IT NEWS PC REVUE PC FORUM FreeBSDInternet time: @705
Obsah fóra
Pravidlá  •  Kontakt  •  Prihlásenie  •  Registrácia

Hľadáte CRM softvér?

SunSoft.CRM • množstvo funkcií • možnosť individuálnych úprav • výhodná cena crm.sunsoft.sk

Zbavte sa viazanosti

Za Samsung Galaxy Ace so zlatým O2 Paušálom zaplatíte teraz 12 €! pausal.o2.sk

Čerstvý a voňavý domov?

Testovali sme Ambi Pur. Pozrite sa na prekvapivé výsledky experimentu! youtube.com/AmbiPur_SK

Bonus 50 € za prenos

čísla do O2 na ktorýkoľvek program s platbou na faktúru. V e-shope. www.o2.sk

Spoločnosti Online s.r.o.

Ponúkame čisté spoločnosti. Obchodný register vybavíme za vás! www.spolecnostionline.cz

Fotonávod: Montáž accelera s1 na HD4850

Zaslať odpoveď
AutorSpráva
eXistenZ
Administrátor
Administrátor

Založený: 13.10.2006
Vek: 22

PríspevokZaslal: So 25.10.08 15:43Odpovedať s citátomNávrat hore

Ak vás už nebaví pozerať sa na vysoké teploty vašej novej grafickej karty ATi HD4850, akokoľvek sa základný chladič snaží, a reve, mohli by ste začať rozmýšľať o montáži iného riešenia chladenia na túto grafickú kartu. Accelero s1 je jedným z riešení, ktoré kartu schladí parádne, pri prakticky nepočutelnom zvuku 120mm ventilátora.
Tento návod vás prevedie kompletnou montážou accelera s1 (aj použitého) na vašu ATi HD4850 (poprípade HD4870).

Accelero s1 ale nieje určené, aspoň vo svojich raných revíziách pre x1900GT/x1950PRO na takto novú kartu, ktorá potrebuje mať chladenú aj napájaciu časť. Preto odporúčam dokúpiť sadu pasívkov na pamäte, ktoré použijeme na chladenie týchto čipov.

Základné suroviny:

1. Grafická karta (4800sk)
2. Chladič - v mojom prípade už raz použité accelero s1 s už namontovaným odpruženým AC Fanom 12x12cm (450sk)
3. Pasívky na pamäte a napájaciu časť (najlepšie s aspon jedným rozmerom 13mm, lebo 14mm sa nezmestia, alebo potom odstrániť jedno rebro, ak iné niesú zohnatelné) (ja som kúpil rovno dve balenia) (130sk)
4. Pasta - ak máte accelero nové, pastu vám netreba, MX-2 je priamo nanesená na kontaktnej plôške Accelera s GPU (nepovinné - 130sk)
5. Špiritus - lekársky lieh - vynikajúci na čistenie pamätí a samotného GPU - odstráni mastnotu aj nečistoty. (20sk?)
6. Skrutkovače, v našom prípade budeme potrebovať hlavne prvé dva z ľavého kraja. (máme doma)

7. Papierové vreckovy - všadeprítomný pomocník (10sk)
8. Čistiace tyčinky do uší - dobrý nástroj na čistenie jak GPU, tak pamätí a VRM čipov. (30sk)
9. Trpezlivosť (na nezaplatenie )

Celková suma: 5440sk

Takže, ak máme všetky "suroviny" pokope, môžme sa pustiť do demontáže stock chladiča.

Časť prvá: demontáž pôvodného chladiča

K demontáži pôvodného chladiča budeme potrebovať dva krížové skrutkovače - jeden s menšou hlavou, na skrutky okolo jadra, jeden so strednou hlavou, na skrutky držiace samotný chladič o PCB.

V prvom rade ale odpojte konektor chladiča, ktorý by pri skladaní chladiča len prekážal.

Montážny kríž, ktorý je na spodku karty má namiesto podložiek pružiny - pozor aby vám pri demontáži niektorá neodletela - použijeme ich aj pri montáži Accelera.

