IT NEWS PC REVUE PC FORUM FreeBSDInternet time: @297
Obsah fóra
Pravidlá  •  Kontakt  •  Prihlásenie  •  Registrácia

Sprostredkovávajte hypotéky

Začnite sprostredkovávať hypotéky s úspešným hypotekárnym centrom! www.SprostredkovanieUverov.sk

Spoločnosti Online s.r.o.

Ponúkame čisté spoločnosti. Obchodný register vybavíme za vás! www.spolecnostionline.cz

Auto žiarovky - dobré ceny

Vyššia svietivosť, dlhšia životnosť. Lepšie osvetlenie pre vyššiu bezpečnosť. www.autok.sk

Dajte zbohom celulitíde

S novinkami radu NIVEA Q10 plus môžete hodiť celulitídu za hlavu. www.NIVEA.sk

Zhoď nadbytočné kilogramy

Rýchlo. Jednoducho. Trvalo. Za pomoci naturálnych produktov ! www.janinblog.com

Dual boot

Zaslať odpoveď
AutorSpráva
maroferik
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 16.02.2011

PríspevokZaslal: St 11.05.11 15:23Odpovedať s citátomNávrat hore

Ahojte
Chcel by som sa spytat ako vlastne funguje dual boot. Mam windows 7 a chcel by som si dat aj linux. Co sa stane po dual boote ako budem moct prepinat medzi tymito dvoma OS? Ako budu na sebe zavisle a bude sa dat vymazat linux po instalacii?

Dakujem
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správu
Ďuri
Administrátor
Administrátor

Založený: 11.08.2007

PríspevokZaslal: St 11.05.11 15:53Odpovedať s citátomNávrat hore

Operacne systemy nainstalujes na rozne particie (diskove oddiely), pripadne na rozne disky. Funguju potom nezavisle od seba, jeden o druhom vobec nemusi vediet.
V MBR a na niektorej z particii mas nainstalovany taky maly program, ktory sa vola bootloader, ten zabezpecuje samotny boot operacneho systemu. Windows ma vlastny, pri dualboote sa to zvykne riesit tak, ze sa nainstaluje ten Linuxovy (vacsinou GRUB), ktory ti pri zapinani PC da na vyber, ci chces nabootovat Linux alebo Windows, to sa riesi pri instalacii.
Ked potom budes chciet odstranit Linux, jednoducho sformatujes jeho particiu a z DVD Windowsu obnovis spominany Windowsacky zavadzac.

Ak sa chces s Linuxom len zoznamit, mozno prijatelnejsia moznost bude pre teba virtualizacia, kedy budes moct pouzivat oba OS naraz, len nie celkom plnohodnotne.
Vacsina Linuxovych distier ma nejaku tu dokumentaciu, odporucam googlit predtym, ako sa na nieco opytas.
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správuJabberSkype
maroferik
Užívateľ
Užívateľ

PríspevokZaslal: St 11.05.11 17:18Odpovedať s citátomNávrat hore

Takze mam normalne cez BIOS nainstalovat linux nastavit aku cast HDD dostane a potom mam na linux nainstalovat aj grub? Musi byt disk rozdeleny cez nejaky program ako partition magic alebo to mozem spravit normalne cez spravu pocitaca a moze sa stat ze ak som odobral 10giga z decka na ktorom bol windows ze sa vymaze? lebo oni pracuju v roznych formatoch a to by asi nerobilo dobrotu
Ďuri
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: St 11.05.11 17:27Odpovedať s citátomNávrat hore

Radsej cez "nejaky program". Ked si pri nabootovani systemu z CD zvolis, ze chces pred instalaciou Linuxove distro vyskusat, spusti sa ti OS z CD. V nom si najdes takyto program, casto to byva GParted. Tam si disk rozdelis, bude to dlho trvat. Instalacia GRUBu sa ti ponukne pri instalacii OS. Operacny system sa neinstaluje "cez BIOS". Nad tou virtualizaciou si neuvazoval?
maroferik
Užívateľ
Užívateľ

PríspevokZaslal: St 11.05.11 17:40Odpovedať s citátomNávrat hore

Ja sa chcem s linuxom vyhrat naucit sa v nom nove veci takze virtualizacia asi nie.

Takze rozdelit HDD nabootovat linux z CD alebo ho rozdelit az cez ten program v linuxe?
Ďuri
Administrátor
Administrátor

PríspevokZaslal: St 11.05.11 17:44Odpovedať s citátomNávrat hore

To je jedno.
maroferik
Užívateľ
Užívateľ