| Autor | Správa |
Jerry19
 Užívateľ
 Založený: 11.08.2006 Príspevky: 368
 | Zaslal: St 28.10.09 14:23 |   |
Zemnou sluckou ti nemusi vobec vznikat len 50Hz brum. Kedze v sieti mozes mat rozne vyssie harmonicke a sum a ked sa tento uzatvara cez usek vodica N alebo PE, ktory je spolocny aj pre zosik, teda cez spolocnu impedanciu tak sa to prejavi, ten ubytok napatia na spolocnej impedancii sposobeny prudom napr. notebooku. A PC a notebooky ani zdaleka neodoberaju sinusovy prud, ak mas modernejsi zdroj v PC ktory ma aktivne PFC tak zalezi na kvalite toho PFC a podla toho ten zdroj odobera prud viac alebo menej bliziaci sa k idealnej sinusovke a nesposobuje rusenie a vyssie harmonicke zlozky prudu z neho neprenikaju do siete a nesposobuju problemy.
Dokonca je malo pravdepodobne ze ti tam vznikne 50Hz brum koli zemnej slucke. Pretoze 50Hz tecie vsade aj do PC aj do zdroja pre zosik. Narozdiel od vyssich harmonickych, ktore tecu do zdroja PC/notebooku a su tymto zdrojom vyvolane.
Citlivost sluchadiel je vacsia ako reproduktorov. celok reproduktory + zosilnovac to je ale uz vec ina, samozrejme ked pouzijes zosik co ma zosilnenie 50x tak je to citlivejsie. Pri zosilnovacoch k PC je ale vhodne mat co najnizsie zosilnenie aby zbytocne nevynikzal sum a aby netrebalo znizovat intenzitu signalu na vstupe, ako som uz pisal. Pretoze ked mas amplitu signalu zo zvukovky 1,8V a zosik potrebuje pustat do reprakov pri plnom vykone signal s amplitidou povedzme 20V tak nepotrebujes velke zosilnenie aby mal zosik. Staci cca 10x. Je pritom nevhodne znizit intenzitu signalu na vstupe zosiku a pouzivat zosik ktory mazosilnenie 20x alebo este viac.
Dalsia vec su integrovane zosilnovace TDA...
| citácia: | | Naprostá většina IO je optimalizována na určité zesílení. Udávaný šum na výstupu zesilovačů byl přímo úměrný zesílení IO. Jinak řečeno: vstupní obvod běžných nf zesilovačů šumí řádově stejně. Šum na výstupu IO je tím větší, čím má IO větší zesílení. Protože u zesilovače k PC vystačíme se zesílením 3 až 5, je vhodné vybrat IO s co nejmenším zesílením. |
Nebudes mat vzdy rovnaky SNR ako pises. Lebo ako som ja uz pisal. Ked signal zo zvukovky zoslabis, pomocou mixera alebo winampu tak ozslabis uzitocny signal ale sum jev podstate rovnaky a teda zhorsis SNR. Zoslabovat ho mozes preto, ze mas zosik s velkym zosilnenim, a potrebujes slabsi signal na vstup. Tam je samozrejme vhodnejsie zoslabovat signal tak, ze pouzijes odporovy delic alebo trimer na vstupe zosiku, aby sa tlmil aj signal aj sum. No a dalsia vec je ze a jsamotny zosik, ked sa jedno o integrovany zosik ma vacsie skreslenie ak ma vacsie zosilnenie. Ako som tu uz citoval hore.
Neni vobec pravda ze zemnou sluckou ti vznika len brum (50Hz). Zemnou sluckou ti vznika taky sum aky sposobuju rozne harmonicke zlozky prudu na spolocnej impedancii zdroja a obete rusenia. Teda spolocnom useku napajacich privodov napr. Precitaj si PDF co som sem dal. Ked chces vediet viac mozem ti poslat aj skripta k EMC.
To ze je rozdiel v tom ci regulujes hlasitost pomocou mixera alebo winampu, teda softvarovo a ci regulujes nejakym knoflikom na zosilnovaci alebo predzosilnovaci som presne pisal a pisal som ze je vhodne mat vo windowse vsade nastavenu maximalnu.
Co as tyka brumu (50Hz) Te najcastejsie vznika ked je zle tieneny signalovy kabel, su pouzite smejdacke cinske cinch konektory a teda je zly kontakt= zas zle tienenie. Nieco ej niekde zle uzemnene, resp zle odtienene a indukuje sa na tom 50Hz ako na antene. Signalovy kabel co ide do vstupu zosiku, ked nema dobre tienenie a dobre uzemnene, je vlastne ako antena a na neja sa naindukuje napatie od pola, vyholaneho prudmi, ktore tecu inymi kablami a najvacsie prudy a teda aj polia su od kablov napajacich, kde je 50Hz. KEd sa dotknem vstupu zosiku, tiez zacne brumiet 50Hz, lebo spravim zo seba antenu. KEd som blizko nejakeho vysielaca mozem tak chytat aj nejake radio co vysiela na AM. Toto urcite nie je sposobene zemnou sluckou, vratane brumu.
Ak nieco tvrdis. Napr. ze sluckou nevznika sum ale brum, mohol by si napisat aj preco si to myslis, lebo inak je tvoj nazor nezaujimavy, ak neobjasnis ako si k nemu prisiel a preco to tak ej podla teba. |
| |
  |
 |
KocuR
 Moderátor
 Založený: 14.12.2005 Príspevky: 7066 Bydlisko: Stropkov, Košice Vek: 25
 |
Nikde som netvrdil že budeš mať stále rovnaký SNR, ešte raz si prečítaj čo som napísal. Rušenie nie je noise, noise je šum. A tebe ide zo zvukovky rušenie zo zdroja so stále rovnakou úrovňou, bez ohľadu na to čo ty nastavíš vo windowse, a tam už potom nehrá rolu ako máš ďalej nastavené zisky OZ a samotného zosilňovača, rušenie bude mať stále rovnakú intenzitu oproti intenzite signálu. O tom som ja hovoril, nie o SNR, to totiž nehrá žiadnu rolu pokiaľ ide o zemnú slučku.