Ak sú všetky skrutky vyskrutkované, opatrne chladič jemným ťahaním dáme dole. Keby náhodou nešiel, tak ako mne, treba do diagonály potlačiť vyčnievajúce packy pre skrutky okolo jadra, tam karta povolí najviac.

Časť druhá: čistenie elementov karty a accelera

Ako ste si určite všimli po oddelení chladiča od karty, jadro zababrané, pamäte a VRM mastné od pôvodných "žuvačiek". Na toto sa ozaj namontovať accelero nedá, takže musíme pristúpiť k druhej časti - očista karty a jej elementov.

Čistenie jadra:

Ako prvé očistíme jadro. Pripravte si špiritus, tyčinky do uší a vreckovku.
Postup je jednoduchý, a maximálne šetrný pre jadro. Čistiacu tyčinku namočíme do špiritusu, jemne otrieme do vreckovky, a krúživými pohybmi odstraňujeme starú zatvrdnutú pastu. Tyčinka má byť len vlhká, aby sa špiritus nedostal ďalej ako na jadro.

Po dôkladnej očiste jadro ešte vyleštíme suchou tyčinkou. Uistite sa, že na jadre nezostala ani kvapôčka špiritusu, alebo kúsok starej pasty. Výsledok by mal vyzerať nejako takto, a lepšie:

Pasívky a VRM vyčistíme obdobným spôsobom.

Čistenie Accelera (ak už bolo používané):

Použijeme obdobný spôsob ako pri jadre, akurát nemusíme byť tak opatrní - styčná plocha je opracovaná dosť nahrubo. Trocha špiritusu na vreckovku, a zo špinavého accelera

máme razom čisté

Je tu aj možnosť lapovania chladiča, pre dosiahnutie čo najlepších chladiacich účinkov, ale vo výsledku uvidíte, že ani nieje treba

Časť tretia: nalepovanie pasívkov a celková montáž chladiča na kartu

V prvom rade, ak ste kúpili pasívky 14x14mm, bude treba spraviť jednu úpravu. Preto odporúčam zohnať iné pasívky na VRM časť, pretože 14x14 sa nezmestia štyri vedľa seba.

Zmienená úprava: Jeden pasívok prišiel o celé rebro:

VRM časť je konkrétne táto:

Pasívky na pamäte nasádzajte rovnomerne, aby pokrývali celú pamäť.
Pozor! Pasívky štandardne dodávané s Accelerom s1 majú jaksi dosť slabú lepivosť, takže ich odporúčam po nalepení ešte nahriať fénom, aby dobre sadli. Druhá chybka pri týchto pasívoch - sú dosť vysoké, a je možné, že posledný pasívok bude kolidovať s heatpipe trubicou, takže mu bude treba ohnúť jedno rebro. V tomto návode používam pasívky od thermaltaku, sú nižšie, majú viac rebier a pásku, čo drží poriadne Výsledok, spolu s VRM, by mal vyzerať nejak takto (pastu si nevšímajte):

Nakoniec ide nepovinná časť, len pre majiteľov použitého accelera - napastovanie GPU:

Hneď prvá rada zo začiatku - nedávať veľa pasty - pasta je dobrá vec v malých množstvách! Vytlačte z tuby MX-2 (alebo inej pasty, len nie zubnej) asi 5mm šulec, ktorý treba rovnomerne rozotrieť po jadre. Nepoužívajte tyčinky do uší! Zanechávajú vatové vlákna, a to by nebolo dobre. Radšej použite tyčku z umelej hmoty, či špáradlo, a natierajte pastu ako na chleba Výsledok by mal vyzerať asi takto:

A prechádzame k montáži samotného pasívu na kartu.
Na pasív najprv odporúčam namontovať chladič, pretože ak sa chystáte použiť iný chladič ako turbo modul priamo od Arctic Cooling, tak musíte uchytenie chladiča nejako vymyslieť.

