| Autor | Správa |
Spirit
 Čestný člen
 Založený: 15.06.2005 Príspevky: 8245 Bydlisko: Košice Bydliště: Brno
 | Zaslal: So 13.09.08 19:48 |   |
Asi ma nechapes. Ked je maly teplotny rozdiel na dvoch koncoch heatpipe trubice (co 10 stupnov je), prenos tepla je velmi slaby, kvapalina koluje pomaly a odovzdava malo tep. energie. To ale vsetko funguje az za splnenia istej teplotnej hranice, ktorou je bod varu danej kvapaliny pod danym podtlakom. Oznacuje sa to pracovna teplota heatpipe. Dnesne techniky vyroby HP dovoluju pracovnu teplotu zrazit uz na vybornych 35-40 stupnov. Ak ma vsak CPU teplotu nizsiu, HP nepracuje a chladic nechladi (chladi iba pasivne presunom tepla po stenach medenych trubiek, co je vsak velmi slabe chladenie). Ak ti ukazuje CPU pokojovu teplotu 31 stupnov, znamena to bud to, ze cidlo je zle zkalibrovane a ukazuje zlu teplotu, alebo je pokojovy tepelny vykon procesora nejaky 1-2 W, co osobne pochybujem (duplom pri OC).
To, ze je chladic vlazny iba potvrdzuje tuto teoriu, nie vyvracia, cize porovnanie s cipsetom je zcestne. |
_________________ Asus P5KC, E8400 @4.5GHz Thermaright Ultra 120 Extreme, 2x2GB Vitesta EE, Asus Matrix 4850 Accelero S1 + S12B FLX
AC Fusion 550R, Coolermaster Elite 330 + 2x S12B FLX, Razer Lachesis, Z-2300 | |
    |
 |
Daron
 Administrátor
 Založený: 08.08.2007 Príspevky: 9365 Bydlisko: Michalovce Vek: 24
 | Zaslal: So 13.09.08 20:03 |   |
oki, nehadam sa, povim ti to ale tak, ja som kupoval chladic pre znizenie hluku, teploty som mam viez kde, ten CPu som normalne opuzival s boxom, a nemal problemy s teplotami, vtedy ukazovalo ca 55-56°, ani nechem radsej vediet kolko mal naozaj, ale siel bez problemov. ziadne restarty z prehraitia podobne. cize ak je ten ofreezer tichy, co je, hoco by chladil aj tak ako box, je mi to jedno . spravim este jednu vec, podla tvojej torie nefunguju HP, pri tak nizkej teplote, tka ja skusim rukou chytit chladic co najnizsie, najlepsie by bolo na zakladni a potom s tym skusanim koncim. inak moj zaver sa nemeni, pre mna to je za tie peniaze fajn chladic |
_________________ I gather speed from you fucking with me | |
      |
 |
Spirit
 Čestný člen
 | Zaslal: So 13.09.08 21:48 |   |
ved ten chladic ani zly nie je a este za tie prachy, ze... A s nejakym BOXom ho nemozes zrovnavat, to je jasne. Akurat som sa vyjadril k obecnej problematike nerovnosti a bohuzial neporiadnemu dielenskemu opracovaniu. V desktope mam freezer 4 a sam viem, ake stopy po freze bolo mozne vidiet na stycnej ploche chladiaceho bloku. Je vseobecne zname, ze na kvalite prevedenia si firma AC velmi nepotrpi, co odzrkadluje inak vyborna cena. Premnazamna, nech chladic vyzera jak zbuchany na kolene ak bude fungovat ako ma (nemusi sa lesknut ako TT tower), ale aspon nech si daju zalezat na opracovani tej malej plochy, ktora silne rozhoduje o chladiacom ucinku chladica. U freezera 4 som lapovanim vyblizkal tuto stycnu plochu a spolu so striebornou pastou AC silver 5 stiahol teplotu o 5 stupnov v zatazi. A to vobec nie je malo.
