2 VEE 800MHz cl4, Samsung 640GB Spinpoint F1, Asus 2014-L1T. Enermax Liberty 400W, NZXT Alpha, Samsung 226BW, Razer DeathAdder, Windows Vista Ultimate SP1 x64
„Najľahšie je poradiť druhému, najťažšie je poradiť sebe." Táles | |
  |
 |
I_hate_Vista
 Užívateľ
 | Zaslal: So 13.09.08 20:54 |   |
Takže budem brať twin turbo.
2Daron: Písal som ti, že tam isto budú záručné plomby. Super by bolo, keby tam rovno dávali Accelero.  |
_________________ Ladies and gentlemen, Steeeeeeeeeve Ballmer-a po tomto vystúpení prišla Vista
Naposledy upravil I_hate_Vista dňa So 13.09.08 20:57, celkom upravené 1 krát. | |
  |
 |
pepek.namornik
 Užívateľ
 | Zaslal: So 13.09.08 20:57 |   |
http://www.ddworld.cz/graficke-karty/sapphire-ati-hd-4850-a-accelero-s1-rev2-tise-a-vykonne.html pozri si toto... potom sa rozhodni |
_________________ Desktop:Asus P5Q Pro, e7200@3,17GHz + AC Freezer 7 Pro, Gainward 4850 + AC Accelero Twin Turbo, A-Data 4GB DDR2 VEE 800MHz cl4, Samsung 640GB Spinpoint F1, Asus 2014-L1T. Enermax Liberty 400W, NZXT Alpha, Samsung 226BW, Razer DeathAdder, Windows Vista Ultimate SP1 x64
  |
 |
Daron
 Administrátor
 | Zaslal: So 13.09.08 21:00 |   |
tein turbo je menej vykonny, preto ze je mensi... naviac 120mm fan imho je tichsi ako dva 80mm, aj ja som zvazoval TT, a vidis ako som sa rozhodol a nelutujem. |
      |
 |
pepek.namornik
 Užívateľ
 | Zaslal: So 13.09.08 21:02 |   |
keby som mal porovnat tie dva 80mm fany na 50% a 120mm fan, ktory odfukuje vdzuch zo skrine(23dB), co maka jak fretka na 100% tak su zrovnatelne.. |
  |
 |
Daron
 Administrátor
 | Zaslal: So 13.09.08 21:11 |   |
nevidim preco by ten fan siel na 100% ja svoj zregulujem tiez, len este mi nieco chyba k tomu, a potom uz musi byt tichsi ako 2x80mm, ale myslim ze ani s TT nespravis chybu |
      |
 |
pepek.namornik
 Užívateľ
 | Zaslal: So 13.09.08 21:12 |   |
chcel som tym povedat, ze aj keby ten 120mm co tam da siel na 100% stale to bude tichsie ako TT |
  |
 |
Daron
 Administrátor
 | Zaslal: So 13.09.08 21:21 |   |
aha, ja som to pochopil naopak, ale co som pocul o TT, nie je hlucne, niekto sao nom vyjadruje ze je tiche, samozrejme na rozumnych otackach |
      |
 |
pepek.namornik
 Užívateľ
 | Zaslal: So 13.09.08 21:23 |   |
ved som uz hovoril, ze aj tt je tiche... mam ho teraz na 50% a nepocujem ho |
  |
 |
I_hate_Vista
 Užívateľ
 | Zaslal: So 13.09.08 21:28 |   |
pepek, hrávaš napr. crysis? Ak áno, beží fan na 100%? |
_________________ Ladies and gentlemen, Steeeeeeeeeve Ballmer-a po tomto vystúpení prišla Vista | |
  |
 |
pepek.namornik
 Užívateľ
 | Zaslal: So 13.09.08 21:33 |   |
hej hravam. v rivatuneri si mozes nastavit na kolko ti maju konstantne ist. pustam ich na 50% a teplota nepresiahne 60C |
  |
 |
Daron
 Administrátor
 | Zaslal: Pi 19.09.08 16:40 |   |
aku ma koncovku accelero TT?? myslim na fany, ak klasicku ako ide do MB, tak tu do nereferencnych kariet nezapchas, neviem ako to je na klasickych hd4850 |
      |
 |
pepek.namornik
 Užívateľ
 | Zaslal: Pi 19.09.08 18:57 |   |
je tam aj do mb aj do karty. mozes si vybrat |
  |
 |
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra. Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre. Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
|
|