Ja používam odpružený AC 12x12cm fan s 800Rpm, ktorý je napojený priamo na dosku, teda nieje regulovaný grafickou kartou. Na 800Rpm je ale úplne nepočutelný

Montáž tohoto vetráka na pasív som previedol pomocou PVC bužírok, ktoré slúžia na ďalšie odpruženie vetráka, a na jeho poriadne sadnutie (aby sa zbytočne nevyklal) a tenšieho medeného drôtu, ovinutého o rebrá - je to asi najjednoduchšia a zároveň "vnútru počítača bezpečná" montáž.

Posledný krok je samotné nasadenie chladiča na kartu. Pri tomto kroku treba byť veľmi opatrný, pretože už som čítal o pár prípadoch odštipnutia rožku jadra pri nasadzovaní accelera (dúfam že som nikoho neodradil, ak budete postupovať s trpezlivosťou a opatrne, nemá sa čo stať).

Otočte accelero tak, aby kontaktná plocha bola smerom hore (pochopitelne), a napasujte kartu na accelero tak, aby ste trafili dierky pre skrutky. Potom prichádza na radu práve inštalácia montážneho kríža aj s pružinkami - tu si dávajte naozaj pozor. Skrutky treba priskrutkovávať do diagonály, a pozor, pružinky kladú celkom slušný odpor, a aby ste predišli odštipnutiu kúsku jadra, treba prvou skrutkou len chytiť závit, to isté potom do diagonály s druhou. Prvú skrutku neradno zaskrutkovať hlbšie, pretože 1. ťažko by sa chytal závit druhej 2. riziko odštipnutia jadra sa zvyšuje.
Ak máte tieto dve skrutky prichytené, zostávajú dve posledné - tiež treba závit len prichytiť. Potom jemne po pár otáčkach doťahovať do diagonály, a jemne pritiahnuť - len pokiaľ ide, netreba vyvýjať na skrutkovač silu.
Teraz zoberte kartu do ruky, a voči chladiču s ňou "pomrvte" cladič sa ešte trochu usadí, a šrôbky pôjdu dotiahnuť viac.

Nakoniec už len pridajte podperné stĺpiky, a šup, zapojiť kartu do počítača

Podperné stĺpiky

Výsledok

Gratulujem, práve ste úspešne namontovali Accelero s1 na vašu HD4850

Časť posledná: teploty a pretaktovanie

Teploty:

Teploty na Accelere s1 sú oproti hlučnému a neúčinnému defaultnému chladiču priam úžasné. V Idle klesla teplota z 82 stupňov na naozaj veľmi pekných 33 stupňov. V Loade (FurMark 1280x1024 4xAA stability test) mala karta parádnych 49 stupňov, oproti 92 stupňom pri default chladiči.
Môžem dokonca potvrdiť, že pasívne chladenie accelerom, ak máte v šasi aspon aký-taký prievan (ja tam mám jeden 80x80mm AC Fan na 5V), tak accelero bez väčších problémov uchladí kartu aj pasívne. Teploty pri pasívne chladenej karte sa pohybujú okolo 40 stupňov Idle, a 70-75 stupňov load, čo je stále o dve triedy lepšie ako urevaný stock chladič
Ak chcete mať výkonný a bezhlučný počítač, môžte accelero použiť aj bez ventilátora, a karta sa bude mať stále lepšie ako so stock chladičom.

Pretaktovanie:

Bohužiaľ, čakal som oveľa lepšie výsledky s takýmto chladičom. V programe FurMark zamrzla karta už pri pretakte 680MHz z pôvodných 625, v Crysis Warhead takisto. 670MHz pre jadro a 1050MHz+ pre pamäte (tie som moc netaktoval, takt jadra prináša najvyšší výkonový nárast) sú konečné hodnoty. Konečné hodnoty pre defaultný BIOS. So zvýšenou voltážou si dovolím tvrdiť, že karta pôjde na 750+MHz, ale to sú zatiaľ len domnienky

