| Autor | Správa |
Vlad
 Užívateľ
 Založený: 13.08.2008 Príspevky: 900
 |
|
  |
 |
Jeffo
 Užívateľ
 Založený: 14.11.2008 Príspevky: 7891 Vek: 27
 |
Članky a realita sú 2, ak by to polo podľa tohoto článku, zakopem všetky mobily čo mám doma, takto to robím už od čias keď som mal SE a to bolo dosť dávno, tá baterka je ako nová, takto to robím aj pri súčasnom HTC a takto to budem robiť aj naďalej, takto to robia ľudia čo ich poznám a takto to robí väčšina ľudí čo má mobily, pretože sa takto mobil+miniusb proste chová, potom by to od výroby logicky nebolo tak ako to je články ma v tomto smere nezaujímajú. A podotknem, môj skoro 2 ročný NB Asus, ktorý mám aj v podpise má batériu ako novú a to ju nabíjam tak, akoby som podľa toho článku nabíjať nemal, čiže ciklusy aj po minúte, po 5 či po 10-tich, kedy ako, keď ho prenášam hore dole, vôbec to neregistrujem, nezaujímam sa o to a to berme tak, že tá baterka už mala dávno skapať, takže asi tak  |
_________________ PC: Cpu: Intel® Core™2 Quad Q8200 2.33Ghz @3,15Ghz+Ac freezer 7 Pro MB: Gigabyte EP45-UD3R 1366 Ultra Durable 3 Vga: ASUS ATI EAH HD4830 512 DDR3 Ram: 4GB Kingston Hyper X 800 CL5 Psu: GEMBIRD 650W CCC-PSU8xATX 2.2+2xSilent Fan Monitor: Samsung SyncMaster 223BW 22´ TFT Active Matrix 2ms Case: Mercury ATX Black+Mod Hdd: Samsung F3 SpinPoint 500GB DVD: LG 52 DVD RW-Combo Repro: Canyon 2.1 CN-SP 21 A OS: Windows7 Pro x64 Volant: Logitech Driving Force Pro (DFP) 900°
NoteBook: ASUS K50IJ (SX263) SK+wifi router LinkSys WRT160Nv2/N-kový
Afto:Opel Astra G 1.6 16v(101HP) Phone: HTC Wildfire-S 8Gb- Cyanogenmod 7.2
Naposledy upravil Jeffo dňa Št 19.01.12 4:52, celkom upravené 1 krát. | |
   |
 |
Vlad
 Užívateľ
 |
to je argumentacia teda ..potom tento topic nema zmysel. |
| |
  |
 |
Jeffo
 Užívateľ
 |
No mirom sa pýtal, či to vadí, ja tvrdím, že pri dnešných batériach a ich životnosti to je úplne ale úplne šuma fuk toť môj názor a skúsenosť.
// pridané po 8 minútach od posledného príspevku
A inak je to dosť veľká somarina, neviem kto písal ten článok, ale nové li-ion batérie nemajú tzv. pamäťový efekt, čiže tam neide o počet nabíjaní, klesá len životnosť a tým úmerne aj kapacita, platí to pri tuškových baterkách, ale v mobiloch a NB? To asi nie, to by nám tie batérie vydržali hrozne málo.
| citácia: | | Li-Ion alebo Li-pol batérie, ktoré sa používajú vo väčšine prenosných zariadení, netrpia pamäťovým efektom. Na ich životnosť má ale negatívny vplyv krátkodobé nabíjanie. | No čo je toto za blbosť? |
_________________ PC: Cpu: Intel® Core™2 Quad Q8200 2.33Ghz @3,15Ghz+Ac freezer 7 Pro MB: Gigabyte EP45-UD3R 1366 Ultra Durable 3 Vga: ASUS ATI EAH HD4830 512 DDR3 Ram: 4GB Kingston Hyper X 800 CL5 Psu: GEMBIRD 650W CCC-PSU8xATX 2.2+2xSilent Fan Monitor: Samsung SyncMaster 223BW 22´ TFT Active Matrix 2ms Case: Mercury ATX Black+Mod Hdd: Samsung F3 SpinPoint 500GB DVD: LG 52 DVD RW-Combo Repro: Canyon 2.1 CN-SP 21 A OS: Windows7 Pro x64 Volant: Logitech Driving Force Pro (DFP) 900°
Afto:Opel Astra G 1.6 16v(101HP) Phone: HTC Wildfire-S 8Gb- Cyanogenmod 7.2 | |
   |
 |
marian_r
 Užívateľ
 Založený: 14.03.2011 Príspevky: 253 Bydlisko: Bratislava Vek: 54
 | Zaslal: Št 19.01.12 13:43 |   |
| Jeffo napísal: | No mirom sa pýtal, či to vadí, ja tvrdím, že pri dnešných batériach a ich životnosti to je úplne ale úplne šuma fuk toť môj názor a skúsenosť.