AC Freezer xtreme sice nechladi lepsie ako jeho bracek Pro, ale zato je tichsi, to uznam. Ako tvrdim, skoda tych kusov s krivou zakladnou, hrubym frezovanim ci dokonca s nefunkcnymi (prazdnymi) heatpipe. |
_________________ Asus P5KC, E8400 @4.5GHz Thermaright Ultra 120 Extreme, 2x2GB Vitesta EE, Asus Matrix 4850 Accelero S1 + S12B FLX
AC Fusion 550R, Coolermaster Elite 330 + 2x S12B FLX, Razer Lachesis, Z-2300 | |
    |
 |
Daron
 Administrátor
 | Zaslal: So 13.09.08 21:52 |   |
o prazdnych HP si cital kde? lebo v minulosti bola afera, myslim ze s OCZ, ktory pri RAM moduloch vraj mali prazdne HP, ale testovali to asi ta, ze ich surovo prestrihli, pritom odbornici argumentovali ty, ze takto sa ta tekutina vypari a preto sa zda ze tam nic nie je... |
      |
 |
Spirit
 Čestný člen
 |
Je vseobecne zname, ze AC si na kvalitnej vyrobe nepotrpi... no a tak sa aj v minulosti obcas prihodilo, ze nejaka z heatpipe sa zle uzatvori a kvapalina vytecie. Niekde na nete som uz davno narazil dokonca na fotky, kde sa tato vytecena kvapalina nasla zaschnuta na chladici a v obale chladica. V HP je inak podtlak a prestrihnutim trubice sa tlak vyrovna atmosferickemu, pri ktorom rastie bod varu, cize sa kvapalina odparuje tazsie, nez v uzatvorenej. V chladici coolermaster mi kamarat nechtiac ohol HP, ktoru uz neslo bez poskodenia vyrovnat a na vlastne oci som videl, ako kvapalina vytiekla. To, ze sa pomerne rychlo odpari, je uz vec druha.
V praxi slo o chladice freezer, ktore chladili horsie, nez by mali.
/Ten poskodeny chladic bol presne tento: http://www.frostytech.com/articleimages/coolermasterHHCL61_perspec.jpg
Mal som ho akurat rozpileny na 2 casti a roztvoreny v 90st. uhle a chladil nim pasivne tualatin 1300mhz v totalne pasivne chladenom PC. Niekde na fore mozno este su fotky toho PC... |
    |
 |
Daron
 Administrátor
 | Zaslal: Ne 14.09.08 12:54 |   |
| Spirit napísal: | Dnesne techniky vyroby HP dovoluju pracovnu teplotu zrazit uz na vybornych 35-40 stupnov. Ak ma vsak CPU teplotu nizsiu, HP nepracuje a chladic nechladi (chladi iba pasivne presunom tepla po stenach medenych trubiek, co je vsak velmi slabe chladenie). Ak ti ukazuje CPU pokojovu teplotu 31 stupnov, znamena to bud to, ze cidlo je zle zkalibrovane a ukazuje zlu teplotu, alebo je pokojovy tepelny vykon procesora nejaky 1-2 W, co osobne pochybujem (duplom pri OC).
|
podla tohto by mal mat moj CPU v iddle pri najlepsom 35°?? tak ako tomu je u Accelera na grafike? |
      |
 |
Spirit
 Čestný člen
 | Zaslal: Ne 14.09.08 14:47 |   |
nevrdim presne 35 stupnov, mozno je to este o nieco viac, ale urcite nie menej |
    |
 |
borec
 Užívateľ
 Založený: 05.01.2007 Príspevky: 974 Bydlisko: Turcianske Teplice
 | Zaslal: Ne 14.09.08 14:57 |   |
pecka s tou teóriou HP, ja mám potom asi nejaké hyper-x heatpipe keď mám v iddle do 27° a v burn do 40° ale nemám AC ale noctuu. ale čisto narážam na tvoje vyjadrenia o HP
aby som nebol úplne AC out na accelere mám v iddle okolo 30° a v burn do 43° takže tak |
| |
     |
 |
Daron
 Administrátor
 | Zaslal: Ne 14.09.08 19:48 |   |
tiez si myslim ze 35 je vela... ved procesor v iddle ma urcite mensiu spotrebu ako hd4850 v iddle, ktora ma 35°, tak mi pasuje ze by mohol mat 31... pozeral som aj technologiu HP na svethardware, bohuzial tam nepise, od akych teplot HP funguje... skusim este pogooglit, hoci pochybujem ze nieco najdem, lebo neviem co je pouzite ako vodic tepla v HP a aky je tam tlak... takze to ani nezistime a je asii zbytocne o tom diskutovat. |
      |
 |
OmeGa
 Moderátor
 Založený: 13.01.2007 Príspevky: 10311 Bydlisko: Dorú Araeba Country: Alagaësia Vek: 22
 | Zaslal: Ne 14.09.08 23:28 |   |
hp sa proste nastavuju a kalibruju na nejaku teplotu, pri ktorej zacinaju fungivat, a na akej su najlepsie... ale ked je pracovna teplota nastavena moc nizko, tak moze tlak moc stupat pri vysokych teplotach a hp aj roztrhnut. freezer bol robeny na P4, ktore piekli jak hovada, preto su aj teraz dobre pouzitelne.. freezera uz asi mysleli aj na nehalem, tak je tak nastaveny..