Taktiež nie je dobré mať vo windowse nastavenú všade maximálnu hodnotu hlasitosti, síce tým dosiahneš maximálny SNR, ale v istých prípadoch môžeš hnať výstupnú časť integrovaného kodeku, alebo OZ na zvukovke do limitácie kedy už skresľuje, no to je vždy závislé od driverov a od nastavenia zvukovky. Na starých AC'97 je prakticky nemožné fungovať na maximálnej hlasitosti.
Skripta k EMC nechcem, ak by som chcel vyberiem si ten predmet, radšej som si dal automobilovú elektroniku
BTW: keď tak čítam ten materiál od teba tak tam máš popísaný aj presne tento prípad, konkrétne ide o prípad spoločného napájacieho zdroja a galvanickej väzby cez spoločné vodiče, v prípade zariadení s nízkou spotrebou ako je myš by bol totiž prenos rušenia cez výstup zdroja na vstup (hlavne v prípade spínaného zdroja) ozaj zanedbateľný.
A princíp spínaných zdrojov a PFC mi vysvetľovať nemusíš, výkonovú elektroniku mám úspešne za sebou.
a prečo si myslím že zemnou slučkou vzniká brum?
"Low current wiring is particularly susceptible to ground loops. If two pieces of audio equipment are plugged into different power outlets, there will often be a difference in their respective ground potentials. If a signal is passed from one to the other via an audio connection with the ground wire intact, this potential difference causes a spurious current through the cables, creating an audible buzz at the AC mains base frequency (50 or 60 Hz) and the harmonics thereof (120 Hz, 240 Hz, and so on), called mains hum." |
_________________ AthlonX2_3800+@1.1V;ZalmanCNPS7500AlCu;MSI_K9N_Platinum;4G_DDR2;GF7600GS@620/1100;320GB;tuned_LC_Powa420W;silenced_A+Trooper;2xNoctuaNF-S12;tuned_Audigy;SamsungSM2033;LogiMedia+G5;tkaudio_poweredbyTVM(for now)
AthlonII_255@1,125V;BEboxCooler;MSI760GM-E51;2G_DDR3;160GB;tuned_Fortron400W;tuned_hovnocase;AC12025;AcerAL1916W;GeniusSP-HF1250x;DeLux_keyboard;MSmouse
LenovoG550:C2D_T6500;G105m;4G_DDR3;320GB;LogiM705;PortaPro ... ... ... internet & IPTV connection by Antik (70/70Mbps)
Naposledy upravil KocuR dňa Št 29.10.09 0:49, celkom upravené 1 krát. | |
    |
 |
Jerry19
 Užívateľ
 Založený: 11.08.2006 Príspevky: 368
 |
Ano ja rozlisujem rusenie a sum. Len som pisal aj o ruseni aj o sume. To neznamena ze sa u mna rusenie=sum.
Ano rusenie zo zdroja ide do zvukovky ale zalezi na tom ako mam nastavenu hlasitost nie len koli odstupu sumu od signalu ale aj koli odstupu rusenia od signalu, cim je signal silnejsi tak tym menej v nom vynika rusenie a aj sum, pretoze aj rusenie aj sum maju stale rovnaku uroven ked menis hlasitost niekde v mixeri alebo winampe (resp sa menia ale len trosku).
Ak mas nastavenu malu hlasitost v PC tak viacej splyva rusenie a sum s uzitocnym signalom a naviac musis pouzit zosilnovac s vacsim zosilnenim (lebo zo zvukovky ide slabsi signal) a zosilnovace s vacsim zosilnenim maju tiez vacsie skreslenie hlavne to plati pri integrovanych zosikoch. Takze nie len ze si kazis zvuk tym ze ti viacej splyva sum a rusenie so signalom ale si ho potom este kazis aj zosilnovacom s velkym zosilnenim.
Sum je sum. To nema so zemnou sluckou nic. To ano. To som ale ani netvrdil.
Vo Windowse je dobre mat nastavene maximum. Lenze treba pouzivat replaygain vo winampe a mat nastavenu vhodnu hlasitost na MP3 a ostatnych audio suboroch tzn. nie 99dB ale 85.
Alebo pouzit MP3gain a nastavit si hlasitost MP3 tak aby nebol clipping.(pozor na softy, ktore normalizuju zvuk aj vramci jednej skladby. Tzn. tiche pasaze zosilnia tak aby mala cela MP3 rovnak uhlasitost, taketosofty vobec neodporucam)
Ked mas poriadnu zvukovku a poriadne ovladace zapnes si VU meter a vidis ze aka je hlasitost.
AC97 ani nespominaj na tuto temu sa odmietam bavit.
Autoelektronika je tiez zaujimava.  |
| |
  |
 |
rbclass
 Užívateľ
 Založený: 03.10.2008 Príspevky: 3
 | Zaslal: Pi 06.08.10 22:41 |   |
zdravim pani..toto postihlo aj mna na behringerB3031A..je mozne ze to robi aj nesymetricky kabel co mam? zvukovku mam v plane tiez novu..(teraz x-fi gamer) |
| |
  |
 |
|
Nemôžete pridávať nové témy do tohto fóra. Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre. Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre. Nemôžete hlasovať v tomto fóre.
|
|