IT NEWS PC REVUE PC FORUM FreeBSDInternet time: @247
Obsah fóra
Pravidlá  •  Kontakt  •  Prihlásenie  •  Registrácia

Dala som si poradiť

O moje peniaze je postarané. A o vaše? www.partnersgroup.sk

Top novinka v O2 e-shope

Objednajte si dlhoočakávaný Samsung Galaxy S III. V e-shope za 589,63 € pausal.o2.sk

Spoločnosti Online s.r.o.

Ponúkame čisté spoločnosti. Obchodný register vybavíme za vás! www.spolecnostionline.cz

Rýchla online pôžička.

Až do výšky 1500 €, bez uvedenia účelu a dodatočných poplatkov. www.proficredit.sk

Auto žiarovky - dobré ceny

Vyššia svietivosť, dlhšia životnosť. Lepšie osvetlenie pre vyššiu bezpečnosť. www.autok.sk

Delphi - taby

Zaslať odpoveď
AutorSpráva
LordMMX
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 12.05.2007
Vek: 20

PríspevokZaslal: Pi 26.06.09 2:11Odpovedať s citátomNávrat hore

Potrebujem vašu radu. Chcem v programe vytvoriť niečo ako sú taby /záložky alebo nwm jak to ešte nazvať/ v mozilla firefoxe. Proste aby som v jednom okne programu mohol mať otvorených viac dokumentov naraz.

ešte by som sa chcel jednou cestou spýtať ako spraviť to aby program pri ukladaní dokumentov automaticky priradil príponu a pri otváraní podľa prípony zvolil či sa jedná o richtext alebo klasický "čistý" text.

kto mi vie helfnúť??

Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ

Založený: 11.01.2009

PríspevokZaslal: Pi 26.06.09 9:45Odpovedať s citátomNávrat hore

Na tvorenie záložiek sa využíva komponent PageControl alebo TabControl (oba sa nachádzajú vo Win32).
Na tvoj účel by som použil PageControl. Novú záložku vytvoríš pravým kliknutím na PageControl a NewPage. Alebo prgramovo takto:
kód:
var
  novaZalozka: TTabSheet;

begin

novaZalozka:= TTabSheet.Create(PageControl1);
  novaZalozka.Visible:= True;
  novaZalozka.Caption:= 'Názov záložky';
  novaZalozka.PageControl:= PageControl1;
  PageControl1.ActivePage:= novaZalozka;          // nastavenie novej záložky na aktívnu

end;

Potom na záložky môžeš programovo za behu vytvárať ovládacie prvky, napríklad takto (na ukážku iba jeden button):
kód:
var
  b: TButton;

begin
  b:= TButton.Create(PageControl1.ActivePage);
  b.Parent:= PageControl1.ActivePage;    // vytvorí ho na aktuálnej záložke. Pre prvú by si napísal PageControl1.Pages[0];
  b.Width:= 50;
  b.Height:= 20;
  b.Left:= 20;
  b.Top:= 20;
  b.Caption:= 'OK';
end;

Tak ďalej by si to už mal zvládnuť, teraz priradenie prípony.
Na ukladanie dokumentov použi komponent SaveDialog. V Object Inspector-e klikni na Filter a v tomto dialógu si môžeš vytvoriť vlastné možností prípon, ktoré tvoja aplikácia dokáže otvárať (tie isté, ktoré nastavíš pre SaveDialog navrhujem zvoliť aj pre OpenDialog). Názorná ukážka:
kód:
Textový súbor (*.txt)           |           *.txt
Všetky súbory (*.*)             |           *.*

Štandardnú príponu, ktorá by sa mala ukladať najčastejšie, napíš ako prvú, aby sa zobrazila ako prvá v SaveDialog-u. V každom ukladacom dialógu by namala chýbať možnosť *.*, pretože užívateľ môže chcieť uložiť dokument už do nejakého iného existujúceho súboru, ktorý môže mať inú príponu (ktorú by si mu napríklad zabudol ponúknuť), trebars *.dat
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správuICQ
LordMMX
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 12.05.2007
Vek: 20

PríspevokZaslal: Pi 26.06.09 13:49Odpovedať s citátomNávrat hore

ďakujem za komplet zdrojový kód, ale má to jeden drobný háčik

Ja chcem dosiahnúť to, aby pri otvorení textového dokumentu bola vytvorená záložka, pri otvorení ďalšieho, ďalšia záložka, a pri vytvorení nového prázdneho dokumentu sa vytvorila ďalšia záložka ... a aby aj ukladanie fungovalo takým štýlom že sa uloží len aktívna záložka. a ešte docieliť to aby sa 2 kliknutiami záložka zavrela.
asi chcem moc, čo? =) ak si to popísal vyššie tak sorry, len zbežne som ten zdroják prebehol. A asi by bol lepší TabControl ako Page Control, nie?

priradenie prípony som sprevádzkoval ako si napísal , dík. Avšak ide o to, aby program pri otvorení trebars "Prazdnydoc.txt" nastavil komponent "Richedit" tak, aby položka "Plaintext" bola na "True" a pri otvorení "prazdnydoc.RTF" bola položka Plaintext nastavená na FALSE.

Ja sa s tým naťahujem už asi 2 mesiace a som v koncoch... bol by som ti vďačný za pomoc

Zaslať odpoveď