IT NEWS PC REVUE PC FORUM FreeBSDInternet time: @796
Obsah fóra
Pravidlá  •  Kontakt  •  Prihlásenie  •  Registrácia

Denné tábory v Žiline

so zahraničnými lektormi, ktorí z angličtiny urobia deťom hračku. www.viveus.sk

Fotosúťaž Milujem svoju prácu

Zachyťte nevšedné chvíle zo života vašej kancelárie a hrajte o hodnotné ceny www.westendtower.sk

Neuveriteľne lacná .sk doména

Rýchla registrácia domén za výborné ceny. www.exohosting.sk

Spoločnosti Online s.r.o.

Ponúkame čisté spoločnosti. Obchodný register vybavíme za vás! www.spolecnostionline.cz

Štýlové dámske dreváky

Vynikajúca kvalita, bezkonkurenčné ceny. Široký výber na Slovensku. www.lacnetopanky.sk

Cisco Packet Tracer II.

Zaslať odpoveď
AutorSpráva
majky358
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 02.06.2008
Vek: 18

PríspevokZaslal: Pi 27.05.11 19:04Odpovedať s citátomNávrat hore

Cisco router Password Recovery

1. Uvedený prípad, na smerovači máte nastavené heslo, toto heslo nejakou náhodou zabudnete . Čo potom robiť ?

2. Správca servera nastavil príkaz:

Router(config)#enable secret "heslo"

Ako obnoviť toto heslo ? Tento príkaz je uložený v startup configu, ktorý sa číta z NVRAM pri bootovani.
Hlavná podstata tohto problému spočíva vtom, že musíte byť na smerovač pripojený priamo, nie cez internet !
Keďže sa dostanete len do uživateľského módu, veľa možností tu nemáte.

3. Treba sa dostať "rommon" (recovery módu), dostaneme sa doň, že pri bootovaní smerovača stlačíme ctrl + break.
V tomto móde nefungujú nejaké klasické príkazy ani presný help. Avšak máme možnosť vykonávať nastavenia na smerovači.

4. Pokúsime sa o to aby smerovač pri bootovani nehľadal startup config v NVRAM alebo aby tento krok preskočil.
Rôzny smerovač, rôzna verzia vtomto najlepšie pomôže google Verziu systému zistíte podľa logu, ktorý vám vypíše po boote zariadenia. Ide o to zmeniť register, ktorý to má na starosti.
Napr. pre smerovače (typ) v Packet Traceri funguje register 0x2142 .

5. Zadáme príkaz:

rommon 1 > confreg 0x2142

6. Následne nabootujeme smerovač:

rommon 2 > boot

7. Dostaneme sa do config módu a jednoducho vytvoríme nové heslo so easy ... ešte zmeníme register na defaultný:

Router(config)#config-register 0x2102

8. Cez exit sa vrátime do privilegovaného módu a zkopírujeme bežiaci cfg do startupu.

Router#copy running-config startup-config
Destination filename [startup-config]?
Building configuration...
[OK]

9. Heslo je obnovené

Pre zálohovanie cfg súborov sa dá využiť napr. jednoduchý text. doc kde si nakopírujeme konfiguráciu, treba dať pozor na jej úpravu ! (porty, heslo...) Druhá možnosť je napr. nakopírovať tento súbor na TFTP server ! Taktiež takýmto spôsobom môžeme kopírovať súbory z FLASH pamäte.

Router#show flash

System flash directory:
File Length Name/status
3 5571584 c2600-i-mz.122-28.bin
2 28282 sigdef-category.xml
1 227537 sigdef-default.xml
[5827403 bytes used, 58188981 available, 64016384 total]
63488K bytes of processor board System flash (Read/Write)

V PT si vytvoríme smerovač a server, na ktorom beží TFTP služba.
Obidve zariadenia prepojíme, nastavíme "fastether" port, na serveri nastavíme IP adresu ....
Keď máme odozvu, využijeme kopírovanie :

Router#copy running-config tftp
alebo

Router#copy flash tftp
Source filename []? c2600-i-mz.122-28.bin
Address or name of remote host []? ip
ďalej názov súboru na TFTP c2600-i-mz.122-28.bin

...pokračujeme podľa krokov . Súbor sa po uspešnom kopírovaní zobrazí v TFTP liste. Ak chceme kopírovať zo serveru na smerovač len zmeníme príkaz "z tftp do flash" .
Cisco smerovače nevedie pracovať s FTP !
Enjoy networking, tut by majky

Užívateľ
Užívateľ

Založený: 02.09.2007
Vek: 19

PríspevokZaslal: Pi 27.05.11 22:51Odpovedať s citátomNávrat hore

Na praxi som sa bavil týmto programom, ale nemohol som to rozbehať.
Na začiatok som si dal ako WAN sieť. Zaň som chcel pichnuť nejaký router, a potom server. Problem je ale ten, že server ma iba jeden vstup RJ45 a zo serveru neviem dalej vetviť do switchu a nasledne do prac. stanic....

I dream. I dream I’m floating on the surface of my own life, watching it unfold, observing it.
I’m the outsider, looking in.
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správuOdoslať e-mailSkypeGoogle Talk
majky358
Užívateľ
Užívateľ

Založený: 02.06.2008
Vek: 18

PríspevokZaslal: So 28.05.11 10:14Odpovedať s citátomNávrat hore

Qpkqkma napísal:
Na praxi som sa bavil týmto programom, ale nemohol som to rozbehať.
Na začiatok som si dal ako WAN sieť. Zaň som chcel pichnuť nejaký router, a potom server. Problem je ale ten, že server ma iba jeden vstup RJ45 a zo serveru neviem dalej vetviť do switchu a nasledne do prac. stanic....

Server ber ako koncové zariadenie, zaň si daj aj napr. switch a tam si môžeš vytvoriť LAN sieť, prípadne ďalej si hoď smerovač a sprav WAN sieť. Alebo si miesto FA portu na serveri daj wifi modul

Užívateľ
Užívateľ

Založený: 02.09.2007
Vek: 19

PríspevokZaslal: So 28.05.11 14:18Odpovedať s citátomNávrat hore

server aj tak berem. diky poskušam

I dream. I dream I’m floating on the surface of my own life, watching it unfold, observing it.
I’m the outsider, looking in.
Zobraziť informácie o autoroviOdoslať súkromnú správuOdoslať e-mailSkypeGoogle Talk
Zaslať odpoveď