Arctic Cooling Accelero S1 a HD4850 sa k sebe výborne hodia a ich spojením vzniká výkonná, chladná a tichá grafická karta. Aby som ale nezabudol na jediný zápor tohoto riešenia - karta zaberá tri sloty

Intel Core i5 2500k @ 4,5GHz + CM Hyper 212+ & TY140 | Corsair 2x4GB 1600MHz DDR3 | ASUS EAH 6950 2GB @ 6970 MOD @ 980/5900 + Prolimatech MK-13 & 2x Fractal 12cm | WD Caviar Blue 640GB | Fortron Black Power + MAGMA fan | DELL U2412M 24" 1920x1200 IPS | Logitech G11 Keyboard | A4Tech X750BK | Samsung Galaxy R i9103
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správu
33joe
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 08.01.2007

PríspevokZaslal: So 25.10.08 17:43Odpovedať s citátomNávrat hore

velmi pekny clanok, hmm hmm to aby som sa aj ja predsa len odhodlal a kupil to accelero a vymenil chladic

CPU AMD Phenom II. X4 960 black - 3000MHz + AC Freezer64 PRO| MB Gigabyte MA78G-DS3H | RAM 2x1GB a 2x2 GB DDR2 800MHz PC6400 A-DATA | VGA ATi Gigabyte Radeon HD4850 512MB GDDR3 + AC L2 pro| HDD WESTERN DIGITAL Caviar SE16 320GB + SAMSUNG SpinPoint F1 1000GB | DVD ASUS DRW-2014S1T | PSU 500W Fortron Blue Storm II | MONITOR LCD 22" LCD LG Flatron W2242T-PF 1680x1050
NB: Lenovo ideaPad Y560 (core i3; r5730; 500gb;4gb ram )
kmsa
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 26.07.2006

PríspevokZaslal: Po 27.10.08 16:15Odpovedať s citátomNávrat hore

pekny clanok

pre neskusenych a neohodlanych tak je na vyber sapphire ....-11-.. model aka dual slot model

alebo od asus alebo gigabyte ktore maju na sebe uz znemenen chladice

dual slot mam a ani ho nepocut a far cry2 bezy na amxime pri dx10 1680x1050 plinulo

CPU: Intel E7200 momentalne default + freezer 7 pro | MB: Gigabyte GA-P35-DS3 rev. 2.0 F14 | RAM: A-DATA 4x1GB EE Vitesta | VGA: ATI Radeon HD4850 Sapphire Dual Slot | Monitor: BenQ E2200HD+17CTX | HDD: WD 3200AAKS + Maxtor 6Y080M0 80GB SATAII + 120GB ATA Barracuda | PSU: Corsair VX450W | Windows 7 Ultimate Sk | REPRO: Logitech X-210
+
IPhone 3GS JB 3.1.3 (new BR)
múdry sa postara o seba ale ešte múdrejši sa postara aj o druhých
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správuICQSkype
33joe
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 08.01.2007

PríspevokZaslal: Ut 28.10.08 7:30Odpovedať s citátomNávrat hore

no ja mam referenčne chladenie a tiež ho nepočujem , len tie teploty su vyssie

CPU AMD Phenom II. X4 960 black - 3000MHz + AC Freezer64 PRO| MB Gigabyte MA78G-DS3H | RAM 2x1GB a 2x2 GB DDR2 800MHz PC6400 A-DATA | VGA ATi Gigabyte Radeon HD4850 512MB GDDR3 + AC L2 pro| HDD WESTERN DIGITAL Caviar SE16 320GB + SAMSUNG SpinPoint F1 1000GB | DVD ASUS DRW-2014S1T | PSU 500W Fortron Blue Storm II | MONITOR LCD 22" LCD LG Flatron W2242T-PF 1680x1050
NB: Lenovo ideaPad Y560 (core i3; r5730; 500gb;4gb ram )
fuco
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 02.10.2006

