IT NEWS PC REVUE PC FORUM FreeBSDInternet time: @241
Obsah fóra
Pravidlá  •  Kontakt  •  Prihlásenie  •  Registrácia

Top novinka v O2 e-shope

Objednajte si dlhoočakávaný Samsung Galaxy S III. V e-shope za 589,63 € pausal.o2.sk

Sprostredkovávajte hypotéky

Začnite sprostredkovávať hypotéky s úspešným hypotekárnym centrom! www.SprostredkovanieUverov.sk

Poistenie presne pre Vás

Využite naše komplexné služby, sme tu práve pre Vás - presvedčte sa. www.uniqa.sk

Priprav sa na futbalové EURO

Exkluzívna súťaž o Ford Fiesta! Kurzová superponuka a bonus 100€ https://www.tipsport.sk

Zaregistruj sa!

Tvoj názor stojí peniaze. Vyplňte dotazník a zarobte si! www.marketagent.com

delphi, mohol by mi niekto pomoct?? trojciferne čisla

Zaslať odpoveď
AutorSpráva
crystal131
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 18.05.2009

PríspevokZaslal: So 15.01.11 23:56Odpovedať s citátomNávrat hore

zdravím, nevie mi niekto pomoct s príkazmi??
do editu mám zadávať nejaké celé čislo y. ktoré trojciferné čísla maju daný ciferný sučet y? (napr, že ak dáme vstup 3 tak výstup budú tri jednotky). tie trojciferné čisla sa maju vytvoriť po jednotlivých číslach s použitím cyklov FOR, alebo každé takéto číslo podelíme na cifry a zistíme či nám vyhovuje.
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správu
shiro
Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ

Založený: 12.10.2006

PríspevokZaslal: Ne 16.01.11 0:01Odpovedať s citátomNávrat hore

na to chodis do skoly aby si si vedel sam robit domace ulohy.

AMD Phenom II 955 BE 3.2GHz, 4GB RAM DDR3-1333 A-Data, MB Gigabyte MA-770T-UD3P, Kingston SSDNow V 64GB 2.Gen., WD 640GB + WD 1TB, Gigabyte GeForce GTX275 896MB, 2xDVD+-RW NEC 7173, LCD BenQ G2400Wa 24", MS Wireless optical mouse 2.0A, Keyboard Prestigio, Creative SBS 380 2.1
ac.milan
Administrátor
Administrátor

Založený: 17.04.2008
Vek: 25

PríspevokZaslal: Ne 16.01.11 1:10Odpovedať s citátomNávrat hore

shiro relax, da sa to riesit, staci ked crystal napise, co uz ma momentalne spravene, hotove a s ktorou castou ulohy konkretne si nevie dat rady, teda co chce, aby sme mu pomohli,alebo spravili.

PC: Gigabyte GA-M52L-S3 / Athlon II X3 445 @ 3,1GHz / AM1 2x2GB DDR2 800 MHz / (RMA) Gigabyte HD7750 1GB OC@880MHz (RMA) / Seagate 7200.12 500GB / Creative Audigy SE / Fortron GP 350W 80+ / 24" BenQ G2420HDBL / Genius SP-HF1800A
NB: MSI M670X-091SK ( 2x1GB DDR2 667MHz )
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správuICQSkypeZobraziť autorove WWW stránky
Fico
Skúsený užívateľ
Skúsený užívateľ

Založený: 11.01.2009

PríspevokZaslal: Ne 16.01.11 11:05Odpovedať s citátomNávrat hore

Napísal by som ti to celé, lebo to nie je ťažké, ale asi by ma týto predo mnou zdrbali ( koniec koncov majú pravdu )

1.) vstup editu je uložený ako string, napriek tomu, že tam vložíš celé číslo. Keďže s ním chceš pracovať ako s celým číslom, treba ho skonvertovať:
kód:
celeCislo := StrToInt( edit1.Text );

Zvykne sa to ešte ošetrovať blokom try/finally, kôli nesprávnemu vstupu, ale keď sa to ešte neučili, tak to nechaj tak

2.) všetky trojciferné čísla prejdeš v cykle for takto:
kód:
for i:= 100 to 999 do

3.) v tomto cykle budeš počítať ciferný súčet jednotlivých trojciferných čísel a to takto, že ich prevedieš na string a pracuješ s každým znakom zvlášť:
kód:
  // cifra je string
cifra := IntToStr( i );
  // sucet je integer
sucet := StrToInt( cifra[1] ) + StrToInt( cifra[2] ) + StrToInt( cifra[3] );

Existuje jednoduchší spôsob, ako previesť jednociferné číslo na reťazec, ale neviem, či by si to pochopil, tak radšej použi tento spôsob.

4.) nakoniec už len porovnaj celeCislo a sucet a ak sa rovnajú, výsledok si ulož napr do TMemo komponentu:
kód:
Memo1.Lines.Add( IntToStr( i ) );

Ak budeš mať konkrétny problém, tak to už by nemalo byť proti pravidlám, takže smelo sa pýtaj.
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správuICQ
crystal131
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 18.05.2009

PríspevokZaslal: Ne 23.01.11 16:38Odpovedať s citátomNávrat hore

pardón ak ste to zle pochopili, nechcel som aby ste mi vypisovali kompletný príkaz, súčet čísel mám, len neviem s akým príkazom mám ten súčet rozložiť...mám edit, napíšem tam napr. 1451, v label1.caption mi vyhodí súčet 11 a ešte ten súčet potrebujem rozložiť na tri čísla, asi to dám do memo.lines, aký príkaz sa nato používa? takisto cyklus?
prohibit
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 03.01.2011

PríspevokZaslal: Po 24.01.11 16:32Odpovedať s citátomNávrat hore

crystal131 napísal:
pardón ak ste to zle pochopili, nechcel som aby ste mi vypisovali kompletný príkaz, súčet čísel mám, len neviem s akým príkazom mám ten súčet rozložiť...mám edit, napíšem tam napr. 1451, v label1.caption mi vyhodí súčet 11 a ešte ten súčet potrebujem rozložiť na tri čísla, asi to dám do memo.lines, aký príkaz sa nato používa? takisto cyklus?
tak po prve, ciferny sucet 1451 nie je 11 ale 13, na to mi ani vysoku skolu netreba. Po druhe, v prvom prispevku si pisal ine zadanie, tak neviem preco ratas ciferny sucet vstupu. Podla prveho zadania sa tento sucet uz zadaval, a teda ti malo "vyplut" 1451 a nie sucet tychto cifier. Po tretie, takymto uvazovanim (spravit sucet a rozkladat ho) nenajdes vsetky moznosti. V prvom prispevku si si dal priklad s trojkou. Ze zadam 3 a vypluje mi 111. Ale nenajdes moznost 120, nenajdes 210, nenajdes 102, ani 201 a nenajdes ani 300. Takze to pekne prechadzaj cyklom pre vsetky trojciferne cisla ako ti bolo povedane (aj ten rozsah by sa dal zoptimalizovat ked trosku pouzijes matiku)
juho
Zablokovaný užívateľ
Zablokovaný užívateľ

Založený: 16.05.2007

PríspevokZaslal: Po 07.02.11 19:54Odpovedať s citátomNávrat hore

prohibit napísal:
tak po prve, ciferny sucet 1451 nie je 11 ale 13, na to mi ani vysoku skolu netreba
no skus ijst na vysoku skolu a vysvetlit im ze preco je to tak? 1+4=5 5+1=6 => 5+6=11 hmm tak to potom jak ti to stale vychadza 13? to aku zakladnu skolu si navstevoval?
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správuOdoslať e-mail
Zaslať odpoveď