// pridané po 8 minútach od posledného príspevku
A inak je to dosť veľká somarina, neviem kto písal ten článok, ale nové li-ion batérie nemajú tzv. pamäťový efekt, čiže tam neide o počet nabíjaní, klesá len životnosť a tým úmerne aj kapacita, platí to pri tuškových baterkách, ale v mobiloch a NB? To asi nie, to by nám tie batérie vydržali hrozne málo.
| citácia: | | Li-Ion alebo Li-pol batérie, ktoré sa používajú vo väčšine prenosných zariadení, netrpia pamäťovým efektom. Na ich životnosť má ale negatívny vplyv krátkodobé nabíjanie. | No čo je toto za blbosť? |
Žiadne akumulátory nemajú pamäťový efekt ktroý by bol zistiteľný inak ako náročnými laboratórnymi meraniami. Akumulátorom rastie vnútorný odpor, pri nesprávnom zaobchádzaní rýchlejšie.
Som modelár, z AA článkov NiCd/NiMh sa odoberalo v lietadle 10-12 A, z SC NiCd/NiMH článkov 50-80A. Aby vydržali, treba niečo vedieť a starať sa.
NiCD/NiMH treba najprv NAFORMOVAŤ. Ide o cykly hladkým prúdom 0,1 C nabíjanie 14-16 hodín (podľa typu a akapacity) a vybíjanie do 0,80 V NiCd / 0,90 - 0,95 V NiMH. Cyklus nabitie/vybitie sa opakuje dovtedy, kým rastie vybitá kapacita.
NiCd/NiMH pomôže občas cyklus vybitie/nabitie ako pri formovaní. Pomôže to zrovnávať články v sade. Prebíjanie malým prúdom (pod 0,1C) nevadí ak teplota nepresiahne 40°C. (T.j. ak nemáme možnosť merať, NiCd/NiMH je dobré občas vybiť úplne, koľko vstavaná ochrana dovolí).
Pb (gelové), LiPol a LiIon sa nabíjajú rovnako, CC/CV (constant current/constant voltage), len koncové napätie je rôzne. Fáza CC je nabíjanie konštantným prúdom (čo dovolí nabíjačka alebo článok) kým napätie nesstúpne na maximálne. Potom sa prúd zmenšuje K NULE pri maximálnom napätí. Väčšina nabíjačiek ukončuje nabíjanie pri nejakom nenulovom prúde. To znamená že článok nie je nabitý na plnú kapacitu, ale väčšinou ide o zanedbateľnú časť. Nabíjačka určená na LiXXX nedokáže článok prebíjať. Ak ide o batériu, môže nastať problém ak je napätie článkov nerovnaké, v takom prípade meranie napätia batérie nie je dostatočné a prebíjaný článok sa môže nafúknuť, vybuchnúť, zapáliť,... (väčšina modelárskych nabíjačiek na LiXX v súčasnosti umožňuje meranie a balancovanie po článkoch).
Takže LiXXX - často nabíjať. Nenechávať hlboko vybíjať. Veľa možností nie je, LiXXX článkom škodí už to že boli vyrobené, dlhé nepoužívanie (staré články v obchode), teplota nad 40°C, mechanické poškodenie obalu, ... |
| |
    |
 |
Vlad
 Užívateľ
 | Zaslal: Št 19.01.12 13:47 |   |
ok precital som dalsi clanok o bateriach a verim skor napr. tomuto http://www.senior.sk/view.php?cisloclanku=2006111001 ...takze beriem spat a priklanam sa skor k castemu nabijaniu, takze som doteraz bol v tom ze baterku opotrebovavam ale v skutocnosti ju tym ze ju pouzivam asi setrim hehh |
| |
  |
 |
marian_r
 Užívateľ
 | Zaslal: Št 19.01.12 14:02 |   |
Tu je príklad CCCV nabíjania (je to z modelárskeho fóra...)
 |
| |
    |
 |
Jeffo
 Užívateľ
 | Zaslal: Št 19.01.12 14:03 |   |
Veru tak, skôr jej škodíš tým, ak ju vyberieš z NB a dáš na poličku, to robí veľa ľudí, ak idú len z napájania čo je chyba. |
Afto:Opel Astra G 1.6 16v(101HP) Phone: HTC Wildfire-S 8Gb- Cyanogenmod 7.2 | |
   |
 |
marian_r
 Užívateľ
 | Zaslal: Št 19.01.12 14:05 |   |
Ten malý pokles nabíjacieho prúdu (29A - 27A) vo fáze CC je pravdepodobne spôsobený obmedzením výkonu (napätie na výstupe rastie). |
| |
    |
 |
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra. Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre. Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
|
|