PríspevokZaslal: Ut 28.10.08 12:15Odpovedať s citátomNávrat hore

no pekny clanok eXistenZ ale s tym pretaktovanim nic moc... ja som to dal z 625 na 700(catalyst vysen neda ale idem skusit este s rivatunerom) a pamate z 993 na 1122

Desktop: CPU: Intel C2D E7200 Cooler: AC Freezer 7 Pro MB: Asus P5Q-PRO VGA: ATI sapphire HD4850 RAM: OCZ DDR2 PC2-8000 /1000 MHz/2x2GB Platinum Edition HDD: Samsung HD753LJ 750GB LCD: Samsung SyncMaster 2232BW PSU: OCZ Stealth X Stream 500W DVD-RAM: Asus DRW-2014L1T Case: NOX COOLBAY Windows series Audio: Logitech x-230 Mys: A4TECH X-710BF Keyboard: Logitech Media Keyboard 600 Webcam+mic: Logitech S5500 pro OS: Windows XP PRO SP3 & Windows Vista Ultimate SP1 64bit
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správuOdoslať e-mailMSN
eXistenZ
Administrátor
Administrátor

Založený: 13.10.2006

PríspevokZaslal: Ut 28.10.08 13:00Odpovedať s citátomNávrat hore

A ide ti bez problémov?

Mne sa priamo v catalyste podarilo len 650 a 1050, v rivatuneri ide stabilne na 680 a 1100, zaujímavé. Ale stále mi to príde málo, možno gigabytka nejakým spôsobom tieto ATiny priškrcuje alebo čo...

Intel Core i5 2500k @ 4,5GHz + CM Hyper 212+ & TY140 | Corsair 2x4GB 1600MHz DDR3 | ASUS EAH 6950 2GB @ 6970 MOD @ 980/5900 + Prolimatech MK-13 & 2x Fractal 12cm | WD Caviar Blue 640GB | Fortron Black Power + MAGMA fan | DELL U2412M 24" 1920x1200 IPS | Logitech G11 Keyboard | A4Tech X750BK | Samsung Galaxy R i9103

Naposledy upravil eXistenZ dňa Po 08.03.10 21:02, celkom upravené 1 krát.
fuco
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 02.10.2006

PríspevokZaslal: Ut 28.10.08 13:33Odpovedať s citátomNávrat hore

jo mam to stabilne 3dmarky aj niekolko hodin crysis warhead na max detailoch(bez AA) bez akehokolvek problemu

Desktop: CPU: Intel C2D E7200 Cooler: AC Freezer 7 Pro MB: Asus P5Q-PRO VGA: ATI sapphire HD4850 RAM: OCZ DDR2 PC2-8000 /1000 MHz/2x2GB Platinum Edition HDD: Samsung HD753LJ 750GB LCD: Samsung SyncMaster 2232BW PSU: OCZ Stealth X Stream 500W DVD-RAM: Asus DRW-2014L1T Case: NOX COOLBAY Windows series Audio: Logitech x-230 Mys: A4TECH X-710BF Keyboard: Logitech Media Keyboard 600 Webcam+mic: Logitech S5500 pro OS: Windows XP PRO SP3 & Windows Vista Ultimate SP1 64bit
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správuOdoslať e-mailMSN
Daron
Administrátor
Administrátor

Založený: 08.08.2007
Vek: 24

PríspevokZaslal: Ne 09.11.08 17:35Odpovedať s citátomNávrat hore

existenz, moja palitka tiez nejde taktovat, a este nieco k tym odlepujucim sapasivom dodavanym k acceleru - treba prejst pamate gumov, normalnou gumou na ceruzky a budu drzat ako prilepene

Zablokovaný užívateľ
Zablokovaný užívateľ

Založený: 02.01.2006

PríspevokZaslal: Ut 11.11.08 15:21Odpovedať s citátomNávrat hore

existenz, tie pasivy od Thermalu, ktore su to presne ?

su to tieto nie ?
http://www.tntrade.sk/thermaltake-cl-c0026-bga1-memory-heasink-al_d11993.html

neviem najst ziadny obchod, kde ich normalne predavaju, skadial si ich bral ty ?

