|
 | | |
| Autor | Správa |
Sandens
 Užívateľ
 Založený: 11.06.2009 Príspevky: 1
 | Zaslal: Št 11.06.09 18:33 |   |
Cawte. PLS mohli by ste mi poradit nejake vyuzitie Goniometrickych funkcii a komplexnych cisiel v elektrotechnike? Najlepsie by bolo keby ste napisali nieco konkretne a trochu to aj rozpisali. Napr. kde to puzijem v silnoprude a kde v telekominukaciach |
| |
  |
 |
Fico
 Skúsený užívateľ
 Založený: 11.01.2009 Príspevky: 1052
 | Zaslal: Št 11.06.09 19:13 |   |
Rozpísať? Neviem, či tu má niekto čas sedieť minimálne 3 hodiny, aby písal a kreslil schémy, keď to máš všetko na nete (nič v zlom ). Tak skúsim to aspoň v skratke:
Najprv si pozri definíciu komplexných čísel. V silnoprúde sa komplexné čísla spájajú s tzv fázormi - časový vektor; priamka veľkosti maximálnej (efektívnej) hodnoty, ktorá sa otáča okolo svojho počiatočného bodu uhlovou rýchlosťou ω. Teda pomocou fázorov sa graficky znázorňuje striedavá veličina. Fázory sa vyjadrujú komplexnými číslami a graficky sa zobrazujú v Gausovej rovine.
Pomocou komplexných čísel môžeš vyjadriť impedanicu, admitanicu, konduktanicu, ďalej si matne spomínam na vyjadrenie elektrických prvkov (rezistor, kondenzátor, cievka) v striedavom elektrickom obvode. Je to dosť obsiahla téma, plná vzorcov a schém, no ja som to bral na strednej asi iba 1 mesiac, tak nech ma doplní niekto, kto sa do tejto témy rozumie viac. |
| |
   |
 |
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra. Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre. Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
|
| |