accelero je na este vyssie spotreby a tepla, jednoducho kazda HP je ina, a nedaju sa koncovo porovnavat medzi sebou... |
_________________ PC: ASUS P5B deluxe, E8200 @ 3.6GHz @ 1.1675V, ATi 4670, WD 640GB Samsung 2TB, SB Audigy 2 @ kX drivers, Leadtek DTV 2000H; NB: Fujitsu Siemens Amilo Pi 2530; Foto: Canon EOS 500D @ Tamron VC 17-50mm F/2.8 & Tamron 55-200 F/4-5.6
Neposkytujem poradenstvo cez ICQ
"You have not lived, until you found something worth dying for"
Ak nieco potrebujete a dlhsie sa neozyvam, skuste IRC | |
      |
 |
Spirit
 Čestný člen
 | Zaslal: Po 15.09.08 16:38 |   |
nastavit pracovnu teplotu HP prilis nizko (aj keby to pouzita kvapalina umoznovala) by si vyzadovala omnoho hrubsie steny a vyssi podtlak v trubici. Nevyhodou by vsak bolo to, ze pri dosiahnuti prilis vysokej teploty (oproti bodu varu) by sa 100 pecent kvapaliny vyparilo a doslo by k tkz. zahlteniu, kedy by sa nestihala kvapalina kondenzovat a vraciat naspat ku zakladni (odparovala by sa napr. uz na pol ceste). Niektori si to predstavujete jak pohadku, ale HP je cela veda a teoriu, ktoru som opisoval vyssie samozrejme nemam z vlastnej hlavy ani som si ju nevycucal z prsta. To, ze vam ukazuje taku a taku teplotu vsak neznamena, ze teoria je hned zla!  |
    |
 |
Daron
 Administrátor
 | Zaslal: Ne 21.09.08 10:48 |   |
vyzera to tak, ze spirit mal s tym mojim cidlom pravdu, vcera mi ukazovalo 21°, pricom v izbe nemohlo byt ovela menej... to mi ale este viac vyhovuje, lebo ventilator ide na minimalne otacky a je tichucky |
      |
 |
Daron
 Administrátor
 | Zaslal: Ut 06.01.09 22:05 |   |
maly update, skusal som co to spravi, ak necham cpu chladit pasivne, na zatazanie som najprv pouzil cinebench R10, ten ale za 3 minuty nedokazal patricne zatazit CPu, respektive dostat ho do vysokch teplot, tak som pouzil prime 95, kde som zvlolil moznost pre co navyssie produkovane teplo. kedze bolo uz asi pol piatej rano a ja som sa s tym nechel dlho babrat, tak bezal asi 10 minut, pocas ktorych teplota vystupila na 54°. pri zavretej bocnici, v predu v skrinke bol 12cm fan na 7V, vzadu 9Cm fan na 7V ktory vyfukovalvzduch von, + freezer bol trosku zospodu ofukovany 12cm Xilence fanom, ktory je na accelere. taktiez na 7V. cize ziaden vyrazny prievan. v miestnosti bola teplota pod 20° nemal som teplomer, ale ked som sedel pri pc v rifliach tricku a mikine, bola mi zima
teploty v iddle nepresiahli 40°. zajtra sa pokusim pridat screeny + pustim prime 95 na dlhsi cas, pripadne mozem skusit vypnut fan na accelere. |
      |
 |
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra. Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre. Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
|
|