potrebujem totiz nieco na napatove regulatory a neviem nejako nic vhodne najst, naj by to bolo nieco z tichepc.sk , ale tam nic
Daron
Administrátor
Administrátor

Založený: 08.08.2007
Vek: 24

PríspevokZaslal: Ut 11.11.08 20:26Odpovedať s citátomNávrat hore

tu mas z tichepc.sk
http://www.tichepc.sk/produkt/Thermalright-8800GT-PWN-Heatsinks-2469.html

a tu mas dalsie
http://www.tichepc.sk/produkt/Cooltek-VGA-RAM-Cooler-Alu-2545.html

Zablokovaný užívateľ
Zablokovaný užívateľ

Založený: 02.01.2006

PríspevokZaslal: Ut 11.11.08 21:53Odpovedať s citátomNávrat hore

dakujem, tie Thermalright 8800GT PWN Heatsinks som tam videl, ale zdali sa mi velke , avsak tie coolteky som nevidel, takze tie zoberiem
Qcko
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 20.11.2008

PríspevokZaslal: Št 20.11.08 16:55Odpovedať s citátomNávrat hore

Zdravim, presne podla tohoto navodu som si nainstaloval Accelero Twin Turbo na svoju Ati HD4850...sedi perfektne, dufam, ze tie pasivy od Accelera budu drzat na mieste (pregumoval som to tam )...

...kazdopadne taka otazka, ma to 2 vetraky a kabel, ktory nepasuje do origos slotu na grafike (tie 2 koliky), bola tam redukcia na napatovy kabel priamo zo zdroja (tak som to napojil tam)...ale takto nemoze to Accelero prisposobovat otacky vykonu karty...ma s tym niekto skusenost, alebo je to zapojenie OK (proste Accelero ide stale rovnakou rychlostou)...
deCode666
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 09.01.2008

PríspevokZaslal: Po 05.01.09 2:06Odpovedať s citátomNávrat hore

Zdravim, ja len tak, ze ci je nutne tam mat tie plastove stlpiky ... ci sa stane nieco, ak tich tam mat nebudem

PC : MB Gigabyte GA-EP35-DS4 CPU Intel C2D E8400 (OC 3.6GHz)Noctua NH-U12P RAM DDRAM2 4x1GB Kingston 800 CL5 HDD WD 320GB VGA Gigabyte HD6850 OC PSU Seasonic X560 560W DVD-RW Samsung S223F CASE Thermaltake Soprano VB1000SWS + 2xNoctua NF-P12 MOUSE A4 Tech optical Gamer X-710F
"Get that legless witch outta here!!!"
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správuOdoslať e-mailICQ
OmeGa
Moderátor
Moderátor

Založený: 13.01.2007

PríspevokZaslal: Po 05.01.09 2:12Odpovedať s citátomNávrat hore

nie nestane, heatpipe budu trochu viac namahane, a na jadro bude vyvyjany vacsi tlak, je mozne ze ho mozes poskodit, ale je to nepravdepodobne.

PC: ASUS P5B deluxe, E8200 @ 3.6GHz @ 1.1675V, ATi 4670, WD 640GB Samsung 2TB, SB Audigy 2 @ kX drivers, Leadtek DTV 2000H; NB: Fujitsu Siemens Amilo Pi 2530; Foto: Canon EOS 500D @ Tamron VC 17-50mm F/2.8 & Tamron 55-200 F/4-5.6
Neposkytujem poradenstvo cez ICQ
"You have not lived, until you found something worth dying for"

Ak nieco potrebujete a dlhsie sa neozyvam, skuste IRC
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správuOdoslať e-mailICQJabberZobraziť autorove WWW stránky
piskvorko
Zablokovaný užívateľ
Zablokovaný užívateľ

Založený: 26.07.2007

PríspevokZaslal: Po 05.01.09 2:15Odpovedať s citátomNávrat hore

kolko slotov ti zabera teraz vga
Zaslať odpoveď